Castelul Sükösd – Bethlen de la Racoș

Alexandra STOICA
Publicat în Dilema Veche nr. 367 din 24 februarie - 2 martie 2011
Castelul Sükösd – Bethlen de la Racoș jpeg

Pe drumul dinspre Braşov şi Sighişoara, în apropiere de Hoghiz, se află comuna Racoş, la 12 km de drumul naţional. Depresiunea Racoşului, apărată de jur-împrejur de dealuri, cu treceri controlabile în caz de atac, lega prin defileul Oltului scaunele administrative săseşti de cele secuieşti. Această amplasare strategică favorizează ridicarea, în 1624, a castelului familiei Sükösd. 

În ciuda aspectului de cetate, rolul de apărare al ansamblului este secundar în raport cu rolul de locuire. Locuinţa nobiliară a epocii trebuia să asigure proprietarului confortul şi luxul specifice epocii. De altfel, prima etapă a realizării ansamblului a fost construirea, la sfîrşitul secolului al XVI-lea, a unui palat, care a fost fortificat treptat, în prima jumătate a secolului al XVII-lea, împotriva atacurilor turceşti şi a răscoalelor ţărănimii locale. 

Influenţele renascentiste se manifestă atît în modul de distribuţie a încăperilor, cît şi prin împrumuturi decorative din arhitectura similarelor reşedinţe nobiliare din vestul Europei. Ansamblul se organizează în jurul unei curţi interioare de formă rectangulară. Cele patru colţuri ale incintei (dintre care se mai păstrează doar trei) sînt marcate de turnuri circulare înalte, în care odinioară se aflau încăperi de locuit sau saloane fastuoase. Încăperile de la parter erau folosite pentru funcţiunile anexe. Pe partea vestică a ansamblului se aflau parcul şi terenurile cultivabile, iar pe laturile nordice şi estice se aflau clădiri anexe, grajduri şi grădini. 

Ansamblul este început în timpul lui István Sükösd. După moartea lui György Sükösd, în 1631, castelul este donat, de principele Barcsai Ákos, contelui Peter Budai. Acesta, neavînd urmaşi, îl adoptă ca fiu pe Samuel Bethlen, care primeşte moştenire în 1694 toate domeniile părintelui său. În 1700, Samuel Bethlen repară şi extinde castelul, adăugînd un turn rectangular peste intrarea principală, deasupra căreia pune şi blazonul familiei Bethlen. Palatul servea ca locuinţă ocazională pentru familia lui Samuel Bethlen, avînd dependinţe şi pentru ofiţeri şi servitori. În memoria locuitorilor satului dăinuie şi astăzi amintirea strălucitoarei Săli a Cavalerilor, demolată în 1918. 

Rămas în posesia familiei Bethlen timp de 200 de ani, castelul intră în 1873 în proprietatea contelui Samuel Ferenc Teleki, apoi a fiului său, Samuel Teleki (1845-1916; prieten al arhiducelui Rudolf şi celebru explorator al marilor lacuri din Africa de Est, conducătorul primei expediţii europene în nordul Keniei). 

În 1903, comunitatea comunei Racoş cumpără castelul şi moşia, fapt ce favorizează parcelarea parcului şi extinderea satului pînă în apropierea castelului. După 1918, castelul capătă diverse funcţiuni. Ca atîtea altele, devine în anul 1962 sediul CAP. Din acest moment, el suferă transformări – unul dintre turnuri devine staţie de pompieri – şi utilizări neadecvate, care conduc la grave deteriorări; cutremurul din 1977 continuă opera de distrugere a acestei foste reşedinţe nobiliare de amploare. 

În prezent, Castelul Sükösd-Bethlen, monument de o importanţă istorică şi arhitecturală aparte, nu are nici o funcţiune precisă, nefiind utilizabil din cauza stării precare în care se află. Intervenţiile de restaurare care au avut loc în anii ’90 nu au fost duse pînă la capăt.

Cu toate acestea, castelul continuă să constituie emblema comunei, iar comunitatea locală încearcă să găsească fonduri pentru a continua restaurarea şi punerea în valoare a ansamblului.

Alexandra Stoica a absolvit Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti şi este colaboratoare la proiectul moNUmenteUITATE.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.