"Desfiinţare de construcţie"

Publicat în Dilema Veche nr. 345 din 23 - 29 septembrie 2010
"Desfiinţare de construcţie" jpeg

Aceste cuvinte, ÔÇ×desfiin┼úare de construc┼úieÔÇť, le-am v─âzut pe o pancart─â lipit─â de gardul provizoriu care ascunde un maidan. Pe str. Tudor Arghezi, nr. 4. Era acolo o frumoas─â cas─â boiereasc─â, al c─ârei stil neoclasic trimitea la c├«teva, rare, exemple de la mijlocul veacului al XIX-lea. Neav├«nd etaj ┼či nefiind aliniat─â la strad─â, ci cu o curte ┼či gr─âdin─â ├«n fa┼ú─â, era desigur mai veche dec├«t alte cl─âdiri din apropiere. Cea de al─âturi ÔÇô de┼či a suferit modific─âri, pierz├«ndu-┼či balconul din centrul fa┼úadei, dar p─âstr├«nd feroneria care-l sus┼úinea ÔÇô are frontonul ┼či pseudo-coloanele care contureaz─â tot o fizionomie de secol XIX. O arip─â suplimentar─â, ca un foi┼čor, rotunje┼čte col┼úul spre str. J.L. Calderon. Este oricum zona protejat─â din spatele Pie┼úei Rosetti. Casa a fost demolat─â f─âr─â ┼čov─âial─â, de┼či porticul ionic la intrare, dup─â cum atest─â speciali┼čtii, nu era numai o m─ârturie de v├«rst─â, ci o prob─â de aleas─â calitate artistic─â. Discu┼úia ├«ntre arhitec┼úi ÔÇô dac─â meritele acestei cl─âdiri ar fi trebuit s─â o apere ÔÇô nu mai are dec├«t un interes academic, fiindc─â ├«ntre timp casa a disp─ârut. Prin g─âurile gardului se mai v─âd dou─â anexe d─âr─âp─ânate, care erau condamnate ├«n orice caz. Aici urmeaz─â s─â se construiasc─â un bloc de cinci etaje, pe un proiect al d-lui arhitect Luc─âcel. Ca beneficiar ap─ârea asear─â Centrofarm, azi diminea┼ú─â o etichet─â nou─â pe aceea┼či pancart─â indic─â S.C. Interstone Development S.A. Frecven┼úa unor asemenea denumiri d─â impresia c─â s├«ntem ├«n plin─â colonizare. Cu c├«t─â teorie marxist─â mai ┼úin minte, tragedia acestui ora┼č este c─â a c─âzut prad─â unei burghezii compradore care se ├«ncheag─â repede. Oameni de afaceri locali, despre care mai afl─âm c├«teodat─â din gazete, c├«nd s├«nt ├«n┼čf─âca┼úi, s-au f─âcut ├«mputernici┼úii unor firme str─âine. 

Afaceri, din care s─â se ├«mbog─â┼úeasc─â ei ┼či s─â le asigure descenden┼úilor lor un loc confortabil ├«n Rom├ónia financiar─â de m├«ine, se ivesc mereu. C├«nd e vorba de investi┼úii imobiliare ├«n Capital─â, e un adev─ârat asalt: parc─â plou─â bombele. De la o zi la alta, vechile case care mai p─âstrau, ici ┼či colo, ├«nf─â┼úi┼čarea ora┼čului celor patru genera┼úii care au construit o ┼úar─â ┼či cultura ei s├«nt f─âcute una cu p─âm├«ntul, ├«nainte ca m─âcar cineva s─â fi luat o fotografie. Dispre┼úul total pentru trecutul acelui teren face c─â nu se ostene┼čte nimeni s─â caute ├«n arhive cine a locuit acolo. ├Än cazul care ne-a atras aten┼úia, autoriza┼úia pentru ÔÇ×desfiin┼úarea de construc┼úieÔÇť a fost acordat─â la 2 septembrie de c─âtre Prim─âria Municipiului Bucure┼čti, iar demolarea a ├«nceput la 11 septembrie. 

Justificarea a oferit-o avizul Direc┼úiei de Cultur─â a Municipiului (faptul c─â domnul ┼×tefan Damian nu mai e director acolo n-a schimbat nimic, dup─â cum se vede). ├Än realitate, dreptul de decizie ├«i apar┼úine Ministerului Culturii, care ar fi putut s─â cear─â o judecat─â ├«ntemeiat─â Comisiei Na┼úionale a Monumentelor Istorice. Aceasta nu e numai responsabil─â pentru cl─âdirile ├«nscrise pe lista oficial─â, ci se cuvine s─â fie consultat─â atunci c├«nd caracterul tradi┼úional al unei str─âzi sau al unui p├«lc de case este amenin┼úat. Din c├«te se spune ÔÇô a┼č vrea s─â fiu dezmin┼úit ÔÇô, discu┼úia care a avut loc la Prim─ârie s-a referit doar la proiectul viitoarei construc┼úii, suprimarea celei vechi n-a trezit ├«mpotrivire. 

┼×i criza nu ├«mpiedic─â nimic? Ba da, dup─â d─âr├«mare lucr─ârile se opresc. Cheltuielile totdeauna mai mari dec├«t erau pl─ânuite dep─â┼česc deocamdat─â posibilit─â┼úile investitorilor. Cum mi-a spus unul dintre ei: ÔÇ×mijloacele mele s├«nt considerabile, dar nu s├«nt nelimitateÔÇť. A┼ča se face c─â, unde a fost cl─âdirea sacrificat─â, r─âm├«ne o groap─â. A┼ča este, ├«ntre Vasile Alecsandri ┼či C─âderea Bastiliei, terenul ocupat alt─âdat─â de Proiect-Bucure┼čti. Chiar l├«ng─â Pia┼úa Rosetti, ├«ntre str. Speran┼úei ┼či Vasile Lasc─âr, alt teren viran. ├Änc─â unul, ├«n acela┼či cartier, pe str. Calderon, pe l├«ng─â care trec cu o str├«ngere de inim─â fiindc─â mi s-a deschis de multe ori u┼ča de sub marchiza de sticl─â. A┼čadar, rapiditatea demol─ârii nu este totdeauna garan┼úia c─â o cl─âdire nou─â i se va substitui celeilalte.  

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucure┼čti.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Rom├ónii au votat Destina┼úia Turistic─â a anului 2022. Ora┼čul care a c├ó┼čtigat marele titlu
Capitala Moldovei a c├ó┼čtigat premiul publicului, rom├ónii fiind cei care au votat online, pe www.destinatiaanului.ro. Premiul Juriului a fost acordat Bra┼čovului.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.