Arhitectura sub comunism

Publicat în Dilema Veche nr. 401 din 20-26 octombrie 2011
De spus încă o dată jpeg

Dacă n-aş fi dator în fiecare săptămînă să traversez prezentul şi, de cîte ori pot, trecutul Bucureştilor, n-aş fi simţit nevoia de a-mi spori cunoştinţele despre arhitectura românească din perioada comunistă, cu care, vrînd-nevrînd, am fost contemporan. Dar cartea pe care am deschis-o ieri mi-aduce o mare satisfacţie intelectuală. Fără să fie totuşi o monografie definitivă, fiindcă subiectul nu e încă destul de departe, lucrarea-i dă ocol acestuia şi proiectează asupra reperelor şi fluctuaţiilor lui fîşii de lumină, cu ajutorul experienţei proprii a autoarei, care, profesoară de mulţi ani la Universitatea de Arhitectură, îşi datează unele amintiri „pe vremea cînd eram studentă“. Cartea pe care ne-a dăruit-o doamna Ana Maria Zahariade se cheamă Arhitectura în proiectul comunist: România 1944-1989 (publicată la Simetria, într-o foarte îngrijită ediţie bilingvă, unde traducerea în limba engleză e cea mai bună pe care am văzut-o de mult). Pentru cititorii din ţară care sînt acum la vîrsta studenţiei şi pentru specialiştii străini care caută să înţeleagă peripeţiile profesiunii de la Război la Revoluţie, se găseşte aici o informaţie bogată şi exactă. Interpretarea păstrează atent un caracter obiectiv, fără de care ar fi fost expusă criticilor resentimentare. Ceea ce îndreptăţeşte semnalarea cărţii aici este faptul că evoluţia reglementărilor şi a planului director pentru oraşul Bucureşti, în cursul perioadei studiate, este reprezentativă pentru gîndirea urbanistică a trei generaţii care au lucrat în România în acele condiţii politice. 

Volumul strînge laolaltă cinci „schiţe de istorie“, cum le numeşte foarte bine autoarea. Primul studiu urmăreşte în paralel reflectarea activităţii arhitecţilor români în R.P.R. şi R.S.R., în două lucrări care, apărute simultan, în 1981, nu puteau fi decît concurente: Arhitectura pe teritoriul României de-a lungul veacurilor de Grigore Ionescu şi Istoria arhitecturii în România de Gheorghe Curinschi-Vorona. Toţi cei care am scris în acea vreme ştim că o carte conta mai puţin prin ce spunea şi mai mult prin ce nu voia să spună. Despre Grigore Ionescu a mai fost vorba de curînd în această rubrică; textele sale, în neutralitatea lor intenţionată, evită să ridice în slăvi regimul comunist, aşa cum o făcea fără scrupule rivalul său Curinschi. Pe fondul acestei comparaţii, dna prof. Zahariade evocă transformările din 1948 (reforma învăţămîntului) şi 1952 (hotărîrea plenarei C.C. cu privire la reorganizarea în domeniul arhitecturii), introducerea investiţiei planificate, industrializarea şi sistematizarea teritorială. Urbanizării intensive i-a răspuns proiectarea tipizată a locuinţelor după modelul (sovietic) al „cvartalului“, precum şi sediile de instituţii noi sau sălile de spectacole-mitinguri menite să ilustreze intervenţia Partidului prin stilul grandilocvent. În ambele direcţii se urmărea crearea unei solidarităţi care ar fi format baza populară a puterii. 

Faţă de această situaţie, cu consecinţe dramatice pe plan uman şi umilitoare (sau dezonorantă) din punct de vedere profesional, arhitecţii supravieţuitori păstrează tăcerea, cu rare excepţii, cînd cineva se justifică ori se disculpă. Numărul arhitecţilor a crescut, de la 400 la sfîrşitul Războiului pînă la peste 2000 în 1989. Privirea retrospectivă pe care autoarea o argumentează recunoaşte că promovarea socială şi asigurarea salariului i-au servit regimului pentru a-i cîştiga pe majoritatea profesioniştilor de partea sa. Observaţie care ne interesează pentru ce s-a întîmplat în Bucureşti: dispariţia proprietăţii private asupra terenului a dat frîu liber proiectanţilor şi, mai ales, celui care îşi asumase decizia supremă în dezvoltarea Capitalei, trasînd bulevarde şi ridicînd palate. Despre rolul personal, aşa de important, al lui Ceauşescu şi al prea puţin vizibililor săi consilieri în această materie, găsim aici pagini care confirmă şi completează ceea ce ştiam noi, cei dinafara profesiunii. Documentele oficiale nu conţineau referiri la activitatea patronată de Gospodăria de Partid şi sistematic secretizată. Culminarea acestei activităţi „oculte“ a reprezentat-o, începînd din 1979, proiectarea Centrului Civic şi a Casei Poporului, cu preţul distrugerilor săvîrşite în miezul istoric al oraşului. 

Nu ne vom despărţi de cartea dnei Zahariade, însufleţită de veridice confesiuni şi de statistici semnificative, decît după ce vom constata că epoca pe care a cercetat-o este aceea care a schimbat cel mai mult înfăţişarea Bucureştilor. Dar am intrat în altă zodie, în care noi prefaceri nocive sînt stîrnite de neastîmpărul edililor ambiţioşi, împreună cu înlănţuirea de interese dintre investitori şi arhitecţi.  

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Se scumpesc locuințele: românii își temperează achizițiile, dar crește cererea în zonele periurbane
Piața imobiliară din România trecere printr-un proces de reconfigurare și se îndreaptă tot mai mult către proiecte de locuințe mai eficiente energetic, în zone periurbane și o temperare a cererii.
image
Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrație
image
Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
Un bărbat din Vaslui și-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool și al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori îl bătea fără motiv.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.