Cazuri de vandalism extrem la Iaşi

Sorin SEMENIUC
Publicat în Dilema Veche nr. 499 din 5-11 septembrie 2013
Cazuri de vandalism extrem la Iaşi jpeg

Două evenimente scandaloase au avut loc în acest an la Iaşi. Soarta unor monumente istorice situate în zona centrală a oraşului a fost pecetluită de nişte brute care au avut complicitatea indirectă a poliţiştilor locali.

În luna martie, trei tineri cu vîrste cuprinse între 17 şi 20 de ani au demontat şi au furat de pe socluri trei busturi aflate în Parcul Copou. Acestea îi înfăţişau pe B.Şt. Delavrancea, Nicolae Gane şi Ciprian Porumbescu. Primele două sînt înscrise pe lista B, a monumentelor istorice de interes local, fiind realizate în 1924 (sculptor: Ion Mateescu) şi, respectiv, 1943 (Richard Hette). Cel de-al treilea îi aparţinea lui Iftime Bîrleanu şi data din 1947. Ce a urmat este pur şi simplu revoltător: busturile au fost sparte cu ciocanul sau barosul şi vîndute unor firme de valorificare a materialelor reciclabile. Delavrancea le-a adus hoţilor 544 de lei, Gane – 722 de lei, iar Porumbescu – 1667 de lei.

Cazul a arătat mai multe lipsuri ale autorităţilor şi ale sistemului de funcţionare a firmelor care cumpără fier, bronz sau alte asemenea materiale. Stupoare a produs informaţia că hoţii au acţionat în timp, furînd busturile la interval de cîteva zile. Patrulele Poliţiei Locale, pentru care Parcul Copou este un obiectiv obligatoriu, nu au văzut nimic, de vreme ce, foarte probabil, nici nu au trecut pe acolo. Asta în ciuda faptului că instituţia, subordonată Primăriei, are sute de angajaţi, iar Parcul se află în centrul oraşului, loc plin de camere video, aflate în custodia acestor poliţişti. Singura sancţiune pe care au primit-o şeful Poliţiei Locale şi adjunctul său, reprezentanţi ai unei Poliţii cu multe hibe – printre care agresivitatea de la manifestările adversarilor primarului şi partidului din care face acesta parte –, a fost „suspendarea“ din funcţie, pe o perioadă de şase luni. Pedeapsă de ochii lumii, de vreme ce în aceste şase luni au fost transferaţi ca şefi la un serviciu din Primărie. Nici ceea ce se întîmplă la firmele care cumpără fier sau bronz nu este în regulă, aici fiind locul unde ajung frecvent capace de canal sau şine de cale ferată furate, fără ca patronii să păţească nimic.

După un proces rapid, doi dintre hoţi au primit cîte şase ani şi opt luni de închisoare cu executare, iar al treilea – doi ani şi jumătate cu suspendare. Împreună cu un al patrulea infractor, care i-a ajutat, hoţii au fost obligaţi de instanţă să achite Primăriei aproximativ 200.000 de lei (valoarea de inventar a busturilor), dar este puţin probabil să o facă vreodată.

A urmat tentativa de refacere a celor trei statui. Pe cît de rapizi au fost cei care le-au furat pe atît de înceţi sînt cei din Primărie în a le pune la loc. Din resturile recuperate nu se mai poate face nimic, aşa că au fost demarate concursuri pentru realizarea altora. Nu s-a înscris nimeni, au fost doar două scrisori de intenţie. Suma repartizată de municipalitate – 75.000 de lei. Se speră totuşi ca amplasarea lor să aibă loc pînă la sfîrşitul acestui an.

Alt moment jenant pentru comunitate a avut loc la jumătatea lunii iulie cînd, în faţa Palatului Culturii, a fost distrusă placa memorială – monument istoric – care marchează locul în care a fost Hotelul Petersburg. Aici s-a redactat Proclamaţia din 27 martie 1848, cînd aproximativ 1000 de persoane au întocmit o listă de revendicări care a ajuns la domnitorul Mihail Sturza.

Placa, inaugurată în 1968, a fost culcată la pămînt şi spartă de patru tineri. Doi dintre ei erau minori. Împotriva lor, reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional au depus plîngere penală. Şi de această dată, poliţiştii locali nu şi-au făcut datoria, distrugerea avînd loc cu ocazia unei manifestări publice organizate de un producător de bere, care a obţinut aprobare din partea Primăriei. De fiecare dată, în astfel de ocazii sînt trimise la faţa locului patrule de poliţişti sau jandarmi. Şi acum se speră în refacerea grabnică a monumentului. 

Sorin Cristian Semeniuc este dr. al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Agresați sexual în școală sub ochii dascălilor. Polițist: Vorbim despre un fenomen aici, despre dezinteresul unor cadre didactice
Este anchetă de proporții la o școală din județul Brașov, unde mai mulți elevi de clasa a VIII-a și-au agresat sexual colegii mai mici. Nu o dată și în văzul tuturor.
image
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament cu două camere. „Ferească Dumnezeu! Ați pus foiță de aur pe pereți?”
Prețurile o iau razna în România, iar piața imobiliară e campioana scumpirilor în marile orașe. Marii câștigători sunt constructorii și meșterii din construcții. Ultimii au ajuns să ceară sume fabuloase chiar și pentru renovarea apartamentelor mici.
image
Un fost senator se laudă că a pescuit un păstrăv de 109 centimetri. Unde este lacul în care sunt exemplare şi de peste 2 metri
Pescarul, cunoscut în zonă drept Regele Păstrăvului din Ardeal, nu este la prima sa captură de mari proporţii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.