Ce ar trebui s─â fac─â primarul Oprescu

Publicat în Dilema Veche nr. 438 din 5-11 iulie 2012
Ce ar trebui s─â fac─â primarul Oprescu jpeg

Presa a dat uit─ârii alegerile locale aproape imediat ce s-au ├«ncheiat, fiindc─â o serie de evenimente incredibile au anun┼úat ├«nceperea altor competi┼úii de mai mare anvergur─â. Totu┼či, aici, unde nu ne d─â pace grija de soarta ora┼čului nostru, am ├«ncerca s─â tragem concluzia acestei consult─âri a electoratului bucure┼čtean.

Candidatul independent Nicu┼čor Dan, de┼či sus┼úinut de 73.000 de aleg─âtori, n-a izbutit s─â intre nici m─âcar ├«n Consiliul general. ├Än schimb, a avut parte de acuza┼úiile cele mai str├«mbe ┼či mai murdare. Nu-i nimic, omul era perfect con┼čtient la ce se expune din partea presei, care este cum este. Ce a c├«┼čtigat? O mobilizare cum nu se mai v─âzuse niciodat─â a celor care n-au nici un interes ascuns ┼či care n─âzuiesc s─â tr─âiasc─â ├«ntr-un spa┼úiu urban civilizat ce nu-┼či va pierde identitatea istoric─â. De acum ├«nainte, la manifesta┼úii ca acelea pe care le-a condus de at├«tea ori ├«n ap─ârarea patrimoniului, nu vom mai fi doar zeci sau sute. Num─ârul nostru a crescut, con┼čtiin┼úa drept─â┼úii pentru care lupt─âm s-a ad├«ncit. Asta se cheam─â un progres moral.

├Än ajunul alegerilor, la 29 mai, fusese lansat Pactul pentru Bucure┼čti 2, de c─âtre 47 de ONG-uri care s-au adunat ├«n Platforma pentru Bucure┼čti. Primul pact dateaz─â din 2008, de la precedentele alegeri locale. Atunci, domnul doctor Oprescu ├«┼či anun┼úase adeziunea. De data asta, semn─âtura d-sale lipse┼čte. Pentru victoria sigur─â la care se a┼čtepta, n-avea nevoie s─â spun─â altceva dec├«t ce g├«nde┼čte. Al┼úi candida┼úi la prim─ârii s-au declarat de acord cu acel set de propuneri cu privire la dezvoltarea ora┼čului ├«n urm─âtorii patru ani. Au fost zece, pun├«ndu-l la socoteal─â ┼či pe Nicu┼čor Dan, cel mai implicat. Unul singur a fost ales: Piedone, de a c─ârui popularitate nu se ├«ndoia nimeni, a┼ča c─â ar fi c├«┼čtigat oricum.
Despre acest Pact s-a vorbit foarte pu┼úin, a┼čadar nu e de prisos s─â amintim c├«teva dintre punctele sale, anume cele care au ├«n vedere prezervarea mo┼čtenirii ambientale ┼či arhitecturale. Programul prevede alocarea de fonduri pentru ├«nfiin┼úarea unui Birou de Patrimoniu ├«n cadrul PMB, conform legii 422/2011, ├«ns─ârcinat s─â-i informeze ┼či s─â-i sprijine pe de┼úin─âtorii unor cl─âdiri de patrimoniu. Se mai recomand─â crearea unei Comisii pentru Bucure┼čtiul istoric, care s─â analizeze toate propunerile de interven┼úii asupra monumentelor istorice ┼či a zonelor de protec┼úie. ├Änc─â o m─âsur─â ce s-ar impune: finan┼úarea de c─âtre PMB a unui Dispecerat de Urgen┼ú─â, av├«nd ├«n jurul s─âu ÔÇ×voluntari de patrimoniuÔÇť care ┼či-ar asuma semnalarea rapid─â a abuzurilor s─âv├«r┼čite contra construc┼úiilor de valoare istoric─â. De asemenea, nu ar trebui ├«nt├«rziat─â aplicarea exproprierii pentru cauz─â de utilitate public─â la monumente asupra c─ârora s-a atras aten┼úia, dar care s├«nt ├«n continuare ├«n pericol din neglijen┼úa sau reaua voin┼ú─â a proprietarilor. Totodat─â, se solicit─â stabilirea unui sediu definitiv al Pinacotecii Municipiului, cu aproximativ 5500 de obiecte de art─â care n-au mai fost expuse de decenii, ├«ntr-unul din aceste imobile istorice care au nevoie de reabilitare: Palatul ┼×tirbei sau Casa Cesianu, ceea ce le-ar pune ├«n valoare. ├Än sf├«r┼čit, Hala Matache, a c─ârei stare s-a agravat din vina Prim─âriei, va trebui restaurat─â a┼ča ├«nc├«t s─â se poat─â relua activitatea normal─â ├«n interior.

