"Desfiinţare de construcţie"

Publicat în Dilema Veche nr. 345 din 23 - 29 septembrie 2010
"Desfiinţare de construcţie" jpeg

Aceste cuvinte, ÔÇ×desfiin┼úare de construc┼úieÔÇť, le-am v─âzut pe o pancart─â lipit─â de gardul provizoriu care ascunde un maidan. Pe str. Tudor Arghezi, nr. 4. Era acolo o frumoas─â cas─â boiereasc─â, al c─ârei stil neoclasic trimitea la c├«teva, rare, exemple de la mijlocul veacului al XIX-lea. Neav├«nd etaj ┼či nefiind aliniat─â la strad─â, ci cu o curte ┼či gr─âdin─â ├«n fa┼ú─â, era desigur mai veche dec├«t alte cl─âdiri din apropiere. Cea de al─âturi ÔÇô de┼či a suferit modific─âri, pierz├«ndu-┼či balconul din centrul fa┼úadei, dar p─âstr├«nd feroneria care-l sus┼úinea ÔÇô are frontonul ┼či pseudo-coloanele care contureaz─â tot o fizionomie de secol XIX. O arip─â suplimentar─â, ca un foi┼čor, rotunje┼čte col┼úul spre str. J.L. Calderon. Este oricum zona protejat─â din spatele Pie┼úei Rosetti. Casa a fost demolat─â f─âr─â ┼čov─âial─â, de┼či porticul ionic la intrare, dup─â cum atest─â speciali┼čtii, nu era numai o m─ârturie de v├«rst─â, ci o prob─â de aleas─â calitate artistic─â. Discu┼úia ├«ntre arhitec┼úi ÔÇô dac─â meritele acestei cl─âdiri ar fi trebuit s─â o apere ÔÇô nu mai are dec├«t un interes academic, fiindc─â ├«ntre timp casa a disp─ârut. Prin g─âurile gardului se mai v─âd dou─â anexe d─âr─âp─ânate, care erau condamnate ├«n orice caz. Aici urmeaz─â s─â se construiasc─â un bloc de cinci etaje, pe un proiect al d-lui arhitect Luc─âcel. Ca beneficiar ap─ârea asear─â Centrofarm, azi diminea┼ú─â o etichet─â nou─â pe aceea┼či pancart─â indic─â S.C. Interstone Development S.A. Frecven┼úa unor asemenea denumiri d─â impresia c─â s├«ntem ├«n plin─â colonizare. Cu c├«t─â teorie marxist─â mai ┼úin minte, tragedia acestui ora┼č este c─â a c─âzut prad─â unei burghezii compradore care se ├«ncheag─â repede. Oameni de afaceri locali, despre care mai afl─âm c├«teodat─â din gazete, c├«nd s├«nt ├«n┼čf─âca┼úi, s-au f─âcut ├«mputernici┼úii unor firme str─âine. 

Afaceri, din care s─â se ├«mbog─â┼úeasc─â ei ┼či s─â le asigure descenden┼úilor lor un loc confortabil ├«n Rom├ónia financiar─â de m├«ine, se ivesc mereu. C├«nd e vorba de investi┼úii imobiliare ├«n Capital─â, e un adev─ârat asalt: parc─â plou─â bombele. De la o zi la alta, vechile case care mai p─âstrau, ici ┼či colo, ├«nf─â┼úi┼čarea ora┼čului celor patru genera┼úii care au construit o ┼úar─â ┼či cultura ei s├«nt f─âcute una cu p─âm├«ntul, ├«nainte ca m─âcar cineva s─â fi luat o fotografie. Dispre┼úul total pentru trecutul acelui teren face c─â nu se ostene┼čte nimeni s─â caute ├«n arhive cine a locuit acolo. ├Än cazul care ne-a atras aten┼úia, autoriza┼úia pentru ÔÇ×desfiin┼úarea de construc┼úieÔÇť a fost acordat─â la 2 septembrie de c─âtre Prim─âria Municipiului Bucure┼čti, iar demolarea a ├«nceput la 11 septembrie. 

Justificarea a oferit-o avizul Direc┼úiei de Cultur─â a Municipiului (faptul c─â domnul ┼×tefan Damian nu mai e director acolo n-a schimbat nimic, dup─â cum se vede). ├Än realitate, dreptul de decizie ├«i apar┼úine Ministerului Culturii, care ar fi putut s─â cear─â o judecat─â ├«ntemeiat─â Comisiei Na┼úionale a Monumentelor Istorice. Aceasta nu e numai responsabil─â pentru cl─âdirile ├«nscrise pe lista oficial─â, ci se cuvine s─â fie consultat─â atunci c├«nd caracterul tradi┼úional al unei str─âzi sau al unui p├«lc de case este amenin┼úat. Din c├«te se spune ÔÇô a┼č vrea s─â fiu dezmin┼úit ÔÇô, discu┼úia care a avut loc la Prim─ârie s-a referit doar la proiectul viitoarei construc┼úii, suprimarea celei vechi n-a trezit ├«mpotrivire. 

┼×i criza nu ├«mpiedic─â nimic? Ba da, dup─â d─âr├«mare lucr─ârile se opresc. Cheltuielile totdeauna mai mari dec├«t erau pl─ânuite dep─â┼česc deocamdat─â posibilit─â┼úile investitorilor. Cum mi-a spus unul dintre ei: ÔÇ×mijloacele mele s├«nt considerabile, dar nu s├«nt nelimitateÔÇť. A┼ča se face c─â, unde a fost cl─âdirea sacrificat─â, r─âm├«ne o groap─â. A┼ča este, ├«ntre Vasile Alecsandri ┼či C─âderea Bastiliei, terenul ocupat alt─âdat─â de Proiect-Bucure┼čti. Chiar l├«ng─â Pia┼úa Rosetti, ├«ntre str. Speran┼úei ┼či Vasile Lasc─âr, alt teren viran. ├Änc─â unul, ├«n acela┼či cartier, pe str. Calderon, pe l├«ng─â care trec cu o str├«ngere de inim─â fiindc─â mi s-a deschis de multe ori u┼ča de sub marchiza de sticl─â. A┼čadar, rapiditatea demol─ârii nu este totdeauna garan┼úia c─â o cl─âdire nou─â i se va substitui celeilalte.  

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucure┼čti.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.