Bucureşti văzut de doi artişti (I)

Publicat în Dilema Veche nr. 432 din 24-30 mai 2012
Bucureşti văzut de doi artişti (I) jpeg

Aniversarea a două secole de la naşterea lui Carol Popp de Szathmáry – cum îi plăcea acestui clujean să iscălească – a prilejuit o expoziţie la Cotroceni şi chiar o sesiune de comunicări. Biblioteca Academiei a găzduit şi ea o expoziţie pentru numai 4 zile, aşa că am fost probabil ultimul ei vizitator. Deoarece alţii n-au putut să vadă desenele şi litografiile – prost obicei, perindarea asta de expoziţii una după alta ca să fie raportate cît mai multe! –, am să spun aici ce interes prezintă ele pentru a regăsi Capitala primei Românii, cu înfăţişarea ei populară, încă rustică.

Cunoscut şi ca fotograf şi medalist, artistul (1812-1887) îşi are un bust în mijlocul Budapestei, dar era fără îndoială român de origine – cine a mai văzut să-l cheme „Pap“ pe un ungur?! Dovadă că ştia destul de bine limba este însemnarea autografă pe o pagină din caietele sale de schiţe: „dulcaţia de trandafir“... Activitatea lui se întinde pe o jumătate de veac, dacă data „1828“ a fost bine citită pe o vedere din Constantinopol. Va reveni acolo în 1860, cu ocazia învestirii lui Cuza la Poartă: scenă solemnă pe care a desenat-o, notînd şi numele românilor prezenţi (Negri, Rosetti, Ion Strat, Lambrino, Iancu N. Cantacuzino). Scene din timpul Revoluţiei de la 1848 în Ungaria arată că el fusese martorul unor lupte, iar în 1854, la Silistra, era în tabăra turcească, venit să creioneze tipuri militare de care presa avea nevoie pentru a informa despre războiul Crimeii. Atunci a făcut el portretul lui Omer paşa, învingătorul de la Olteniţa, unde comandase trupele otomane. Pe cîmpurile de bătălie ale acelui mare conflict european, singurul din tot veacul care a precedat 1914, s-a născut o specie modernă de jurnalism: reportajul de război. Specialitatea lui Szathmáry, desenul, s-a dublat cu fotografia din cauza concurenţei cu noua expresivitate realizată de cei dintîi fotoreporteri, englezii Roger Fenton şi James Robertson. Dar şi după ce a devenit fotograf de studio, Szathmáry a continuat să schiţeze secvenţe de viaţă militară, de pildă în 1877, cînd a fost martor la primirea ţarului Alexandru II în gară la Ploieşti. În alt desen, de la Turtucaia, se văd poarta cetăţii şi oraşul care coboară de pe deal către Dunăre (de data asta, Szathmáry venea de pe malul celălalt).

În realitate, el a avut vocaţia reportajului şi, în partea a doua a vieţii sale, trăită în România, peisajele şi personajele au aceeaşi calitate de instantaneu. Schiţele sînt datate, aşa că îl putem urmări pe artist dintr-un loc într-altul. În 1868 era la Gura Dîmbovicioarei, desigur şi la Rucăr, în 1872 – la Mehadia, în 1879 – la Vîrciorova. Alte popasuri ale sale se constată din scena de tîrg de la Cîmpulung şi din imaginea vechii mitropolii de la Tîrgovişte, înainte de a fi fost desfigurată de Lecomte du Noüy, cînd în bătătura din jurul ei erau risipite cruci de ţară.

Din populaţia bucureşteană sînt alese doar tipuri ţărăneşti, lumea amestecată care se putea vedea la Moşi, în preajma oborului de vite, ursari, lăutarii din taraful lui Dumitrache Ochi Albi. Priveliştea care se desfăşoară într-o acuarelă ce reprezintă o plimbare a lui Carol I cu trăsura este foarte puţin urbană. În prim-plan, o colibă înjghebată din bîrne şi ţăruşi, acoperită cu scînduri peste care sînt întinse blănuri de oaie. Bisericuţe presărate ici şi colo, unele chiar izolate în cîmp, dar oraşul se răsfiră pe colinele din fund, cu alte, numeroase, turle de biserici. Nici nu există o stradă. O familie burgheză (doamna cu rochie lungă, domnul îşi scoate pălăria ca să salute trecerea principelui) se plimbă pe jos pe tăpşanul pe care o căruţă trasă de boi iese în drumul trăsurii lui Carol. Anul era 1868. Monumentele cărora Szathmáry le-a consacrat descrieri speciale sînt Hanul lui Manuc, aşa cum l-am mai văzut de atîtea ori, atenţia fiind atrasă asupra curţii interioare, şi biserica Stavropoleos, în faţa căreia stau doi călugări şi o ţărancă. Alături e un han, dincolo de care se zăresc turlele de la Sf. Dumitru. Această ultimă imagine a fost copiată după un pictor străin cu care veţi face cunoştinţă săptămîna viitoare.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

image png
LIVE TEXT | Război în Ucraina. După Lîman, ucrainienii vor elibera Kreminna, apoi trupele se pot deplasa către Severodonetsk, Lîsîceansk, Rubijne
Pentagonul a remarcat importanța eliberării Lîmanului. Potrivit secretarului american al apărării, orașul era situat peste liniile de aprovizionare pe care rușii le foloseau pentru a transfera trupe și echipamente.
edi iordanescu selectioner jpg
Edward Iordănescu, făcut praf: Gică Popescu a dat un verdict devastator după campania din Liga Națiunilor
În ianuarie, selecționerul vorbea despre promovarea în Liga A. În septembrie, a dus România în Liga C. De pe ultimul loc în grupă!
parlamentar bosnia jpg
Fost parlamentar bosniac, arestat la Timișoara. Este condamnat în țara lui pentru corupție
Un fost parlamentar bosniac, condamnat în țara sa la trei ani de închisoare pentru corupție, a fost arestat la Timișoara în baza unui mandat european de arestare. Fostul parlamentar a fost introdus în arestul IPJ Timiș.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.