Din ajunul Unirii

Publicat în Dilema Veche nr. 445 din 23-29 august 2012
Din ajunul Unirii jpeg

Istoria bucureşteană este prezentă aici nu numai de cîte ori e în primejdie o clădire veche – şi aceste ameninţări se înmulţesc –, ci şi cînd se iveşte cite o informaţie nouă despre acel trecut pe care, deşi nu prea îndepărtat, l-am uitat cu totul.

Acum cîţiva ani, am avut norocul să descopăr la Biblioteca Naţională a Franţei, în Departamentul de Hărţi şi Planuri, care se afla atunci în rue de Richelieu la Paris, un plan inedit al oraşului nostru: Bukarest, capitale de la Valachie. Data pe care i-am putut-o atribui, înainte de Unire şi după 1852, fiindcă apare acolo Teatrul Naţional, ar fi 1858, ţinînd seama de semnătura Georges Ghika: Iorgu Ghica era în acel an secretar de Stat al Ţării Româneşti, numit în această funcţie de către unchiul său Alexandru, fostul domnitor din 1834-1842 şi caimacam pentru a asigura tranziţia către alegerile care se pregăteau. Cimitirul Bellu, care va fi înfiinţat în 1859, nu figurează pe plan.

Nu-i vorba de un plan de tipul celor din 1770 (rusesc), 1789 (Purcel) sau 1791 (Ernst), care să contureze parcelele. Sînt marcate principalele artere de circulaţie, ca pe harta lui F.J. Sulzer din 1781. Cel mai mult se aseamănă cu planul tipărit în 1842 care însoţeşte Annuaire de la Principauté de Valachie, atît ca întindere şi conţinut, cît şi din cauza legendelor, ele fiind, ca şi acolo, în limba franceză. Sînt indicate şi formele de relief – dealuri, în partea de sud, cu izvoare şi mlaştini. Limita de nord o formează cursul şerpuitor al Colentinei cu mănăstirea Plumbuita şi cu palatul de la Ghica-Tei („superbe, avec jardin“). Ieşirile din oraş sînt menţionate, la Cotroceni, pentru drumul Craiovei, la Pantelimon, pentru al Brăilei, şi spre nord Şoseaua, între şiruri de copaci, avînd în stînga o biserică (Mavrogheni) şi cu explicaţia „promenade publique“. Dîmboviţa traversează oraşul, pe axul est-vest, de la Abator la noua grădină publică Scufa, la capătul Căii Plevnei (Podul de Pămînt), şi într-una din buclele ei, unde se întîlnea cu Dîmbovicioara, este marcat ostrovul de la Dobroteasa.

Structura concentrică a Bucureştilor se compune din trei inele. Cel mai cuprinzător, care corespunde extinderii celei mai recente din acea vreme, se întinde de la Podul Mogoşoaiei, cu bariera din viitoarea Piaţă a Victoriei, şi Tîrgul de Afară, pe Calea Moşilor, pentru a ajunge la extremitatea de sud la bariera Caliţei (Calea Rahovei) şi la mănăstirea Văcăreşti. De-a lungul malului drept al Dîmboviţei, au fost notate progresele modernizării, o şcoală de înot şi „Stadul Municipal“, acolo unde se află astăzi Arenele BNR. În interiorul aceluiaşi perimetru apar Statul Major şi cazarma de pe Uranus, Mitropolia şi Cîmpul lui Filaret (Parcul Carol de mai tîrziu). La nord de Dîmboviţa găsim bisericile Sf. Visarion (la vest de uliţa Herăstrău, ulterior Calea Dorobanţi), Precupeţii Vechi şi Noi (cu o referire la distrugerea acelui cartier în incendiul din 1847), precum şi Delea Nouă şi Veche. Al doilea inel corespunde străzilor de astăzi Berzei – Buzeşti – General Manu – Povernei – Visarion – M. Eminescu, pînă în Dorobanţi şi mai departe pînă la actuala Cale a Moşilor, în apropiere de biserica Popa Soare, de unde pleacă strada Mîntuleasa, continuînd cu str. Popa Nan pînă la Călăraşi şi Dudeşti. Ca repere în această zonă, biserica Sfinţii Voievozi, Curtea Administrativă (care ocupa casele Ghica de pe Podul Mogoşoaiei), „Hotel de Valachie“ (fostul Han Roşu de pe uliţa Franceză), bisericile Popa Petre, Icoanei, Pitar Moşului, Olari, Mântuleasa, Udricani şi Olteni. Metohul Episcopiei Rîmnicului, pe al cărui loc se va ridica Ateneul, şi palatul domnesc de pe Podul Mogoşoaiei sînt înscrise în următorul inel, al treilea. Acesta cuprinde bisericile Creţulescu şi Sărindar, sediul Poliţiei, consulatul Rusiei, Sf. Spiridon, Sf. Vineri, Spitalul Brâncovenesc, Piaţa Mică, consulatul Franţei, cel al Greciei, Teatrul Naţional cu hotelul din faţa lui, Cazinoul şi Colegiul Sf. Sava. Aşadar, centrul, unde erau reunite unele instituţii principale. Mai la nord se găseau Vama şi cele două poşte (rusească şi românească).

Documentul aduce şi alte informaţii: o populaţie de 115.000 de locuitori, 12.000 de case, 302 biserici, patru hoteluri, două teatre, 55 de edificii publice, zece poduri peste Dîmboviţa. Exactitatea acestor cifre furnizate de administraţie este confirmată de semnătura lui Gheorghe M. Ghica. El locuia la acea dată în casa de pe malul Dîmboviţei în care a fost apoi prefectura de Ilfov şi care s-a păstrat pînă astăzi. Născut în 1830, ca fiu al marelui ban Mihail Ghica şi al Catincăi Facà, a studiat în Germania, la Dresda, şi s-a căsătorit cu Zoe, sora lui Gheorghe Gr. Cantacuzino. Chiar dacă nu el a desenat acest plan (probabil actualizat după harta din 1842, al cărei autor fusese unchiul său prin alianţă, colonelul rus Vladimir de Blaremberg), lui i se datorează transmiterea sa la Paris prin ambasadorul Edouard Thouvenel, care era atunci implicat în susţinerea cauzei unioniste şi liberale.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.