Casa Magdei Isanos, demolată - la Iaşi

Sorin SEMENIUC
Publicat în Dilema Veche nr. 488 din 20-26 iunie 2013
Casa Magdei Isanos, demolată   la Iaşi jpeg

Barbarie săvîrşită împotriva unui monument istoric din centrul municipiului Iaşi. Casa în care a locuit poeta Magda Isanos împreună cu soţul ei, scriitorul Eusebiu Camilar, a fost demolată de actualul proprietar, fără ca acesta să păţească nimic pînă acum. Încadrat drept monument istoric de tip B, datat la început de secol XX, imobilul i-a găzduit pe Isanos şi pe Camilar între 1940 şi 1944, plecarea avînd loc din cauza confruntărilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Scriptele situează casa la două adrese, pe strada Cloşca nr. 19, dar şi pe Săulescu nr. 19, cea din urmă fiind cunoscută pe vremea cînd cei doi locuiau aici. În mod ciudat, şi pe lista monumentelor istorice casa apare în dreptul a două poziţii, cu indicative diferite.

Avocată şi participantă ferventă la manifestările literare ale Iaşiului, Isanos a devenit mamă în această casă, iar în 1943 a publicat primul său volum, Poezii, la Editura Bravo. Imobilul a suferit stricăciuni puternice în iunie 1944, la două luni după plecarea lui Isanos la Bucureşti, la părinţi, grav bolnavă. Imobilul a fost afectat de bombardamente, iar cea mai mare parte a manuscriselor poetei s-au pierdut atunci. Isanos a murit la doar 28 de ani, în acelaşi an. Camilar, renumit mai ales pentru Povestiri eroice, a murit în 1965, tot la Bucureşti, la vîrsta de 55 de ani.

În prezentul apropiat, fosta casă a poetei ajunsese în mîinile a doi ieşeni, pe nume Vasile Irimia şi Ana Maria Sprâncu, care, în ciuda a tot ceea ce presupune legea conservării monumentelor istorice, au demolat-o. Asta după ce, o vreme, fusese lăsată la îndemîna oamenilor străzii, care fie au dormit în imobil, fie l-au jefuit. Actualul director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Iaşi, Virgil Băbâi, spune că Irimia nu a avut autorizaţie de demolare şi că instituţia pe care o conduce a depus plîngere penală împotriva proprietarului, după ce a aflat de eveniment. Surpriză însă: deşi lucrurile păreau clare, anchetatorii au dispus neînceperea urmăririi penale. Cei de la Direcţie încearcă să dea vina exclusiv pe Irimia şi pe Sprâncu, dar nici ei nu sînt lipsiţi de responsabilităţi. Pe de o parte, demolarea a avut loc sub nasul lor, casa fiind situată la cîteva sute de metri de sediul instituţiei. Pe de altă parte, conform portalului proceselor din România, este adevărat că Direcţia a contestat la instanţă decizia procurorilor de a clasa cazul demolării, dar a făcut-o tardiv, adică după ce termenul legal acordat pentru aceasta trecuse. Astfel, judecătorii nu au mai analizat dacă demolarea a fost sau nu legală, ci s-au oprit din cauza a ceea ce, în termeni legali, se numeşte „excepţie“. De ce juristul de la Direcţie nu şi-a făcut treaba la timp? O întrebare vecină cu infracţiunea, mai ales dacă se are în vedere că, nu de puţine ori, judecătorii trec peste hotărîrile procurorilor şi decid începerea urmăririi penale. O pată şi pe obrazul celor de la Parchet, care au deschis dosarul în 2010 şi au dat soluţia de-abia în 2012.

Prin urmare, pentru a face cît de cît dreptate, Direcţia a rămas să se judece cu cei doi proprietari într-un proces civil, care, de la primul termen, a mai născut un dosar, după ce Irimia şi Sprâncu au cerut declasarea imobilului de pe lista monumentelor istorice. Motivul arată lipsa de respect, pînă la capăt: clădirea este rasă de pe faţa pămîntului, nu pot construi nimic, locul fiind în continuare protejat de lege, şi vor să scape de interdicţia aceasta. Vor să facă bani din acest teren şi deja lucrează la asta. La începutul acestui an, au permis depozitarea, pentru o perioadă de trei luni, a mai multor materiale de construcţii, necesare unei firme pentru intervenţia la reţelele de gaze naturale din zonă.

