Alte glasuri, alte încăperi

Publicat în Dilema Veche nr. 449 din 20-26 septembrie 2012
De ţinut în seamă jpeg

Două camere ticsite de cărţi în Drumul Taberei, ca o citadelă singuratică, dar nebiruită. Este locuinţa soţilor Radu şi Eugenia Greceanu. După vreo şase volume în care a cules mărturii inegale, dar adeseori interesante, despre vechiul Bucureşti, dna Victoria Dragu Dimitriu, convertită la credinţa, împărtăşită acum de tot mai mulţi, că trecutul încă vizibil al oraşului nostru merită cruţat, a făcut descoperirea izvorului incomparabil de informaţii pe care-l reprezintă această pereche de personalităţi curioase şi foarte complexe. Rezultatul este Povestea unei familii din Bucureşti, Grecenii (Editura Vremea, 2012), o carte pe care acel public acuzat că e plămădit din nostalgii şi resentimente o primeşte zilele astea cu entuziasm. Se va înţelege imediat de ce sentimentele declarate acolo corespund convingerilor mele, dacă voi cita din dialogul asistat şi transcris de dna Dimitriu aceste cuvinte: „Ţie îţi place mult să vorbeşti despre case. Mie îmi plac poveştile de viaţă ale oamenilor“.

Aşa se face că, pe de o parte, cititorii sînt introduşi în lumea boierimii româneşti, cît şi cum supravieţuia de-a lungul secolului pe care l-am lăsat în urmă, iar pe de alta se relatează amănunţit şi pasionat eforturile depuse de la război pînă în zilele noastre pentru a apăra monumentele istorice. Despre amîndouă subiectele, o sumedenie de documente au fost adunate aici. Amintirile domnului şi ale doamnei Greceanu au o sinceritate şi o vitalitate care le conferă şi o calitate literară – în orice caz, se citesc ca un roman. Născut în 1915, Radu Scarlat Greceanu, dintr-un neam boieresc din Moldova şi, după mamă, strănepot al lui Ion Ghica, s-a format ca istoric şi arhivist şi a publicat contribuţii erudite. În această existenţă hărăzită studiului, a intervenit brutal experienţa frontului şi a prizonieratului în Rusia, de unde s-a întors în 1948, pentru a ajunge apoi, din 1952, cînd a fost dat afară de la Arhivele Statului, traducător tehnic la Institutul de Proiectări Forestiere. O notorietate mai mare este aceea pe care Eugenia Greceanu a dobîndit-o între arhitecţi, fiind eleva lui Grigore Ionescu şi a lui Richard Bordenache, specializată în domeniul restaurării monumentelor. Cercetările domniei sale cu privire la Herăşti şi Cotmeana, precum şi lucrările esenţiale despre Piteşti şi Botoşani constituie o operă ce nu se poate ocoli. Totuşi, această carieră n-a fost nici ea fără lupte (de exemplu, episodul faimosului doctorat din 1974), nu numai din cauza persecuţiei politice pe care i-o atrăgea originea soţului, ci şi a unui caracter colţuros, pe care mulţi l-am găsit insuportabil.

Se împletesc astfel memoriile celor doi. Un capitol datorat dlui Greceanu îmbogăţeşte şi chiar corectează ceea ce am scris despre casa din strada Spătarului 13. Ştiind că i-a aparţinut unui Dimitrie Ion Ghica, diplomat, am crezut că acela era ministrul de Externe din 1931-1932, fiu al generalului Iancu Ghica, deci nepot al ultimului domn al Moldovei. În realitate, era vorba de un personaj din ramura munteană, omonimul fiu al scriitorului şi omului politic Ion Ghica: el s-a născut în 1848 şi a murit în 1914. A fost ministru al României la Atena şi l-a tradus pe Herodot (îmbelşugate şi savante note cu care comentează textul dovedesc o cultură excepţională; îşi făcuse studiile în Anglia victoriană). Casa a fost construită în 1899-1902, autorul proiectului fiind inginerul Ion D. Ghica pentru tatăl său. Păstrez pentru alt prilej discuţia unei însemnări în latineşte a lui Dimitrie Ghica pe o carte a socrului său Constantin A. Creţulescu, un manual de istorie a culturii universale, primul redactat de un român. Confuzia dintre cei doi Dimitrie a fost îndreptăţită de semnătura arhitectului Ernest Doneaud, înscrisă pe zidul clădirii. O eventuală explicaţie ar fi că, după un incendiu din 1945, casa ar fi fost refăcută... Oricum, la începutul iernii trecute, mi s-a semnalat că se pregătea demolarea ei şi îmi vine să cred că protestul meu a îndepărtat pericolul. Dl Radu Greceanu, care s-a născut acolo, are fotografii din timpul construcţiei, în urmă cu 112 ani. Ghiculeştii au plecat după Primul Război Mondial, iar în vremea mai nouă clădirea era ocupată de Policlinica „Ana Aslan“. Mutate din casă în casă, arhiva şi biblioteca familiei au fost risipite – „o tragedie cumplită“. Paginile despre conacul de la Miclăuşeni ori despre mănăstirea Antim urmăresc rădăcinile, individuale sau colective, ale unor pierderi la fel de dramatice.

