De ce nu ne trebuie încă un pasaj pietonal

Publicat în Dilema Veche nr. 410 din 22-28 decembrie 2011
De ce nu ne trebuie încă un pasaj pietonal jpeg

De multe ori a fost vorba aici de Pia┼úa Roman─â, a┼ča cum a fost ┼či a┼ča cum este azi. Cum va fi r─âm├«ne de v─âzut.
Numele ┼či l-a primit ├«n 1898, printr-o decizie a Consiliului Comunal, acela┼či nume ca al str─âzii aferente, care se cheam─â acum Mihai Eminescu, la intersec┼úia cu alte dou─â: Mendeleev (atunci Prim─âverii) ┼či C─âderea Bastiliei (atunci Cometa). Pia┼úa astfel creat─â ├«ntrerupea la mijloc Bulevardul Col┼úei, ├«ntre jum─âtatea de nord (Lascar Catargiu sau, o vreme, Ana Ip─âtescu) ┼či cea de sud (I.C. Br─âtianu, apoi Magheru). Erau, la ├«nceput, doar c├«teva case, din care au r─âmas Nanu-Muscel, Petra┼čcu I, Petra┼čcu II ┼či Sabba ┼×tef─ânescu. La ie┼čirea din pia┼ú─â c─âtre Calea Victoriei, mai erau, ├«n 1911, de  o parte ┼či de alta, casa Ionescu-Dobrogeanu (actualul sediu Stefanel) ┼či casa unui doctor Andronescu, unde a locuit mai t├«rziu generalul Eracle Nicoleanu, prefect de poli┼úie sub Carol II. ├Än centrul Pie┼úei s-a ridicat ├«n 1907 statuia lui Lascar Catargiu, ref─âcut─â ┼či mutat─â de cur├«nd ├«n spatele sta┼úiei de autobuz de la col┼úul cu str. Povernei.

Situa┼úia din 2011 e dominat─â de trei fronturi masive: blocuri care ├«ncadreaz─â intrarea ├«n Bdul Magheru ┼či palatul A.S.E. Reclame uria┼če acoper─â cea mai mare parte din fa┼úade. Casa Nanu-Muscel, ├«ntr-o stare jalnic─â, l─âsat─â s─â se d─âr├«me singur─â, are al─âturi, instalat deun─âzi ├«n casa Sabba ┼×tef─ânescu, un restaurant de lux, ÔÇ×FortunaÔÇť. De partea cealalt─â a Pie┼úei, dup─â Stefanel vine ÔÇ×Cavalli alatiÔÇť, ├«nc─â un restaurant, mai modestu┼ú dup─â pre┼úurile afi┼čate, av├«nd ┼či ni┼čte cai ├«naripa┼úi la balcon, ca traducere pentru rom├óni a firmei. Cl─âdirea de la col┼úul cu str. Mendeleev, de┼či oper─â a lui Mincu, st─â s─â cad─â ├«n buc─â┼úi din neglijen┼úa criminal─â a proprietarului: a fost prima dintre casele lui N. Petra┼čcu, criticul care publica pe la 1900 revista Literatur─â ┼či art─â. A doua, pe care i-a construit-o ├«n 1912 Spiridon Ceg─âneanu ┼či ├«n care ┼či-a avut atelierul fratele s─âu, pictorul Gh. Petra┼čcu, a fost splendid restaurat─â ├«n 1997-2000 ┼či, dup─â ce a g─âzduit c├«tva timp un restaurant, ┼či-a deschis por┼úile ca libr─ârie (ÔÇ×BastiliaÔÇť nu e o firm─â potrivit─â pentru a invita la lectur─â, dar face aluzie la numele str─âzii vecine).

A┼čadar, bine sau r─âu p─âstrate, aceste cl─âdiri men┼úin caracterul istoric al r─âsp├«ntiei. Afl─âm despre un proiect al autorit─â┼úii municipale de a transforma complet Pia┼úa Roman─â dintr-un articol de reclam─â postat online ├«n ziarul G├óndul. Ni se anun┼ú─â ÔÇ×un pasaj subteran care s─â rezolve problema aglomera┼úiei din zon─âÔÇť. Asta ├«nseamn─â un spa┼úiu de 5140 m.p. pentru care se va s─âpa ┼či se va zidi timp de un an ┼či jum─âtate. O s─â vedem atunci aglomera┼úie! Cheltuiala anun┼úat─â, totdeauna mai mic─â dec├«t cea real─â, este de 59 de milioane, ├«ntr-o perioad─â de criz─â economic─â. Practic, se va crea alt─â pia┼ú─â sub cea de deasupra, fiindc─â noul pasaj va ad─âposti spa┼úii comerciale, ca la pasajul de la Universitate. Preten┼úia de a fluidiza traficul (devenit─â prioritatea num─ârul 1 a urbanismului la noi) e un pretext, deoarece pietonii treceau alternativ, odat─â cu ma┼činile, ┼či nu se pierdea timp din cauza lor. E nevoie de ├«nc─â un mall, c├«nd vom mai avea unul ├«n Pia┼úa Amzei ┼či c├«nd aici ├«mprejur au ap─ârut dou─â restaurante noi, pe l├«ng─â cafe-barul din col┼ú, plus megalibr─âria, ┼či ea prev─âzut─â cu un bar? Am impresia c─â burghezia noastr─â compradoare, ├«n complicitate cu investitori str─âini, vrea s─â schimbe felul de via┼ú─â al rom├ónilor (cam devreme, ar trebui s─â a┼čtepte prosperitatea care ni se tot f─âg─âduie┼čte pentru viitor!). ├Äntre beneficiarii marii afaceri va fi Euroconstruct, pe care-l g─âsim peste tot.

├Än realitate, idealul acestor constructori urbani este s─â curg─â ma┼činile f─âr─â ├«ntrerupere. Aceea┼či g├«ndire de ┼čofer se manifest─â ┼či ├«n cazul tunelului de mare vitez─â de 1392 m lungime care s-ar scobi pe sub Bdul Aviatorilor, de la Pia┼úa De Gaulle. 

Am de pus trei ├«ntreb─âri: 1) De ce nu s-a prev─âzut un spa┼úiu de parcare sub Pia┼úa Roman─â, a┼ča cum va exista unul sub Pia┼úa De Gaulle? Zona Magheru-Roman─â-Victoriei este complet f─âr─â spa┼úii de parcare ┼či urgen┼úa num─ârul 1 asta era, iar intensificarea comer┼úului ├«n zon─â ├«l face ┼či mai necesar. 2) De ce s-a ├«nceput perindarea pe la avize ├«n vederea autoriza┼úiei de construc┼úie, f─âr─â o prealabil─â consultare public─â? ├Änainte de a fi o zon─â de tranzit, aici e un cartier ├«n care se tr─âie┼čte ┼či locuitorii str─âzilor din jur au dreptul s─â fie ├«ntreba┼úi. 3) S-au ┼úinut licita┼úiile cerute de lege ├«nainte de a se ├«ncheia contractele cu Astaldi ┼či cu Euroconstruct? Cum de nu s-a pus m─âcar atunci ├«n discu┼úie proiectul de realizare?

Un pasaj subteran asem─ân─âtor urmeaz─â s─â apar─â ┼či ├«n Pia┼úa Sudului. Face┼úi-l acolo, oameni buni, c├«t vre┼úi! Nu ├«n mijlocul unei zone protejate, unde monumentele istorice, c├«te au supravie┼úuit, au rostul de a aminti ├«ntruc├«tva ambian┼úa vechiului ora┼č. 

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucure┼čti.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?