Sorin Cristian Semeniuc este dr. al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Foto: S. Semeniuc

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Lindsey Graham jpg
„Fiți pe fază pentru anunțul de luni”. Calculul lui Putin privind Ucraina se va întoarce împotriva lui, spune un senator republican
Senatorul republican Lindsey Graham semnalat o posibilă schimbare dramatică a cursului politicii SUA în privința războiului din Ucraina. În declarații pentru postul de televiziune CBS
fisa inscriere liceu 2025 jpg
Admiterea la liceu 2025: A început completarea fișelor de opțiuni pentru înscrierea în clasa a IX-a. Etapa durează până pe 21 iulie
De luni, 14 iulie 2025, absolvenții clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională își vor completa fișele de admitere la liceu, în prezența părintelui sau tutorelui legal și a dirigintelui, conform calendarului oficial publicat de Ministerul Educației.
image png
Cine este Cristina, tânăra nevăzătoare care a luat BAC-ul. E un exemplu pentru toți românii: „A fost greu”
Cristina Conț este încă un exemplu de ambiție, perseverență și putere, chiar și în cele mai dificile contexte. Rămasă fără vedere, tânăra din Baia Mare nu s-a dat bătută în fața vieții și a reușit să promoveze cu brio examenul de Bacalaureat.
Planuri de weekend care nu costa mult, dar iti dau energie si voie buna jpg
Planuri de weekend care nu costă mult, dar îți dau energie și voie bună
Zilele de weekend reprezintă pentru majoritatea acele momente în care se pot deconecta și pot sta mai mult cu cei dragi. Iar în sezonul cald, când vremea e frumoasă, cu siguranță nu au cum să lipsească plimbările și excursiile în diverse locuri.
pexels fr3nks 305565 jpg
Cât de des este recomandat un detartraj și ce probleme dentare poate preveni
Detartrajul dentar este unul dintre cele mai benefice tratamente pentru sănătatea orală pe care îl poți face. Acesta poate reduce la minimum vizitele la dentist.
Teia Ciulacu LA INTERVIURILE ADEVARUL jpg
Economia verde, sau cum înțelegem și practicăm reciclarea în mod eficient, explică Teia Ciulacu, Președinte ”Viitor Plus”
La Interviurile Adevărul , Teia Ciulacu, Președinte ”Viitor Plus” ne ajută să înțelegem economia verde, cum să ajungem acolo și de unde începe educația pentru acest tip de economie.
Centrala nucleară de la Zaporojie FOTO Profimedia
Atac cu drone asupra centralei nucleare de la Zaporojie. Administrația rusă susține că nu s-au înregistrat pagube critice
Trei drone ucrainene au atacat duminică seara un centru de instruire al centralei nucleare de la Zaporojie, a anunțat luni administrația rusă instalată la centrala controlată de Rusia în Ucraina.
Simona Firtat la ADEVARUL VARIANTA 2 jpg
Frumusețea aparține tuturor. Despre normalitate și diversitate, cu Simona Fîrtat, Corporate Affairs and Engagement Director L’Oréal România
În Interviurile Adevărul, pășim dincolo de rafturile magazinelor și reclamelor glossy. Despre frumusețe, normalitate și diversitate, cu Simona Fîrtat, Corporate Affairs and Engagement Director L’Oréal România
Donald Trump si Vladimir Putin FOTO AFP
Putin l-a avertizat pe Trump că plănuiește o altă ofensivă în estul Ucrainei în următoarele 60 de zile. Răspunsul liderului de la Casa Albă
Potrivit unor surse citate de publicația americană Axios, președintele rus Vladimir Putin l-a informat pe fostul lider american Donald Trump, într-o conversație telefonică avută pe 3 iulie, că în următoarele 60 de zile are în vedere declanșarea unei noi ofensive militare în estul Ucrainei.