Despre frica de a călători singur - interviu cu Rupert Wolfe MURRAY

Publicat în Dilema Veche nr. 579 din 19-25 martie 2015
Despre frica de a călători singur   interviu cu Rupert Wolfe MURRAY jpeg

L-am cunoscut pe Rupert Wolfe Murray în studenţie. Rupert a fost jurnalist, a lucrat în Balcani în domeniul umanitar, a scris două cărţi despre operaţiunile NATO din Bosnia, a fost consultant pentru proiecte europene şi, de cîţiva ani, lucrăm împreună pentru Castle Craig, o clinică din Scoţia care tratează dependenţa. De curînd, Rupert a lansat un nou site numit „Independent Travel Blog“ (www.wolfemurray.com) pentru persoanele care vor să călătorească singure prin lume. Anul acesta îşi va lansa cartea Nouă luni în Tibet, un memoriu despre cum a călătorit singur cînd avea 23 de ani, traversînd Europa şi Asia. L-am rugat să-mi povestească despre cartea lui şi despre ce înseamnă călătoria pentru el.

De ce aţi scris o carte?

După o călătorie intensă, am simţit nevoia să procesez această experienţă prin scris. Iniţial, am scris cartea în 1989, chiar după ce m-am întors din Tibet, dar nu era suficient de bună pentru publicare. Îmi spuneam în fiecare an că trebuie să o rescriu, dar n-am făcut asta pînă în 2014. În toată perioada asta m-am simţit ca şi cum aş fi fost blocat. Vreau să scriu multe cărţi, dar trebuie să o public pe asta mai întîi.

Am început un website nou pentru a ajuta oamenii să descopere bucuriile călătoriei independente şi să-şi depăşească frica, aşa cum am făcut eu. Vreau ca şi alţii să aibă această oportunitate şi e foarte motivant pentru mine să-i ajut pe oameni să depăşească starea de automulţumire, pentru că asta ar putea să le schimbe viaţa.

Într-un fel, e ca un covor zburător care te poate purta într-o cu totul altă lume relativ uşor, dacă economiseşti şi renunţi la ceea ce te ţine prins. Renunţi la rutină, la toate lucrurile care te frustrează şi îţi dai şansa să o iei de la capăt.

Asta nu înseamnă escapism?

Nu, pentru că e vorba de învingerea fricilor proprii. Asta îţi îmbunătăţeşte mult viaţa. Frica distruge viaţa oamenilor tot timpul şi îi opreşte din a-şi dezvolta potenţialul.

De ce am scris-o după atîta vreme? Confortul, lenea şi rutina. Am renunţat la scris ca să pot cîştiga mai bine, şi asta m-a îndreptat către muncă umanitară şi consultanţă.

Care au fost momentele cruciale prin care v-aţi depăşit frica?

Mi-am depăşit frica de a călători singur înainte de a pleca în Tibet. Un eveniment important a fost atunci cînd un prieten din Liverpool m-a convins că aveam virusul HIV şi că o să mor în curînd pentru că îi folosisem balsamul de buze şi el spunea că are virusul HIV. Înainte să îmi dau seama că era o farsă, a trebuit să mă împac cu ideea că voi muri. Am trecut printr-un moment de teroare în care mi s-a făcut rău şi nu puteam să mă mişc de pe podea.

O altă experienţă am avut-o într-un autobuz în munţii Himalaya, cînd eram convins că acesta va aluneca în neant. Serpentina era foarte îngustă şi, de fiecare dată cînd un camion venea din sensul opus, nu vedeam cum ar putea să fie loc pentru amîndouă vehiculele şi credeam că unul dintre ele avea să cadă în prăpastie. Dar şoferul n-avea nici o intenţie să încetinească. Credeam că sigur o să murim şi trebuia să accept asta. Şi atunci m-am gîndit că măcar aş putea să mă bucur de ultimele clipe ale vieţii. Savuram fiecare moment care trecea ca şi cum ar fi fost ultimul.

Îmi doream să călătoresc singur, dar mi-era frică şi aceste experienţe m-au ajutat să trec peste asta. Cînd realizezi că ai fost atît de aproape de moarte, începi să apreciezi viaţa altfel. Un călugăr budist din Tibet mi-a spus, odată, că ei se gîndesc la moarte în fiecare zi pentru că asta îi face să aprecieze tot ce ţine de momentul prezent.

