Casa Cornea Br─âiloiu

Ina FUNEŢAN
Publicat în Dilema Veche nr. 344 din 16 - 22 septembrie 2010
Casa Cornea Br─âiloiu jpeg

Una dintre cele mai importante figuri din jurul lui Constantin Br├óncoveanu a fost Marele Ban al Olteniei, Cornea Br─âiloiu. N─âscut ├«n V─âdeni/Gorj ├«ntr-o veche familie boiereasc─â ai c─ârei membri s-au reg─âsit, genera┼úie dup─â genera┼úie, ├«n elita politic─â a ┼ú─ârii, Cornea Br─âiloiu a ocupat dreg─âtorii importante, devenind Mare Ban al Olteniei ├«n 1695. Referirile istorice la Cornea Br─âiloiu ni-l arat─â ca pe un str─âlucit diplomat, angrenat ├«n negocieri importante cu Imperiul Habsburgic ┼či cu Imperiul Otoman. Cornea Br─âiloiu era, de altfel, rud─â prin alian┼ú─â cu domnitorul, av├«nd un fiu c─âs─âtorit cu o nepoat─â a lui Constantin Br├óncoveanu.

Conacul de la V─âdeni/T├«rgu Jiu a fost construit de c─âtre Cornea Br─âiloiu ├«n jurul anului 1700, fiind considerat ast─âzi cel mai vechi monument de arhitectur─â civil─â din Oltenia. Este format dintr-un etaj ce cuprinde zece s─âli, ridicat pe un beci ├«nalt, frumos boltit. 

Elementele de arhitectur─â asem─ân─âtoare cu cele ale palatului de la Potlogi (loggia ┼či foi┼čorul central ÔÇô specifice palatelor br├óncovene┼čti, dar ┼či compunerea fa┼úadelor), precum ┼či leg─âturile de rudenie ale banului Br─âiloiu cu domnitorul Constantin Br├óncoveanu conduc la presupunerea c─â me┼čterii ce au lucrat la Potlogi au ridicat ┼či conacul Br─âiloiu. Dintre urma┼čii Marelui Ban care au st─âp├«nit mo┼čia dup─â moartea acestuia, nici unul nu a l─âsat urme remarcabile asupra conacului. 

├Än 1866, conacul a intrat ├«n proprietatea lui Dumitru Pleniceanu. Acesta a executat ample lucr─âri de repara┼úii, ├«n timpul c─ârora a adus ┼či importante modific─âri construc┼úiei. Ulterior, prin testamentul s─âu din 1906, Dumitru Pleniceanu a l─âsat Eforiei ┼×coalelor conacul, cu condi┼úia ca Eforia s─â utilizeze cl─âdirea pentru a ├«nfiin┼úa o ┼čcoal─â de meserii. Astfel, din 1911 p├«n─â ├«n 1975, conacul a ad─âpostit, pe r├«nd: o ┼čcoal─â de meserii, o ┼čcoal─â agricol─â, o ┼čcoal─â pentru copii cu handicap ÔÇô dup─â care a fost preluat de c─âtre Muzeul Jude┼úean, ├«n scopul restaur─ârii. O prim─â ├«ncercare de restaurare a fost oprit─â ├«nainte de a fi dat rezultate vizibile. 

O a doua ├«ncercare de restaurare a ├«nceput ├«n 1987, c├«nd s-a decis transformarea conacului ├«n Cas─â de oaspe┼úi a PCR. Aceast─â etap─â de lucr─âri a fost consistent─â, fiind aproape ├«ncheiat─â ├«n decembrie 1989. Din p─âcate, ├«n haosul institu┼úional de dup─â Revolu┼úie, lucr─ârile au fost stopate, iar casa a trecut prin scriptele c├«torva institu┼úii, pentru ca, ├«n final, s─â intre ├«n patrimoniul Prim─âriei T├«rgu Jiu. Odat─â cu oprirea lucr─ârilor, ┼čantierul a fost l─âsat neprotejat ┼či, ├«n furia distructiv─â a acelor ani, conacul abia restaurat s-a transformat ├«ntr-o ruin─â sinistr─â. ├Än zece ani, s-a furat tot ce putea fi transportat, inclusiv decora┼úiuni din piatr─â, ce rezistaser─â trei secole ┼či ar mai fi rezistat ├«nc─â. 

├Än 2005, Prim─âria a trecut monumentul ├«n administra┼úia Mitropoliei Olteniei, cu scopul realiz─ârii unui centru de restaurare ┼či conservare de art─â bisericeasc─â. ├Än 2007 au ├«nceput alte lucr─âri, ├«ntr-o nou─â ├«ncercare de restaurare a monumentului ÔÇô lucr─âri care au continuat ├«n ritm sus┼úinut p├«n─â ├«n 2010. Se p─ârea c─â, ├«n sf├«r┼čit, a venit vremea ca frumosul conac br├óncovenesc s─â-┼či reg─âseasc─â splendoarea. S-a ref─âcut ├«n totalitate ├«nvelitoarea, s-au ref─âcut zid─âriile, decora┼úiunile din piatr─â (prin copierea mig─âloas─â a delicatelor capiteluri, a trafoarelor ┼či a coloanelor r─âsucite din piatr─â); s-a lucrat la finisaje. Mai era at├«t de pu┼úin p├«n─â ce s-ar fi putut spune: ÔÇ×gataÔÇť... ┼či lucr─ârile au fost din nou suspendate din lips─â de fonduri. 

Ce fatalitate p├«nde┼čte casa Marelui Ban, astfel ├«nc├«t orice ├«ncercare de restaurare a ei se poticne┼čte ├«n c├«te o criz─â? Nu putem dec├«t s─â sper─âm c─â totu┼či se vor g─âsi bani pentru ├«ncheierea lucr─ârilor. Ar fi trist ca, ├«n c├«┼úiva ani, s─â vedem din nou un schelet de ziduri aproape pr─âbu┼čite, ├«n locul elegantului conac de la V─âdeni. 

Ina Funeţan este arhitect.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?