Casa lui Licheardopol

Lidia Vişan
Publicat în Dilema Veche nr. 341 din 25 august - 1 septembrie 2010
Casa lui Licheardopol jpeg

La fel ca şi multe alte surate de-ale ei (poate mai puţin cele din Ardeal), Tulcea a fost vitregită de sistematizarea comunistă şi a păstrat prea puţin din clădirile vechi ale oraşului. Pe dealuri, mai poţi regăsi ceva din farmecul fostelor mahalale (cîndva 14 la număr). În centrul oraşului însă, cît vezi cu ochii, blocuri şi artere noi. Vrei rămăşite din centrul vechi? Trebuie să treci de pavăza de blocuri. Pitite în spatele lor, mai poţi întîlni „insuliţe“ din vechea Tulce. Din păcate nu multe.

Una, destul de importantă, e cea de pe str. Progresului – altădată frumoasa stradă Sf. Nicolae, pe unde a defilat Armata Română la anexarea Dobrogei în 1878. Aici găseşti poate cea mai mare densitate de clădiri monument istoric din Tulcea. Casa Avramide – un mic palat pentru dimensiunile Tulcei, Catedrala Sf. Nicolae – singura din Imperiul Otoman care a primit „iradea“ să-şi înalţe turle, casa Motomancea, Licheardopol – le afli pe toate aici. Pentru o Tulce care nu prea are cu ce să-şi încînte vizitatorii, insuliţa asta de istorie ar trebui pusă la mare preţ. Restaurată şi valorificată.

Vă surprinde că nu e aşa?

La nr. 28 pe sus-numita stradă se (mai) află casa Licheardopol, construită între 1860-1870 de către un comerciant grec înstărit, Ilia Licheardopolos. Este o clădire monument istoric şi pentru stilul arhitectonic („Empire“, dacă nu greşesc), dar şi pentru importanţa istorică ce i se acordă. În salonul cu pictură murală de la etaj se presupune că au fost semnate actele de preluare a provinciei Dobrogea de către administraţia românească, în noiembrie 1878. Tot aici se zice că a fost găzduită familia regală, regele Carol I şi regina Elisabeta, în timpul vizitei lor la Tulcea, iar că efigiile de pe faţada clădirii ar înfăţişa chiar cuplul regal.

Pînă acum cîţiva ani o parcare o despărţea de pavăza de blocuri, dar cum lipsa locurilor de parcare nu e o problemă pentru noi, între timp aici s-a înălţat o măreaţă clădire de şapte etaje. Cum a obţinut autorizaţie de construcţie, pentru cîte etaje a primit autorizaţie, cărui personaj de pe scena politică îi aparţine această clădire – ar fi interesant de aflat, dar nu în acest articol…

Dincolo de aspectele de urbanism, patrimoniu şi estetică, noua clădire de birouri pune în pericol chiar existenţa fizică a vecinei mai în vîrstă. Pe „faţa“ ei a apărut o ditamai crăpătură de sus pînă jos şi asta încă din faza de fundaţie. Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a sistat lucrările, la fel şi Inspecţia în Construcţii. Tot direcţia a întocmit şi o plîngere penală pentru distrugere de monument, dar rezultatul nu a fost cel scontat.

Clădirea de birouri s-a înălţat, pe cînd casa bătrînului grec zace cu un picior în groapă. Constructorul şi-a mai spălat niţel din păcate şi a implantat nişte piloni de susţinere a clădirii pe partea afectată. Acum pisica cică s-ar afla în curtea proprietarului de monument istoric care este somat să-şi reabiliteze proprietatea. Un banner pus pe faţada clădirii ne avertizează: „Atenţie! Pericol de prăbuşire. Vă rugăm ocoliţi!“

Ce ne doare pe noi în toată povestea asta? Că dintre toate locurile virane ale oraşului, s-a preferat tocmai această minirezervaţie a Tulcei vechi pentru construirea clădirii noi. Că în loc să scoatem la lumină clădirile cele mai valoroase şi mai reprezentative pentru istoria oraşului, le umbrim cu mastodonţi de beton, care se încadrează în peisaj ca nuca în perete Şi nu numai că le umbrim, dar le şi grăbim pieirea.

Lidia Vişan este coordonatoarea proiectului „Redescoperă-ţi Oraşul!“, implementat la Tulcea de Asociaţia Centrul EU divers prin Programul „Tineret în Acţiune“, finanţat de Comisia Europeană. www.redescoperatiorasul.eudivers.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

illucenegi jpg
Mircea Lucescu a trecut pe la chirurgie estetică, înainte să împlinească 80 de ani
Mircea Lucescu împlinește marți, 29 iulie, vârsta de 80 de ani.
miruta cladire chirii jpg
„Ați auzit de furt cu sacul, cu remorca sau cu portbagajul...Dar cu clădirea întreagă?” Ce a descoperit ministrul Economiei
Ministerul Economiei a pierdut, timp de aproape două decenii, sume importante de bani, deși deține o clădire în București cu 54 de birouri ocupate de diverse firme.
Cetatea Alba Carolina Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (48) jpg
Cetatea superbă din România de care s-au îndrăgostit turiștii străini: „A fost o surpriză minunată”
România este un adevărat cufăr de comori atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar o cetate renumită deja a strâns aproape 40.000 de recenzii pe Google, după ce numeroși vizitatori din toate colțurile lumii s-au îndrăgostit de acest loc plin de istorie și de frumusețe.
mona segall jpg
Mona Segall, producătoarea „Asia Express”, despre noul sezon: „Nu mai există asemenea probleme”
Mona Segall trăiește pentru televiziune. Spune despre ea însăși că nu are viață dincolo de platourile de filmare, iar acest lucru se reflectă în pasiunea și profesionalismul cu care lucrează la fiecare producție. „Asia Express” este una dintre cele mai de succes emisiuni ale Antenei 1, iar din toamn
Canicula FOTO Shutterstock jpg
Urmează o săptămână de căldură sufocantă. Când scad temperaturile
Meteorologii au actualizat prognoza pentru perioada 21 iulie – 18 august 2025, iar estimările anunță o săptămână de caniculă intensă în toată țara, urmată de o perioadă cu temperaturi apropiate de normalul climatologic sau ușor peste acesta.
munteanu louis rps6794 jpeg
Nu este Lille! O altă echipă din Franța ar fi, de fapt, pe urmele lui Louis Munteanu
Louis Munteanu, 23 d ani, este sub contract cu CFR Cluj până-n vara anului 2028.
1 creier shutterstock 65181187 jpg jpeg
Evită aceste tipuri de alimente, „micșorează” creierul!
Unele dintre gustările tale preferate ar putea avea un impact direct asupra sănătății creierului, avertizează neurochirurgul Dr. Raveesh Sunkara. Acesta a efectuat peste 1.000 de intervenții chirurgicale pe creier și atrage atenția asupra a trei tipuri de alimente care pot contribui la micșorarea cr
aeroport foto pixabay jpg
Cele cinci greșeli pe care mulți români le fac când pleacă în vacanță: „Ești pe cont propriu”
De multe ori putem cădea în capcana de a crede că tot ce trebuie să facem pentru a pleca în vacanță este să rezervăm o cameră de hotel, iar a doua zi deja vom fi în avion către destinația aleasă.
OpenAI ChatGPT foto pixabay jpg
Premieră pentru Inteligența Artificială. ChatGPT şi Gemini au câștigat aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică
Modelele de inteligenţă artificială dezvoltate de Google şi OpenAI au obţinut medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică, pentru prima dată în istoria competiţiei.