Ce Primărie am avut!

Publicat în Dilema Veche nr. 382 din 9 - 15 iunie 2011
Casa doctorului Buicliu jpeg

Zilele astea, cînd ne pregătim pentru referendumul care va stabili cum să fie condusă Capitala, mi s-a părut că ar merita să se ştie cum funcţiona la început Primăria, care a apărut printr-o lege a lui Cuza din 1864. De aceea am vrut să văd Desbatterile consiliului communal din Bucuresci urmate în şedinţele ţinute de la 14 apriliu pînă la 23 iuniu 1866 – o carte de peste 300 de pagini, publicată în 1866. 

Imediat după lovitura de stat care l-a detronat pe domnitor, în locul căruia a fost proclamat, doar pentru cîteva zile, Filip I de Saxa-Coburg, s-a constituit, la 15 februarie, comisia interimară a comunei, în frunte cu Dumitru Brătianu. Aşa cum, în ordinul de zi al noului ministru de „Resbel“, se declara că „măreţul fapt de la 11 Fevruarie a pus România pe o cale nouă de fericire şi armata a bine meritat de la patrie“, D. Brătianu îi felicita pe bucureşteni că „Evropa“ îşi are privirile aţintite asupra lor. Dintre cei 15 consilieri municipali, numiţi, nu aleşi, făceau parte doctorul Panait Iatropol, care va fi următorul primar în 1867-1868, poetul paşoptist Grigore Serrurie, alt literat, Radu Ionescu, autorul unui roman, Gr. Cantacuzino şi Gr. Lahovari, ca reprezentanţi ai boierimii, şi Pană Buescu, întemeietorul unei bogate şi intelectuale familii burgheze. Şedinţele se ţineau seara, fiindcă în restul zilei aceşti domni erau ocupaţi; cel puţin o dată, procesul-verbal se încheie cu cuvintele: „timpul fiind înaintat în noapte, şedinţa se ardică la 11 ore“. Salariu aveau doar primarul şi cei doi adjuncţi ai săi, indemnizaţii pentru ceilalţi, dar compoziţia acestui grup se schimba odată cu Guvernul (în 1866 Locotenenţa Domnească numise un guvern Ion Ghica, în locul căruia, de la venirea lui Carol, au intrat conservatorii lui Lascăr Catargiu). În realitate, nici personalul executiv al administraţiei centrale nu-şi văzuse leafa de un an, bugetul a rămas deficitar încă doi ani, la 8 mai 1866 se alocă numai 500 de galbeni pentru a serba primirea Măriei Sale în Capitală, „avînd în vedere lipsa de fonduri în care se află comuna“. 

Prin urmare, o preocupare constantă a consiliului era să adune bani cu care să facă faţă cheltuielilor. De pildă, se încasa o taxă de la birjari pentru dreptul de a staţiona în pieţe publice şi o taxă pe berea fabricată local, se recupera chiria pescăriilor din piaţa Ghica, în zona unde au fost mai tîrziu Halele, acolo fiind „36 de magherniţe pentru vînzare de objecte de nutriment“. Altă problemă era asanarea oraşului: „curţile mai multor case din capitală sînt pline de gunoaie şi alte necurăţii, care, infectînd aerul, vatămă sănătatea locuitorilor“. Tot din cauza poluării constatate, se ordonă scoaterea din Bucureşti a fabricilor de săpun, care „infectează aerul“. Serviciul medical are sarcina să verifice dacă „spirturile sînt mai toate falsificate“, deoarece zvonul public afirmă că în cele mai vîndute băuturi alcoolice se pune vitriol diluat cu „mari cantităţi de apă“. 

Printre operaţiile urgente de salubrizare era canalizarea străzii Lipscani. De asemenea, modernizarea a impus edililor pavarea străzilor. Cum spuneau chiar ei, „pavagiul reclamă o grabnică reparaţiune“, pentru care s-a adus de la Sibiu un „maestru pavator“, aromânul Naum Nasta, specializat în caldarîmul cu piatră cubică. Pe vremea lui Cuza, proprietarii de case din vecinătate fuseseră obligaţi să contribuie la cheltuiala refacerii pavajului, dar s-au împotrivit sub pretextul că era neconstituţional! Supravegherea acestei activităţi îi revenea corpului tehnic. Acelaşi serviciu al Primăriei trebuia să asigure respectarea alinierii caselor, după un plan aprobat din 1859. Atunci, ca şi acum, cînd ne luptăm cu PUG-uri şi PUZ-uri, această reglementare dădea naştere la proteste şi tergiversări, însă arhitectul-şef, Kuchnowski pe numele său, nu permitea excepţii.  

O atenţie deosebită se arăta programului de înfrumuseţare. Grădina de la Sf. Gheorghe a fost încredinţată „horticultorului“ francez Louis Leyvraz. Pentru grădina Episcopiei (a Ateneului de azi) s-a autopropus Alexis Godillot. El cerea nu mai puţin de 2.500.000 de franci, sumă care depăşea larg totalul veniturilor comunei, ceea ce a provocat nesfîrşite negocieri. În concepţia sa, numărul băncilor şi al felinarelor se dubla, se instalau două fîntîni monumentale de fontă cu statui alegorice şi se construia o capelă de stil bizantin în centrul terenului care se întindea pe 90 x 45 m. Lucrările au început în 1866 şi nu s-au terminat decît în 1870. 

Asemănarea cu moravurile actuale rezultă din faptul că se preconiza trimiterea la Paris a doi-trei funcţionari ai Primăriei „ca să observe Halele, squarii, grădinele, podurile, cheiurile, abatoarele, ca să ajute cu cunoştinţele dobîndite“...  

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.