Pe lîngă asta, îţi dai seama că vrei să faci ceva important cu viaţa ta. Eu am vrut să călătoresc în cealaltă parte a lumii.

De ce oamenii ar trebui să călătorească singuri?

A călători în grup are anumite avantaje, dar eu cred că cele mai interesante experienţe se întîmplă atunci cînd călătoreşti singur. Atunci cînd eşti pe cont propriu eşti mult mai uşor de abordat şi întîlneşti mai mulţi oameni. Ai mai mult timp să fii creativ şi poţi să-ţi schimbi planurile cum vrei. Şi e uşor să te integrezi în alte grupuri şi să cunoşti cultura locală. Te împinge să comunici cu cei din jurul tău.

a consemnat Manuela BOGHIAN

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

FOTO 1 JPG
„Windows” cu tenorul Marius Vlad Budoiu (II)
După „Window to Schumann”, vă prezint în continuare „Window to Puccini” și „Window to Freedom”, celelalte CD-uri din noul ciclu de piese vocale înregistrate de Marius Vlad Budoiu, acum în acompaniamentul de pian al Larisei Pentea.
Kaja Kallas și Volodimir Zelenski  Foto Captură video Facebook Volodimir Zelenski jpg
Un înalt reprezentant al UE susţine folosirea activelor rusești înghețate ca plată a „daunelor pe care Rusia le-a cauzat Ucrainei”
Kaja Kallas, reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a declarat că Kievul are dreptul legitim la despăgubiri, aşa încât activele ruseşti îngheţate de Uniunea Europeană ar putea fi folosite pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei.
bob tunsoare jpg
Cele 5 tunsori la modă ușor de coafat și potrivite oricărui stil
Alegerea unei tunsori poate transforma complet aspectul și stilul personal, mai ales dacă optezi pentru una modernă, ușor de întreținut. Tendințele pun accent pe naturalețe, versatilitate și ușurința de coafare.
sistem rachete patriot
România a testat cu succes sistemul Patriot al Forțelor Aeriene. Anunțul Ministerului Apărării Naționale
O baterie de rachete Patriot din Regimentul 74 a fost testată cu succes în cadrul exercițiului F.A. PATRIOT SPARK 24.11, desfășurat la Capu Midia, a transmis Ministerul Apărării Naționale. Exercițiul a avut loc în perioada 2-12 decembrie.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Previziunile pentru 2025 sunt incerte: BNR va apăra stabilitatea leului până după alegerile prezidențiale
Raportul „Dezechilibrele macroeconomice necesită stabilitate politică”, publicat joi de economiștii BCR arată cât de incerte sunt previziunile pentru 2025, singura certitudine fiind că BNR va apăra stabilitatea leului.
Zelenski primit de Biden la Casa Albă FOTO EPA EFE jpg
Administrația Biden ia în calcul sancțiuni asemănătoare celor impuse Iranului, vizând petrolul rusesc, pentru a-l slăbi pe Putin
Administrația Biden, care până acum a evitat măsuri care ar putea duce la o creștere a prețurilor energiei, în special în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din noiembrie, pare să fie acum mai deschisă la ideea unor sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.
CM 2030 jpg
Campionatul Mondial din 2030, unul „revoluționar”. Se va juca pe 3 continente
Cupa Mondială din 2030 și-a anunțat țările organizatoare.
Mbappe facebook webp
Mbappé a scăpat de acuzația de viol. O procuroare l-a scos basma curată
Kylian Mbappé a scăpat de acuzațiile de viol, după ce procuroarea a stabilit că nu sunt suficiente probe.
mar negru jpg
Fructul care a uimit internauții! Are gust de ciocolată atunci când se coace
Este un fruct care, la prima vedere, pare destul de bizar. Are o textură neobișnuită, iar din punct de vedere vizual, nu arată deloc foarte apetisant. Însă, gustul lui incredibil l-a făcut extrem de popular printre internauți, mai ales datorită faptului că seamănă cu ciocolata, atunci când se coace!