Din alte vremuri

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
Din alte vremuri jpeg

Am căutat pînă acum descrieri ale Bucureştilor de ieri şi de alaltăieri la călătorii străini care vizitau ţara noastră şi notau impresiile, nu toate favorabile, cu care s-au înapoiat în patrie. Mai rar avem mărturii ale românilor, care n-aveau de ce să le spună contemporanilor ceea ce vedeau şi ei cu ochii lor. Omul ale cărui amintiri le vom parcurge astăzi trecuse de optzeci de ani şi simţea clar că se adresează unei generaţii tinere, pentru care diferenţa de civilizaţie între ei şi predecesori era şi mai mare decît diferenţa de vîrstă. Cînd el vorbea de „frageda mea tinereţe de-acum 60-65 de ani“, avea în vedere epoca dinainte de Regulamentul Organic.

Descendent al unei vechi familii boiereşti din Muntenia, Nicolae Kretzulescu (1812-1900) a fost unul dintre întemeietorii statului român modern şi, totodată, a contribuit la organizarea învăţămîntului la noi. A celui medical îndeosebi, dat fiind că, după studii la Paris, a înfiinţat o şcoală de chirurgie, a fost doctor la Pantelimon, apoi la Colţea, şi a tipărit cel dintîi manual de anatomie în româneşte (1843). Caracterul pozitiv al personajului reiese şi din cariera sa politică. Aceasta începuse prin implicarea în Revoluţia de la 1848. A fost de trei ori prim-ministru al lui Cuza, al cărui ultim guvern l-a prezidat, a deţinut, sub Carol I, portofoliile Justiţiei, Lucrărilor Publice şi Instrucţiunii, iar misiunile diplomatice pe care le-a primit mai tîrziu l-au purtat pe rînd la Berlin, la Roma, la Petersburg şi la Paris. La ieşirea din viaţa publică, retras la moşie, cînd alţii îşi scriu memoriile, el a prezentat o depoziţie despre decalajul economic, social şi cultural, la care fusese martor în trecut, pentru a demonstra progresul realizat cu rapiditate după 1848.

Între aspectele pe care le examinează unul cîte unul este situaţia Capitalei: „Oraşul Bucureşti era într-o stare nedescriptibilă. Uliţele erau nepracticabile; toamna şi primăvara erau acoperite de noroaie şi de gropi în cari se putea cineva îneca, iar vara praful se ardica după dînsele ca norii“. Amintirea lui Kretzulescu se fixase pe un punct al oraşului pe care-l cunoaştem cu toţii: „Mijloacele de comunicaţie, cel dintîi element de propăşire a unei ţări, nu existau deloc; numele chiar de şosea era necunoscut. Cea dintîi şosea împrejurul Bucureştilor a fost aceea ce merge de la bariera căii Victoria la Băneasa, servă şi astăzi de plimbare bucureştenilor şi a fost făcută pe la 1833-1834, după îndemnul generalului Kiseleff“. Cît despre mijloacele de comunicaţie în interiorul oraşului, „o lucrare gigantică“ a fost ridicarea unui rambleu de 2-3 metri pe malul Dîmboviţei pentru a evita traversarea unor noroaie groaznice la trecerea către Cotroceni: „Vodă Ştirbei, spre a-şi înlesni drumul la reşedinţa lui de vară, a pus să facă şoseaua ce există şi astăzi pe la poalele cazărmii“. Ca totdeauna, deci, interesul personal şi intervenţia autorităţii de stat...

Imaginea ţării întregi este deopotrivă primitivă şi idilică: „Cîmpiile întinse pe cari treceau păşunînd neoprite de nimeni nenumărate turme de oi, ce toamna coborau de la munţi şi mergeau să ierneze în bărăganuri şi în bălţi, iar primăvara se urcau în munţi, slujeau de drumuri şi, cînd primăvara la topirea zăpezilor şi toamna la năvălirea ploilor se făceau noroaiele şi văgaşurile de intrau roatele carelor pînă la bucea, oamenii cu carele şi cu căruţele lăsau drumurile obicinuite pe cari nu mai puteau trece, o apucau pe-alăturea şi, cînd şi pe-alăturea drumul devenea nepracticabil, mergeau mai departe în dreapta şi în stînga şi astfel cîmpii întregi se vedeau brăzdate de roatele carelor“. (Nicolae Kretzulescu, Amintiri istorice, Bucuresci, 1894)

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: R. Avram

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

haine albe freepik jpg
Cum să scoți petele lăsate de gențile cu lanț pe hainele albe? Trucurile știute doar de angajații spălătoriilor de lux
Pentru a scoate petele lăsate de gențile cu lanț (de obicei pete de metal, oxidare sau frecare) de pe hainele albe, angajații spălătoriilor de lux folosesc trucuri specializate care îmbină cunoștințele despre materiale și chimicale eficiente, dar blânde.
72515941 1004 webp
Cehia: Producția de arme o înlocuiește pe cea de automobile
Producția cehă de armament traversează o perioadă de aur și ar putea completa ori chiar înlocui industria auto ca element-cheie al economiei naționale.
Muncitori intr-o fabrica din Germania FOTO Shutterstock
Eurostat: Românii sunt printre europenii cu cel mai mare număr de ore lucrate săptămânal
Durata obişnuită a programului de lucru săptămânal al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani din Uniunea Europeană a fost în medie de 36 de ore, anul trecut, în scădere de la 37 de ore în 2014, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
thumbnail Afis VICTORIA jpg
Expoziție dedicată recuperării istoriei unei clădiri emblematice din centrul Bucureștiului
Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției „Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată”, eveniment care va avea loc pe data de 16 mai 2025, ora 17.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2).
bani jpg
Doi angajați ai firmei de parcări din Piteşti goleau parcometrele de bani. Sume mari găsite la percheziții
Doi angajaţi ai unei instituţii din Piteşti sunt suspectaţi că, în cadrul operaţiunii de colectare a banilor din parcometrele din municipiu, şi-au însuşit o mare parte din aceste sume. În acest dosar au avut loc, miercuri, şase percheziţii, fiind găsite sume importante de bani.
telekom sediu
Ce angajamente și-au asumat Digi și Vodafone pentru a li se permite preluarea Telekom
Digi și Vodafone și-au asumat o serie de angajamente pentru a înlătura îngrijorările concurențiale identificate în contextul preluării Telekom România Mobile Communications, a informat miercuri Consiliul Concurenței.
rohan jpg
flota rusia
UE a aprobat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Este vizată flota „fantomă”
Ambasadorii statelor membre UE au adoptat miercuri, 14 mai, un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează inclusiv aproape 200 de nave ce fac parte din așa-zisa „flotă fantomă”.
Diego Maradona (EPA) jpg
Procesul morții lui Maradona continuă: acuzații grave din partea uneia dintre fiice
Audierile în privința morții suspecte a argentinianului sunt în desfăș