Caragiale despre Bucureștii lui

Publicat în Dilema Veche nr. 388 din 21-27 iulie 2011
Ianuarie 1952, la celălalt centenar Caragiale jpeg

„O, ilustre arheolog, care vei trage în viitorul depărtat din ruinele sublime ale Bucureştilor esenţa civilizaţiunii noastre actuale, ce o să gîndeşti tu despre capul meu şi despre al contemporanilor mei?“ 

Această întrebare şi-o punea scriitorul în 1896, iar noi, care, după mai bine de un secol, ne-o punem la rîndul nostru, nu ne vom încumeta aici să-i dăm un răspuns. Vom spicui însă atît din reflecţiile răutăcioase pe care i le inspirau arhitectura şi urbanismul concepute de contemporanii săi, cît şi din caracterizarea felului în care aceia practicau „controlarea, consfinţirea şi păstrarea patrimoniului“. 

Prima constatare a celui care va studia traiul strămoşilor aşa cum era reflectat de înfăţişarea locuinţelor se referă la alinierea imobilelor: „El va găsi mai întîi că, la poporul român din veacul XIX, vecinii erau unii cu alţii eminamente politicoşi şi discreţi. Plecînd din capătul unei strade, el ar vedea că fiecare casă, una după alta, întoarce spatele celei de la stînga şi are în faţă spatele celei din dreapta“. Comentariul lui Caragiale avea în vedere regulamentul urbanistic căruia îi datorăm casele-vagon şi care, avînd spre stradă numai o latură, cu faţada către o curte îngustă de-a lungul parcelei, economisea segmentul de stradă. Alte deducţii ale investigatorului: „ei erau foarte curaţi şi mîncau foarte puţine sărături, pentru că el n-ar găsi decît foarte rare urme de fîntîni şi de conducte de apă“ (dacă atunci erau rare cişmelele, acuma ele lipsesc cu totul), sau: „erau deştepţi, adică foarte puţin iubitori de somn, pentru că în interiorul caselor n-ar găsi un perete nespart, unde să presupună că s-ar fi putut convenabil alătura un culcuş omenesc“ (aşa, de la uşă la fereastră, ar mai fi loc pentru o canapea). 

Concluziile despre caracterul naţional ţin cont şi de alegerea materialelor de construcţie: „Ar mai constata că acest popor, deşi nu iubea luxul, îl suplinea totuşi cu mult bun-gust; că despreţuia piatra şi bronzul, dar le înlocuia cu mult succes prin teracotă şi tinichea, pentru cari avea o deosebită simpatie; că, neavînd destui bolovani pe gîrlă, cultiva cu multă pricepere fabricaţiunea pietrii artificiale“. Noi, care trăim în epoca betonului, nu putem decît să-i dăm dreptate lui Caragiale. 

Cînd însă el îşi pierde răbdarea şi izbucneşte furios este din cauza politicii care se amestecă în judecăţile sale. Caricatura următoare a fost provocată de resentimentul contra guvernării liberale: „O singură casă de gust, o singură construcţie convenabilă n-au putut ridica în Bucureşti aceşti favoriţi ai norocului, ai gheşeftului şi ai hrăpirii. 

Pretutindeni, pretenţie bădărănească, lux ridicul, încărcat nepotrivit şi lipsit de eleganţă, pretutindeni grosolănie şi lipsă de intenţie inteligentă – poleieli peste poleieli, grămădeli de figurine şi de ornamente, construcţii strîmbe şi într-un peş, absurdităţi şi nedemnităţi arhitectonice. Capitala are aerul unei vaste sindrofii de mahalagioaice bogate, sulemenite, împopoţonate cu panglici, cu zorzoane şi cu flori artificiale, cari stau una cu spatele la alta, luîndu-se la întrecere să fie care de care mai pretenţioasă şi mai grotescă“. Nedreptate, nici vorbă: Caragiale, ca şi Eminescu alături de el, izbutea să dea patimii politice de care erau amîndoi însufleţiţi veşmîntul artistic al pamfletului. Nu ni-e greu să-i înţelegem: cine trăieşte ca ei, ca noi, o perioadă de confuzie anarhică şi de arbitrar guvernamental are tendinţa firească de a recunoaşte corupţia în orice edificiu nou, public ori privat. 

Cît priveşte respectul pentru monumentele istorice şi durerea de a le vedea distruse, îl simţim şi mai aproape pe Caragiale. La Tîrgovişte, în 1900, s-a demolat biserica Vărzaru, al cărei ctitor fusese marele armaş al lui Matei Basarab, acelaşi Radu armaşul de la care există încă, la Vărzăreşti, în Argeş, o bisericuţă frumoasă. Acest act de vandalism a fost denunţat imediat de Tocilescu şi de arhitectul N. Gabrielescu, prieten al lui Caragiale care a lucrat la restaurarea Goliei şi a luat parte la întemeierea Comisiunii Monumentelor. Fie şi ruinată şi îngropată în gunoaie, pe zidurile bisericii „se mai zăreau stinse chipuri de sfinţi şi de drept credincioşi ctitori“, sub pardoseala ei „zăceau osăminte de viteji jupani şi strălucite jupaniţe“, ceea ce nu l-a împiedicat pe primarul Tîrgoviştei să nimicească vechea clădire, fără să mai aştepte vizita inspectorului trimis să constate dacă, „din punctul de vedere al legii pentru conservarea monumentelor istorice“, ea poate fi declasată. „În locul ruinei, o movilă gigantică de moloz şi de cărămizi sparte“ – asta a găsit domnul „comisar al monumentelor“. Ce ar fi trebuit să facă primarul? Păi, „să îngrijească a se curăţa venerabila ruină şi a o îngrădi, iar apoi a pune strajă cu straşnică poruncă să rupă urechile oricărui cetăţean“ care ar fi contribuit la degradarea monumentului. Iar dacă autorităţile ar fi întîrziat să acţioneze pînă după demolare, măsurile recomandate erau darea în judecată a primarului după codul penal (de atunci!) şi condamnarea sa „la punerea lucrului dărîmat în starea dinaintea dărîmării“. 

Coane Iancule, cui ne-ai lăsat? 

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.