De spus încă o dată

Publicat în Dilema Veche nr. 494 din 1-7 august 2013
De spus încă o dată jpeg

În ianuarie 2009 (cum trece vremea!), am adresat o „scrisoare deschisă domnului ministru Theodor Paleologu“. Acum, avem alt ministru, din păcate (ale cui?), aşa că unele lucruri ar fi de repetat, pentru cine nu le ştie încă, dar, mai ales, pentru cine nu se sinchiseşte de ele. Vorba aceea: „Nimeni nu-i mai surd decît cine nu vrea s-audă!“

Una-alta din ce scriam atunci nu se mai potrivesc astăzi, aşa că am de adăugat sau de schimbat cîte ceva. Deci, să pun placa:

„Ca urmare a dezvoltării economice rapide – e vorba numai de averile particulare – şi a incapacităţii statului de a asigura protecţia şi reabilitarea monumentelor istorice, patrimoniul cultural este victima unui proces de erodare şi de distrugere fără precedent. Într-adevăr, înainte de 1990, pericolul îl reprezenta numai – în Capitală şi în cîteva oraşe mari (de pildă Iaşi, Ploieşti, Craiova sau Braşov) – ambiţia autorităţilor de a «ctitori» fie edificii de prestigiu, fie cartiere de locuinţe.“ Aici adaug că, de curînd, din acelaşi orgoliu, veşnicul primar de la Iaşi, Nichita, a tăiat toţi teii care făceau mîndria oraşului pe care-l înmiresmau de multe primăveri, ca să pună în locul lor salcîmi japonezi! Cică pentru a lăsa să se vadă mai bine Primăria, Mitropolia şi alte monumente istorice... Pînă să prindă de veste cetăţenii care, în frunte cu directorul Grădinii Botanice, au vrut să protesteze, teii nu mai erau! „În prezent, iniţiativa investitorilor caută în centrul municipiilor, unde valoarea terenurilor a crescut enorm, amplasarea unor construcţii de mari proporţii, destinate să aducă venituri prin închiriere sau vînzare. Aşadar, susceptibile de a fi reutilizate sînt parcurile publice şi suprafeţele construite înainte de al Doilea Război Mondial. Această febră constructivă, care desfigurează peisajul urban, nesocoteşte faptul că, nici pentru veacul al XIX-lea, nu s-au păstrat decît puţine exemple de arhitectură civilă. Nu trebuie să ne înşele numărul de 29.435 de monumente istorice pentru întreaga ţară, dintre care 2627 pentru Bucureşti: au fost mai adeseori cruţate edificiile religioase, iar la înscrierea pe lista oficială s-a procedat superficial şi aleatoriu, aşa că numeroase case din secolul care a urmat Regulamentului Organic, fiind absente din acest inventar, sînt expuse demolării. Ceea ce dispare sub ochii noştri este singura zestre capabilă să mai evidenţieze identitatea noastră culturală. Încep să se arate efectele intenţiei de a dispersa răspunderea pentru întreţinerea monumentelor, care ar trece de la Minister la consiliile judeţene sau orăşeneşti («descentralizare»!), cu toate că acolo nu există oameni competenţi, sau măcar conştienţi de necesitatea de a conserva/restitui memoria colectivă.“ Acum va fi mai rău, fiindcă se desfiinţează comisiile zonale, care erau însărcinate să-şi spună cuvîntul pentru probleme locale sau să le semnaleze Comisiei Naţionale.

„La centru, adică în Minister, DMI nu mai dispune decît de un personal redus, insuficient pentru evidenţa şi supravegherea monumentelor. A reţine în sarcina Ministerului doar monumentele de categoria A (importanţă maximă, naţională) ar însemna condamnarea celor de categoria B (importanţă locală). Numărul şantierelor de restaurare deschise anual a scăzut sub 20%, faţă de perioada 1997-2001.

Se pune întrebarea cum s-a deschis drumul către această situaţie. Legea patrimoniului a întîrziat zece ani. De cînd o avem, aplicarea ei a fost împiedicată sau ocolită din diverse cauze: corupţia, indiferenţa sau ignoranţa, lipsa de fonduri. Ca exemplu pentru ultima din aceste cauze, statul n-a putut ajuta, cum era obligat prin lege, eforturile proprietarilor particulari de a întreţine monumentele pe care le deţin, nici nu şi-a exercitat dreptul de preempţiune pe care i-l dă aceeaşi lege, la vînzarea monumentelor aflate în proprietate privată.“ Scriam: „Chiar în momentul de faţă, este de vînzare hanul Solacolu, ultimul din marile hanuri bucureştene din veacul al XIX-lea, care are şi o valoare memorială internaţională, deoarece a locuit acolo Liuben Karavelov, lider al emigraţiei revoluţionare bulgare în ajunul Războiului de Independenţă. Ar putea Ministerul nostru al Culturii să ia asupră-şi achiziţia acestui monument istoric, atît de neglijat în ultima vreme, încît se găseşte într-o ruşinoasă stare de degradare? Lupta cu ignoranţa şi indiferenţa se poate duce numai printr-un program de stăruitoare educaţie. Aşa cum este predată istoria în şcolile noastre în ziua de astăzi, este total desprinsă de realitatea direct vizibilă în cotidian. Cît despre corupţie, ea se manifestă chiar în structurile care au datoria de a apăra patrimoniul, dar şi în cazul organelor de justiţie solicitate să intervină pentru respectarea legii monumentelor, atunci cînd ea a fost încălcată. La Ploieşti, un fost miliţian, cu relaţii prin tribunale, a dărîmat nepedepsit casa lui Ilie Lumînărarul, unde copilărise Caragiale. Oamenii-cheie pentru interesele private contra patrimoniului par a fi inamovibili, toate partidele au nevoie de ei. Uşurinţa cu care se obţin autorizaţii de demolare sau avize de declasare nu poate avea decît o singură explicaţie.

