Casa doctorului Buicliu

Publicat în Dilema Veche nr. 456 din 8-14 noiembrie 2012
Casa doctorului Buicliu jpeg

Mă întreabă oamenii de soarta uneia sau alteia dintre casele vechi care s-au mai păstrat în centrul oraşului. Foarte bine că e aşa: în ultima vreme, opinia publică parcă s-a trezit. Din cînd în cînd primesc chiar informaţii neaşteptate din partea cuiva care a cunoscut personal cutare clădire ori familia care a locuit acolo: şi mai bine! Despre casa din strada George Enescu, nr. 11, nu ştiam, pînă astăzi, mai mult decît acum un an cînd am scris „Casa cu pisici“, articol reeditat în volumul II din antologia Case şi oameni din Bucureşti pe care Humanitas a trimis-o în librării de la începutul lui septembrie. Aşadar, o clădire indiscutabil de patrimoniu, dar neînregistrată ca monument istoric, deşi putusem să o datez cel puţin de la 1895, cînd figura în planul cadastral alcătuit de Institutul Geografic al Armatei. De asemeni, descoperisem numele cui a locuit acolo un sfert de secol, pînă la moartea sa în 1918: doctorul Cristea Ştefan Buicliu, medic al palatului regal, descendentul unei distinse familii armeneşti din Botoşani.

Informaţiile pe care le pot adăuga acum vin din Franţa, din partea cuiva care a trăit mai bine de treizeci de ani în acea casă, fiind astfel martorul unei degradări care nu se opreşte. Mai întîi, data construcţiei este ceva mai veche, 1893, cum stă scris printre volutele decorative de fier forjat care protejează geamurile uşilor de lemn de la intrarea principală. Aceasta se găseşte pe faţada întinsă în lungul clădirii, privind spre casa vecină, de la nr. 13, care nu mai există din cauza unui incendiu. Deasupra intrării era o verandă metalică, cu suporturi de fier forjat, care a căzut la cutremur în 1977. În pragul vestibulului, cel care intra călca pe o placă de marmură cu inscripţia „Salve“. Înspre stradă a rămas o terasă de piatră care coboară dintr-una din camerele de la parter către grădină cu o mică scară dublă.

Construcţia are două niveluri, un hoch-parter şi un etaj, peste care este un pod foarte înalt, cu o şarpantă din lemn. În corpul principal al clădirii, parterul cuprinde o sală centrală şi patru camere mari, două în dreapta şi două în stînga, cu anexele, iar o monumentală scară de marmură urcă la etaj, unde sînt cinci camere cu anexele lor. Corpul secundar, comunicînd prin coridoare cu primul, de care este legat din construcţie, era destinat personalului de serviciu: atît la parter, cît şi la etaj, cîte o cameră de mărime medie, plus anexe, plus accesul la pod. Există şi o pivniţă pe toată suprafaţa imobilului. Spaţiul întreg, conceput generos, pentru un profesor universitar şi familia lui, ocupînd o poziţie socială importantă pe vremea lui Carol I, a fost după naţionalizare împărţit în apartamente în care convieţuiau opt familii.

Amintirea trecutului o păstrau în hol, la parter, două oglinzi de Murano faţă în faţă şi, deasupra fiecărei uşi, o casetă cu peisaje pictate direct pe perete. Pe scara dublă ce duce la etaj, un palier intermediar, după un model pe care l-am mai văzut în case de aceeaşi vîrstă, are coloane pe care, desigur, la origine, fuseseră fixate statui (furate?). La etaj au fost aceleaşi casete pictate deasupra intrării în camerele principale.

Gardul şi poarta de fier forjat sînt originale. Grosimea zidurilor, de cca 50 cm, le-a făcut să reziste cutremurelor. Nu se ştie ce intenţii au proprietarii actuali, după ce, în anii 2000, casa a fost vîndută şi revîndută. Alături, casa doctorului Istrati de la nr. 13 fusese transformată în... „restaurant spaniol“ şi, după ce a ars, a fost distrusă pînă la temelie. Casa asta e lăsată să se ruineze, dar, cel puţin, prezenţa unui paznic împiedică devastarea. Ca de atîtea alte ori, ignoranţa şi lăcomia se unesc pentru a şterge memoria oraşului nostru. 

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ce este „Familia de Milioane” și cine va face parte din ea mp4 thumbnail png
„Familia de Milioane” proiectul dedicat persoanelor cu dizabilități, susținut de Cristina Căluianu, Director Asociația CED România
La Interviurile Adevărul prezentăm „Familia de Milioane” o inițiativă națională de conștientizare a nevoilor persoanelor cu dizabilități și prezentat de Cristina Căluianu, Director Asociația CED România
Foto: Facebook / Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova
Intervenție arheologică pentru salvarea unui mormânt preistoric descoperit de un cioban, în Prahova
Specialiștii Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova au intervenit pentru salvarea unui mormânt preistoric, cu o vechime estimată de circa 5000 de ani, descoperit de un cioban, la nord de orașul Urlați.
salad 1786327 1280 jpg
Un cioban a găsit în Prahova un craniu uman și a anunțat imediat autoritățile. Cât de vechi era, de fapt
O descoperire remarcabilă a avut loc recent în județul Prahova, acolo unde un cioban din localitatea Ceptura a găsit un craniu uman într-o zonă izolată de pe Vârful Scoruș, în apropierea orașului Urlați.
Sorin Grindeanu FOTO gov.ro
„S-a detonat, în plină campanie electorală”. Sorin Grindeanu susține retragerea lui Victor Ponta din cursa pentru Cotroceni
Sorin Grindeanu a reacționat joi, 10 aprilie, la afirmațiile lui Victor Ponta, potrivit cărora a autorizat inundarea unor sate românești pentru a salva Belgradul.
SUA Rusia la Istanbul, captura video jpg
Delegaţiile SUA şi Rusia, discuţii la Istanbul. „Ucraina nu este pe ordinea de zi”
Delegaţiile americană şi rusă au purtat discuţii, joi, la Istanbul, cu privire la normalizarea activităţii misiunilor lor diplomatice dintre cele două state. Americanii au plecat primii, după aproximativ şase ore de la sosire.
Mâncare nesănătoasă ultraprocesată - fast food FOTO Shutterstock
Alimentele pe care neurologii le evită cu orice preț. Afectează grav sănătatea creierului
Chiar dacă par inofensive sau chiar sănătoase, anumite alimente sunt evitate complet de către neurologi. Iată ce nu lipsește de pe lista neagră a specialiștilor în sănătatea creierului.
image png
Supa care te scapă de riduri și îți întinerește pielea: „Este un colagen care se absoarbe foarte bine”
De-a lungul timpului, pielea își pierde din elasticitate, iar un ten ferm și întinerit poate fi cu greu întreținut. Fie ca optăm pentru tratamentele cosmetice costisitoare, sau diverse remedii naturale, cert este că intenția este aceea de a obține o piele mult mai sănătoasă.
Muzeul Național al Țăranului Român, redeschis după un îndelungat șantier de consolidare
Muzeul Național al Țăranului Român, redeschis după un îndelungat șantier de consolidare
Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii.
Expoziția itinerantă „Retrospectiva anului 1989”, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”
Expoziția itinerantă „Retrospectiva anului 1989”, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”
Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte a găzduit joi, 10 aprilie, vernisajul expoziției itinerante „Retrospectiva anului 1989”.