Cum se trăia sub ocupaţie

Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
De spus încă o dată jpeg

Sînt două feluri de a înţelege o casă, dinăuntru: casa-umbrelă şi casa-carapace.  Unora, locuinţa le este strict utilitară; ea există de cînd au intrat în ea şi cît trăiesc ei; se poate modifica oricît pentru a le creşte confortul. Umbrela se aruncă, dacă s-a stricat. Cui, însă, se simte ca o broască ţestoasă care-şi duce casa în spate, îi aparţin, ca şi cînd ar forma aceeaşi singură fiinţă, pereţii care-l adăpostesc, chiar ferestrele cu tot ce se vede prin deschizătura lor, mobilele pe care le-a moştenit şi cărţile pe care, prin sacrificii cu prisosinţă răsplătite, le-a agonisit. Aşa se face că, şi cînd el priveşte o altă casă, chiar dinafară, îl încearcă dorinţa de a şti a cui a fost, căutînd o legătură între particularităţile construcţiei şi caracterul celui care a comandat-o sau a găsit-o pe placul său. M-am obişnuit cu acest exerciţiu. Cînd e vorba de o personalitate istorică, locuinţa depune mărturie despre impresia pe care omul a năzuit să o facă celor din jur sau chiar să o lase posterităţii pe care şi-a imaginat-o. De multe ori, avînd în vedere ce soartă au avut casele – naţionalizate, umplute cu locatari străini şi ostili, sau, în vremea din urmă, ameninţate de buldozerele distrugătoare –, acea mărturie este condamnată să dispară. În cel mai bun – dar şi cel mai rar – caz, vocea din trecut mai răsună încă: şi-a povestit viaţa chiar în casa pe care o avem în faţa ochilor. Cîteodată, o epidemie, prezenţa unor trupe duşmane sau un regim politic opresiv impun locuitorilor unui oraş condiţii de viaţă atît de greu de îndurat încît amintirea lor nu mai reprezintă doar o experienţă personală.

Cartea pe care o răsfoiesc acum este jurnalul din anii 1916-1918 al doamnei Pia Alimăneştianu (1872-1962), fiica lui Ion C. Brătianu şi sora celor trei şefi succesivi ai partidului liberal din secolul trecut. Volumul Însemnări din timpul ocupaţiei germane a apărut în 1929 şi exemplarul meu poartă o dedicaţie datată din chiar ultimul an al longevivei autoare. Sfîrşitul războiului a stîrnit o întreagă memorialistică feminină, iar aceasta, prin asprimea judecăţilor negative formulate adesea, a provocat reacţii polemice. Cel mai cunoscut exemplu sînt memoriile Sabinei Cantacuzino, sora mai mare a Piei, întîmpinate de protestele Severei Sihleanu şi ale Alexandrinei Fălcoianu. Din aceeaşi literatură fac parte amintirile Lisettei Odobescu şi jurnalul Yvonnei Blondel.  Căsătorită cu Alexandru Alimăneştianu (1874-1946), inevitabil deputat şi senator, dintr-o familie căreia alianţa cu Brătienii îi asigură ascensiunea politică – după ce nivelul financiar i-l ridicase căsătoria fratelui Dumitru, inginer, cu Sarmiza Bilcescu (femme de lettres, prima româncă doctor în drept de la Paris) –, Pia, în timpul războiului, era, cu Sabina şi bătrîna lor maică, în casa Brătianu de lîngă biserica Amzei. Sora ei, Tatiana, măritată cu Ilie Niculescu-Dorobanţu, locuia în strada General Manu. Altă soră, Măriuţa, cu soţul ei Ion Pillat – părinţii poetului – în strada Romană (acum N. Iorga). Vintilă fiind la Iaşi cu guvernul, Lia, soţia sa, se mutase din casa lor din strada Ţăranilor (Aurel Vlaicu, azi) la mama ei, în casa Stolojan din strada Cosma (Henri Coandă, actuala ambasadă a Italiei). Ei şi Sabinei li s-a stabilit domiciliu forţat la Pasărea. Familia Brătianu rămasă în Bucureşti era expusă unor măsuri umilitoare  din partea nemţilor.

Jurnalul dezvăluie situaţia dramatică a populaţiei oraşului, la care s-au adăugat, din noiembrie 1916, 50.000 de soldaţi germani: tainul zilnic al fiecăruia era de o pîine şi 1/2 litru de vin, pe lîngă cafea, ceai, orez, zahăr, untură etc. Tutun (şi flori!) ofereau damele amatoare de compania militarilor, identificate, de românce, ca nemţoaice sau evreice... Despre înfăţişarea schimbată a oraşului: „Calea Victoriei este străbătută şi zdruncinată de automobile, de camioane în plină viteză, infernale şi ca mărime, şi ca zgomot. Căştile germane alternează cu fesurile turceşti şi cu şepcile bulgarilor.
Firmele prăvăliilor au început să fie scrise jumătate pe româneşte, jumătate pe nemţeşte“. Alte noutăţi: consumul de electricitate redus, pentru români, la 1 Kw pe săptămînă, pe cînd accesul la tramvaie – doar între orele 7-8, 12-15 şi 19-20, pe o singură linie, către gară. Pentru „Crăciunul nemţesc“, după calendarul gregorian, care va fi impus şi românilor ce păstraseră tradiţia ortodoxă, s-au tăiat 500 de brazi din Parcul Carol. Dreptul de a se aproviziona la cantine speciale era rezervat cetăţenilor Puterilor Centrale. Cartela de pîine de 220 g, din care 150 făină de mălai, a fost introdusă odată cu limitarea cantităţii de carne, săptămînal, la 200 g, ouăle fiind rechiziţionate de la ţărani, cărora li se fixaseră cote. Satelor din jurul Capitalei li se cerea să aducă la Bucureşti zilnic 40 de care cu grîu şi porumb, pe lîngă vite şi oi pentru abator. Crucea Roşie s-a însărcinat cu alimentarea a 6000 de săraci, alţi 4-5000 fiind în seama Primăriei. Totuşi, „s-au găsit pe străzi copii morţi de frig şi foame“. Şi, în aceste condiţii, oraşul era somat să predea 15.000 de plăpumi sau pături, 20.000 de cămăşi, ciorapi de lînă, chiar pantaloni şi 1000 de blănuri (ordonanţă a prefectului poliţiei din decembrie 1917, în colecţia mea).

Mă gîndeam la aceste tristeţi uitate, privind „zidurile cenuşii“, cum le-a zis Ionel Teodoreanu, ale casei în care Pia Alimăneştianu a trăit după 1920 şi unde a scris Pe plaiuri olteneşti. Tot acolo, nepotul ei, poetul Ion Pillat, şi-a avut cenaclul literar. O casă oarecum modernistă (adresa de astăzi: str. Al. Philippide, nr. 9). 

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.