Soluţiile de rezolvare a acestui ansamblu de probleme trebuie căutate şi în domeniul juridic, printr-o legislaţie mai puţin permisivă şi care să aibă pedepse clare acolo unde e încălcată, şi în creşterea alocaţiilor bugetare destinate întreţinerii şi restaurării. O posibilitate ar fi şi parteneriatele de finanţare: 50% din partea statului şi 50% din partea colectivităţii locale sau a unei fundaţii. Deschiderea unui număr mai mare de monumente istorice pentrru vizitare ar asigura cointeresarea Ministerului Turismului pentru punerea în valoare a patrimoniului. În ce priveşte organizarea administraţiei, sînt două reforme strict necesare: reîntoarcerea personalului Direcţiei Monumentelor Istorice la efectivele pe care le avea şi atribuirea de puteri sporite Comisiei Naţionale. Ca organ consultativ, ea nu mai are putinţa de a acţiona cu eficacitate. A-i reda capacitatea decizională a devenit indispensabil atît în alcătuirea planului anual de lucrări, cît şi pentru clasarea urgentă a unor monumente în pericol. În cazul în care proprietarul privat nu şi-a respectat obligaţiile asumate spre conservarea monumentului, Comisia trebuie să poată riposta prin expropriere.“ În loc să ţină seama de recomandările acestea, Ministerul a rămas cu şase persoane la DMI şi a fabricat o comisie cu 21 de membri, aproape toţi noi, a căror adecvare la funcţie este adesea discutabilă. Ministerul sau Gold Corporation au avut motive să facă apel la ei.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Investitorii se aşteaptă ca Rezerva Federală să anunţe astăzi noi măsuri de sprijin economic
Tarifele impuse de Trump declanșează o vânzare masivă a obligațiunilor americane. China vinde datoria SUA? Panica se extinde pe piețe
Încrederea în economia SUA scade vertiginos, investitorii renunțând la datoria guvernamentală pe fondul preocupărilor tot mai mari privind impactul tarifelor lui Donald Trump.
schitul trivale foto facebook jpg
Povestea schitului unde a fost depus temporar capul domnitorului Mihai Viteazul
În Pădurea Trivale din Pitești, într-o zonă de o frumusețe aparte, se află Schitul Trivale, un lăcaș de cult cu o poveste aparte, ridicat în secolul al XVII-lea, lăcaș ce este totodată cea mai veche construcție din oraș.
paine prajita jpeg
Trucul genial care ne ajută să facem pâinea prăjită perfectă! De ce ingredient avem nevoie
Puține preparate sunt mai ușor de făcut, dar, în același timp, mai greu de făcut bine, decât pâinea prăjită.
image png
Sucul din două ingrediente, făcut în casă, care te răcorește și te menține hidratat în zilele călduroase
În zilele călduroase, când temperaturile cresc, este esențial să îți menții corpul hidratat și răcoros. Și ce metodă mai bună de a face acest lucru decât cu un suc natural, preparat rapid și ușor din doar două ingrediente?
Visa Mastercard American Express carduri FOTO Shutterstock
BCE vrea ca Europa să renunțe la Visa, Mastercard și Alipay. Când ar putea fi implementtat euro digital
Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, face apel la o revoluție a plăților care să distrugă dependența Europei de platformele americane și chineze precum Visa, Mastercard, PayPal și Alipay.
chiftele de peste cu legume jpg
Chiftele de pește la cuptor cu legume
Este genul de mâncare care aduce confort, dar și echilibru, perfectă pentru întreaga familie.
tarta cu crema de vanilie jpg
Tartă cu cremă de vanilie
Tarta cu cremă de vanilie este perfectă pentru ocazii speciale sau pur și simplu pentru zilele în care vrei ceva dulce, dar rafinat.
paste cu praz jpg
Paste cu praz
Perfecte pentru o cină lejeră sau un prânz, aceste paste te surprind prin simplitatea lor și te cuceresc prin gust.
salata de primavara jpg
Salată de primăvară
Un preparat pline de savoare te ajută să menții un regim echilibrat, datorită aportului redus de calorii.