Bucure┼čtii lui G. C─âlinescu

Publicat în Dilema Veche nr. 340 din 19 - 25 august 2010
Bucure┼čtii lui G  C─âlinescu jpeg

├Äntre Calea Floreasca ┼či Pia┼úa Doroban┼úi, numit─â odinioar─â a Confedera┼úiei Balcanice, strada Vl─âdescu a primit numele lui G. C─âlinescu, fiindc─â acolo exist─â o cas─â memorial─â, fosta sa locuin┼ú─â, iar amintirea aceluia┼či c─ârturar este ├«ntre┼úinut─â prin preajm─â ┼či de un bust bun de speriat copiii. Interiorul casei mi-a r─âmas ├«nc─â necunoscut, deoarece, la orice ├«ncercare de a p─âtrunde acolo, am reg─âsit-o ├«nchis─â, dup─â un orar pe care-l uitam de la o dat─â la alta. La o vizit─â viitoare, voi face leg─âturile ce se impun cu concep┼úia particular─â pe care C─âlinescu o avea despre Bucure┼čti ┼či despre arta arhitectonic─â ├«n general. O prim─â ciorn─â a acestui subiect merit─â schi┼úat─â aici. 

ÔÇ×Bucure┼čti unde sistematizarea e deficient─âÔÇť, se spune ├«n Bietul Ioanide, expresie de o sobrietate lapidar─â a unei situa┼úii anarhice, ├«n care se recunosc succesiv gusturile ┼či interesele mai multor epoci. Vremea al c─ârei suflet C─âlinescu ├«l cuno┼čtea cel mai bine este sf├«r┼čitul de secol XIX. Enigma Otiliei ├«ncepe foarte precis ├«n 1909, cu o extraordinar─â descriere a cartierului Antim-Sfin┼úii Apostoli, unde ÔÇ×toate cur┼úile ┼či mai ales ograda bisericii erau pline de copaci b─âtr├«ni, ca de altfel ├«ndeob┼čte cur┼úile marelui sat ce era atunci capitalaÔÇť. Scriitorul repet─â cu deliciu pove┼čtile b─âtr├«nilor: ÔÇ×Acum cincizeci de ani, ┼čedeam pe aici ca-n p─âdure. Noaptea se cl─âtinau pomii cu ┼čuier, ca la ┼úar─â. Casele erau rare ┼či ie┼čeam pe aici, ceata de copii, trec├«nd prin dosul caz─ârmilor, pe unde e acum 13 Septembrie, o t─âiam pe sub deal, ocolind Cotrocenii, peste ┼čoseaua Bolintin ┼či ie┼čeam peste D├«mbovi┼úa la Ciurel, unde ne sc─âldam, ┼či pe urm─â o luam prin Cr├«nga┼či ┼či ne ├«ntorceam pe partea cealalt─â a D├«mbovi┼úei pe la Malmaison, tocmai pe sear─â.ÔÇť S─â se compare cu aspectul actual al acestui itinerariu. 

Chiar pentru c├«te un col┼ú din centru, ca strada ┼×tirbei-Vod─â, C─âlinescu era la fel de bine informat: ÔÇ×Strada asta, care acum e o strad─â de lux, a fost, nu mult ├«nainte, teritoriu cu vii. T─âierea Bulevardului Elisabeta a atras dup─â sine deschiderea unui cartier nou, pref─âc├«nd ├«n or─â┼čeni pe ni┼čte simpli ┼ú─ârani.ÔÇť Pe Calea Plevnei se mai pot vedea urmele acestei tranzi┼úii sociale. 

Casa lui mo┼č Costache ne este prezentat─â ca tipic─â pentru zona de mic─â burghezie ┼či func┼úion─ârime din jurul m─ân─âstirii Sfin┼úii Apostoli, unde zidarii italieni au imitat stilurile nobile din patria lor, pe care un spectator avertizat le recuno┼čtea lesne: ÔÇ×m─ârimea neobi┼čnuit─â a ferestrelor, ├«n raport cu forma scund─â a cl─âdirilor, ciubuc─âria ridicul─â prin grandoare, amestecul de frontoane grece┼čti ┼či chiar ogive, f─âcute ├«ns─â din var ┼či lemn vopsitÔÇť. Caracterizarea pune un accent ap─âsat pe decrepitudine: ÔÇ×Casa avea un singur cat a┼čezat pe un parter scund, ale c─ârui geamuri p─âtrate erau acoperite cu h├«rtie translucid─â, imit├«nd un vitraliu de catedral─â. Partea de sus privea spre strad─â cu patru ferestre de o ├«n─âl┼úime absurd─â, form├«nd ├«n v├«rful lor c├«te o rozet─â gotic─â, de┼či deasupra lor zid─âria scotea tot at├«tea mici frontoane clasice... Zid─âria era cr─âpat─â ┼či scorojit─â ├«n foarte multe locuri ┼či din cr─âp─âturile dintre fa┼úada casei ┼či trotuar ie┼čeau ├«ndr─âzne┼ú buruienile.ÔÇť Pe Calea Victoriei, ├«n schimb, ÔÇ×ferestrele ┼či ├«nc─âperile erau ├«nalte, u┼čile largi ┼či cu frontoane de lemn bogat ornamentate, tavanurile decorate cu stucuri. Pere┼úii erau tapeta┼úi cu h├«rtie dungat─â ┼či de tavan at├«rnau l─âmpi electrice cu abajururi plisate. ├Än anticamera apartamentelor se vedeau chiar picturi murale alegorice... La capetele sc─ârii vegheau doi copii de marmur─â.ÔÇť Asemenea case s-au mai p─âstrat p├«n─â azi pe str─âdu┼úe laterale, ├«nc─â uitate. 

C─âlinescu se visa arhitect ┼či l-a ├«nzestrat cu aceast─â voca┼úie pe Ioanide, erou de roman ┼či alter ego al autorului. I-a pl─âcut s─â-┼či ├«nchipuie c─â ÔÇ×├«l cuno┼čtea personal pe Le CorbusierÔÇť, i-a atribuit o concep┼úie modernizatoare, de┼či viziunea care ar reie┼či din proiectele personajului ne sugereaz─â decorurile lui De Chirico. De pild─â, ideea de a ├«ncadra Calea Victoriei ├«ntre un for circular, la Teatrul Na┼úional, ÔÇ×cu copia Columnei lui Traian ┼či statuia uria┼č─â a imperatoruluiÔÇť, ┼či un for rectangular la Pia┼úa Victoriei, cu o statuie a lui Decebal ┼či ÔÇ×reconstruc┼úia Trofeului de la Adam-Klisi prin piesele originaleÔÇť! ├Än Scrinul negru, Ioanide a evoluat, fiind prieten cu comunistul Dragavei, lucreaz─â la Casa Sc├«nteii (ÔÇ×Palatul CulturalÔÇť din carte). Cronicile optimistului (optimist de profesie, se ├«n┼úelege) au despre Bucure┼čti un ideal ├«n care se contopesc modelul sovietic ┼či templul grec. 

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucure┼čti.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.