Ca programul privitor la patrimoniu s─â fie complet, a┼č mai ad─âuga la priorit─â┼úile cuprinse ├«n Pactul pentru Bucure┼čti unele dintre cele frecvent sugerate pe site-ul Prim─âriei de c─âtre cet─â┼úenii, nu mul┼úi, dar foarte dedica┼úi care urm─âresc viitoarea strategie urbanistic─â, sau pur ┼či simplu dezv─âluirea de c─âtre Prim─ârie a planurilor cu care se ├«ntreprind aproximativ 150 de interven┼úii (o strategie ├«nseamn─â mai mult). Asemenea voci au cerut st─âruitor interzicerea oric─ârei schimb─âri de destina┼úie a spa┼úiilor verzi. O alt─â revendicare la care subscriu este de a-i obliga pe constructori s─â nu dep─â┼čeasc─â regimul de ├«n─âl┼úime la o nou─â cl─âdire, stabilit ├«n func┼úie de cel mai vechi imobil din apropiere. Condi┼úia presupune continuarea ac┼úiunii de evaluare con┼čtiincioas─â ┼či competent─â a v├«rstei ┼či calit─â┼úilor fiec─ârei case din zonele protejate ÔÇô c├«te au fost identificate prin hot─âr├«rea consiliului PMB din anul 2000.

Toate aceste sarcini, pe l├«ng─â multe altele, ├«i revin acum celui care a cucerit func┼úia de primar general, prin energia ┼či vigoarea pe care le-a demonstrat (dar ┼či printr-un talent actoricesc de care nici unul dintre concuren┼úi nu era capabil). Nu a semnat Pactul? Desigur, pentru a avea m├«inile libere, sau pentru a se deosebi de contracandidatul s─âu din societatea civil─â. Dar la noua sa instalare a afirmat c─â e primarul tuturor bucure┼čtenilor. Hai s─â ├«l lu─âm pe cuv├«nt ┼či s─â ├«i cerem din nou implementarea m─âsurilor sugerate aici, care constituie un minim de bun-sim┼ú la care subscriu nu doar 47 de ONG-uri, ci to┼úi votan┼úii lui Nicu┼čor Dan, care au fost aproape to┼úi cei care au auzit de el, candidatul fiind obscur ┼či ocultat de televiziuni. Alegerile s-or fi terminat, dar mandatul r─âm├«ne, ┼či s├«ntem mai mul┼úi dec├«t am fost vreodat─â.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucure┼čti.

O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul ÔÇ×Flac─âraÔÇŁ 2.0
Nu, Adrian P─âunescu nu a fost un ÔÇ×colabora┼úionistÔÇŁ. El a fost un coautor, poate printre cei mai importan┼úi, al cultului lui Ceau┼čescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
├Än Marea Britanie, tradi╚Ťionalele cabine ro╚Öii de telefon au devenit mici galerii de art─â.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruen╚Ťe multiple ├«ntre omul creator ╚Öi ÔÇô juc├«ndu-ne pu╚Ťin cu no╚Ťiunile ÔÇô creatorul tr─âitor.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Teoria chibritului
ÔÇ×A face teoria chibrituluiÔÇŁ e una dintre expresiile colocviale ╚Öi umoristice cunoscute de toat─â lumea, dar pe care dic╚Ťionarele noastre nu le-au ├«nregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia s├«nt cele care dau unei na╚Ťiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Carevas─âzic─â, Viktor Orb├ín ╚Ťine cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care folose┼čte orice mijloc, orice tertip pentru a-┼či m─âri capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Pensionarii de la teras─â
├Ämi vin ├«n minte pensionarii str─âini, turi╚Öti prin Rom├ónia anilor ÔÇÖ70-ÔÇÖ80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia ╚Öi senin─âtatea lor.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos ÔÇ×ambalatÔÇť care ├«i transform─â pe tineri ├«n victime. ÔÇ×Inima lor ajunge ca la 80-90 de aniÔÇť
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi ├«ncearc─â cu disperare s─â salveze o balen─â┬ábeluga blocat─â ├«n r├óul Sena, cu o injec┼úie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ┼čtiin┼úifici spun c─â balena pare s─â fie vizibil subnutrit─â, iar salvatorii sper─â totu┼či s─â o ajute s─â-┼či recapete apetitul ┼či energia necesar─â pentru a se ├«ntoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
ÔÇ×R─âceala diplomatic─âÔÇŁ dintre Bulgaria ╚Öi Rom├ónia
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sf├ór╚Öit de secol XIX poate fi definit ca fiind ÔÇ×destinsÔÇŁ. O dovad─â o constituie ╚Öi vizita lui Carol I, ├«nso╚Ťit de frunta╚Öul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alian╚Ťe), la Sankt Petersburg, ├«n iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bun─â primire.
image
Dacia roman─â, o provincie puternic militarizat─â
Distribu┼úia armatei ├«n interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, ┼či anume de a separa ┼či supraveghea neamuri ÔÇ×barbareÔÇŁ care erau poten┼úial periculoase, ├«n special dac─â se aliau ├«ntre ele contra Romei, cum au fost ├«n special sarma┼úii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
├Ängrijorat de ├«naintarea germanilor ╚Öi de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a ├«ntrebat pe Jukov dac─â va putea men╚Ťine Moscova. Jukov a r─âspuns afirmativ, cu condi╚Ťia trimiterii a ├«nc─â dou─â armate ╚Öi furniz─ârii a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat c─â nu mai existau tancuri.