Relatarea complementară a dnei Greceanu pune în lumină împrejurările în care asemenea distrugeri n-au mai întîmpinat rezistenţa care ar fi fost normală. A văzut tot şi, de cîte ori ia cuvîntul, este pentru a-i trece în revistă pe oamenii care au avut o situaţie oficială în domeniul monumentelor sau care, prin munca lor, au izbutit şi fără această situaţie să creeze lucruri de valoare. Celor din urmă li se recunoaşte calitatea profesională şi umană: Horia Teodoru, Ştefan şi Ion Balş, Paul Emil Miclescu, Virgil şi Liana Bilciurescu. Dintre oamenii de ispravă care au jucat un rol important, se pune temeiul pe Pompiliu Macovei. Vasile Drăguţ nu există decît pentru a fi blestemat. Dacă relaţiile personale au fost bune, părtinirea acţionează în sens contrar: oricine i-a cunoscut va fi surprins să-i găsească judecaţi favorabil pe Florian Georgescu, Radu Constantinescu sau Al. Simion Ştefan, figuri de tristă amintire. E şi mai lungă lista altora, condamnaţi pe nedrept, dar nu e aici locul pentru a restabili adevărul cu privire la fiecare victimă. Unde, în schimb, trebuie să mă declar de acord cu dna Greceanu este legat de Legea Monumentelor, pe care are dreptate să o critice ca prolixă şi confuză. Lipsa unei legislaţii timp de zece ani (1990-2000) şi inaplicarea ei în cursul deceniului următor poartă vina dezastrului la care sîntem martori neputincioşi. 

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Constanţa. Portul de petrol, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Italia fascistă, Marea Criză Economică și relațiile economice cu România în anul 1931
În anul 1931, importurile din Italia au fost de numai 36.028 t, ceea ce era departe de posibilitățile economiei peninsulare.
Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos  Bogdan Ioan Buda jpg
„Ce e sub chiloții tricolori”. CTP sancționează declarațiile lui Ponta privind inundarea satelor românești în 2014
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat joi, 10 aprilie, afirmația lui Victor Ponta potrivit căreia, în calitate de premier, a autorizat inundarea unor sate românești pentru a proteja Belgradul.
dana budeanu instagram jpg
Cum arată bunica Danei Budeanu. Seamănă ca două picături de apă. FOTO
Dana Budeanu a fost cuprinsă de amintiri legate de regretata sa bunică. Într-un moment de nostalgie, vedeta a postat pe rețelele de socializare o fotografie cu aceasta, dezvăluind totodată anumite informații care o duc cu gândul la bunica sa.
cozonac pasca oua vopsite de paste foto shutterstock
Sfaturi de Paște: Cum vopsim ouăle cu soluții naturale pentru a obține mai multe culori
Doar nouă zile ne despart de sărbătoarea Învierii Domnului, iar febra pregătirilor pentru masa de Paște e aproape. Săptămâna viitoare se vopsesc ouăle.
Portle de Fier Foto Hidroelectrica (2) jpg
Hidroelectrica răspunde declarațiilor lui Ponta privind inundațiile din 2014. Ce prevedea convenția cu Serbia
Hidroelectrica reacționează la afirmațiile fostului premier Victor Ponta, susținând că în 2014 s-au respectat regulile legale stabilite cu Serbia pentru gestionarea apelor Dunării.
Victor Ponta lansare 5 FOTO INQUAM
Ce şanse mai are Victor Ponta după ce s-a „autodenunţat” pentru inundaţiile din 2014. „Este aproape distrus”
Declarația lui Victor Ponta privind responsabilitatea sa în legătură cu inundațiile din 2014 a declanşat un adevărat tsunami în spațiul public. Deși ocupa o poziție favorabilă în unele sondaje privind alegerile prezidenţiale, acest „autodenunţ” i-ar putea face pe mulţi să se răzgândească.
Trafic de droguri la granita foto politia romana jpg
Rețea de traficanți de droguri de mare risc, prinsă în flagrant la graniță. Substanțele erau ascunse în două mașini
Patru persoane au fost reținute de procurorii DIICOT Satu Mare după ce au fost prinse în flagrant în timp ce încercau să introducă în România droguri de mare risc.
image png
Cum arată acum femeia care și-a făcut 9 operații estetice în doar 6 ore. Transformare uluitoare la 65 de ani! FOTO
Frumusețea nu are vârstă, mai ales în epoca lumii moderne, când tehnologia ne pune la dispoziție atât de multe metode de întinerire, multe reprezentate ale sexului frumos profită de ele. Află povestea Lisei, o femeie în vârstă de 66 de ani care și-a recăpătat frumusețea și tinerețea.
02 3 Landscape   Smiley, Alex Velea, Connect R   Nu Ma Ierta   DCDG jpg
Smiley, Alex Velea și Connect-R lansează piesa „Nu mă ierta” și marchează începutul unei colaborări istorice
Muzica românească trăiește un moment istoric: Smiley, Alex Velea și Connect-R, trei dintre cei mai apreciați și influenți artiști ai ultimelor două decenii, lansează „Nu mă ierta”, o piesă cu puternic impact emoțional și prima mostră dintr-un proiect muzical de excepție.