Cele trei frunze de nufăr

Ioan BUCUR
Publicat în Dilema Veche nr. 406 din 24-30 noiembrie 2011
Cele trei frunze de nufăr jpeg

Alături de fortificaţiile de cărămidă păstrate fragmentar pînă în prezent, redutabilul sistem de apărare al Sibiului era completat la exterior de o reţea de lacuri artificiale. Alimentate de rîul Cibin şi de pîrîul Seviş, aceste lacuri formau un inel continuu care îngreuna accesul inamicului spre ziduri şi spre cele patru porţi, acoperind o suprafaţă sensibil mai mare decît a oraşului propriu-zis, cuprins în interiorul fortificaţiilor.

Asanată progresiv după mijlocul secolului al XVIII-lea, această reţea continuă de oglinzi de apă a lăsat urme doar în documentele de epocă – hărţi istorice şi relatări ale unor contemporani. 

Nu întîmplător, stema oraşului conţine încifrată o imagine metaforică a întinderii de apă: trei frunze de nufăr legate printr-o reţea triunghiulară sau romboidală, uneori intersectată de două săbii încrucişate, deasupra cărora se găseşte o coroană.

Planurile de epocă redau imaginea complexului sistem hidrografic din jurul oraşului, care avea şi unele rosturi economice. În mijlocul unor lacuri erau amenajate grădini cu forme geometrice, dotate uneori cu pavilioane pentru recreere, primul dintre acestea fiind menţionat în testamentul comitelui Albert Huet din 1607. Folosite pentru pescuit şi pentru limpezirea apei de băut, lacurile alimentau şi sistemul de pîraie care iriga străzile oraşului.

Un braţ al Cibinului pătrundea în oraş, punînd în mişcare mori şi alte instalaţii hidraulice. Moara preoţilor, situată pe acest braţ, a fost demolată în 1829 pentru fluidizarea circulaţiei. Mai multe mori erau situate pe pîrîul Seviş mai sus de oraş, înspre pădurea Dumbrava. Moara de pulbere a fost mutată aici în 1749 din faţa porţii Ocnei. Urma în amonte moara Schreyer (1770), unde ulterior s-a amenajat un ştrand. În continuare, spre Dumbrava, erau amplasate moara de hîrtie (1749), o moară de făină şi ciocanul de cupru, unde s-a amenajat după dezafectare un local de întîlnire a breslelor.

Pînă de curînd se mai păstrau două mori istorice. Moara Schreyer a fost demolată în mai 1999, în timp ce la Sibiu se desfăşurau lucrările ambiţiosului simpozion internaţional „Sibiu, confluenţe europene“, axat pe valorificarea potenţialului cultural al zonei. 

O altă fostă moară se afla în imediata apropiere a oraşului istoric, sub zidurile bastionului Soldisch. Clădirea cunoscută ca moara lui Pelger avea o volumetrie simplă, robustă, cu un pridvor de lemn cu două arcade. Faţada către stradă era decorată cu un medalion circular, realizat în stucatură, ce conţinea stema Sibiului cu cele trei frunze de nufăr, datată 1775. Prezenţa stemei pe o clădire semnifica faptul că aceasta se găsea în proprietatea publică a oraşului. Cea păstrată pînă de curînd pe faţada morii era singura originală, alte cîteva existente încă fiind rezultatele unor restaurări.

Fără prea multe formalităţi, această clădire a fost demolată la puţină vreme după ce oraşul a fost Capitală Culturală Europeană (2007), iar de curînd proprietarul terenului şi-a făcut publice intenţiile: ridicarea unei clădiri de birouri care ar rivaliza ca înălţime cu bastionul, aflat într-o zonă mult mai înaltă.

Demolarea propriu-zisă a clădirii, realizată în mod ilegal, cu maximă operativitate, într-un sfîrşit de săptămînă, a fost precedată de o acţiune pregătitoare întreprinsă în aceleaşi condiţii, cu conotaţii simbolice: răzuirea de pe faţadă a stemei oraşului, cu cele trei frunze de nufăr.

Ioan Bucur este arhitect, expert atestat MCCPCN, membru al Comisiei regionale a monumentelor Transilvania Sud.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Dieta mediteraneana - mancare sanatoasa - legume FOTO Shutterstock
Plan alimentar mediteranean: 7 cine rapide, sănătoase și de vară, gata în cel mult 25 de minute
Descoperă 7 cine mediteraneene rapide, sănătoase și gustoase, gata în 25 de minute sau mai puțin! Plan alimentar de vară cu preparate ușoare, pline de ingrediente proaspete, ideale pentru un stil de viață activ și sănătos.
Marsa  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Coloșii de la Canalul Dunăre–Marea Neagră, fabricați la Mârșa. „Mă lua groaza la gândul că aș putea rămâne locatar aici”
În anii ’80, Uzina Mecanică Mârșa, din Sibiu, a fabricat unele dintre cele mai mari utilaje folosite la construcția Canalului Dunăre–Marea Neagră. Fosta colonie muncitorească ridicată în jurul uzinei păstrează amintirea epocii sale industriale, în decorul pitoresc al Munților Făgăraș.
acoustic 1851248 1280 jpg
Artistul din Generația de Aur care a lucrat pe șantier. Cum a reușit să devină celebru și de ce a ales muzica
Pentru a evita înrolarea în armată, Mircea Vintilă a ales să urmeze cursurile Facultății de Construcții. A absolvit cu succes și chiar a lucrat în domeniu, primul său loc de muncă fiind pe șantierul Barajului Siriu.
Mersul pe jos face nu doar piciorul frumos ci prelungește și viața potrivit studiilor Colaj DMS
Cum să slăbești 5 kilograme în 3 luni mergând pe jos. Elementele-cheie de care trebuie să ții cont
Mersul pe jos combinat cu o alimentație sănătoasă și antrenament de forță te ajută să slăbești eficient și să-ți accelerezi metabolismul.
florin tanase fb fcsb jpg
Turist african in Romania  Sursa Freepik com jpg
Cheltuielile pentru turismul de agrement se vor tripla până în 2040. Cum este modelat „Călătorul Viitorului”
Turismul de agrement este pe cale să-și tripleze valoarea până în 2040, crescând de la 5 trilioane de dolari în prezent la 15 trilioane, potrivit unui nou raport de specialitate, care indică principalele tendințe în funcție de generație.
Din cărțile de altădată:  Amintiri despre Regele Ferdinand jpeg
20 iulie: Ziua în care s-a născut al doilea rege al României, Ferdinand I
În ziua de 20 iulie, se naște Alexandru cel Mare, rege al Macedoniei, și se stinge din viață regele Ferdinand I al României.
Alexandra vioara jpeg
Povestea fetei cu vioara de la Cazinou: „Am văzut marea doar de pe faleză“
În fiecare seară, pe faleza Constanței, o tânără diafană, parcă desprinsă din orchestra lumii, cântă la vioară vals, tangou sau muzică dance. Trecătorii se opresc vrăjiți și, pentru o clipă, fac parte din povestea ei.
france jpg
De la Generalul Berthelot la Cincu - Rolul Franței în arhitectura de securitate a Flancului de Est al NATO
De un secol, de la generalul Berthelot și până la Brigada Militară de la Cincu, prezența Franței în România consolidează securitatea și oferă oportunități militar/tehnologice. Franța joacă un rol strategic pe Flancul Estic al NATO, este echilibru între autonomia strategică și solidaritatea aliată.