A fost odată... un bazar

Lidia Vişan
Publicat în Dilema Veche nr. 352 din 11 - 17 noiembrie 2010
A fost odată    un bazar jpeg

De cîtăva vreme, fosta Piaţă Civică a orăşelului nostru a fost updatată, modernizată şi reinvadată (mai ales în serile de vară) de tulceni, şi mai mici şi mai bunici. Foarte puţini însă dintre cei care stau pe băncuţe şi admiră jocurile de lumini şi de apă cunosc ce se afla înainte pe aceste locuri, înconjurate acum de blocuri din anii ’70-’80. 

Să dăm timpul înapoi ca să aflăm. Dacă îl dăm prea mult, aflăm că pe la începuturile Tulcei, pe aici... nu era mai nimic, decît apele Dunării care se lăfăiau pe zonele joase, întinse, unde astăzi găsim centrul comercial şi administrativ al oraşului. Tulcea cu mahalalele ei o găseai la vremea aceea cocoţată pe deal (deh! şapte coline), la adăpost de ape.  În vale – actualul centru al oraşului – doar mlaştini şi locuitori broscani, şi asta pînă pe la 1850, cînd Comisia Europeană a Dunării – cea care a făcut mult bine prin zona Deltei şi Dunării şi, în general, pentru ţară, se hotărăşte să îndiguiască cu piatră ţărmul dunărean şi astfel să ne scoată din glod. 

„Golfurile“ Dunării se colmatează încet, şi cu aluviunile aduse de ploi de pe versanţi, astfel că locul începe să fie cît de cît folosit. Mai întîi de ţăranii de prin satele alăturate, veniţi cu treburi la oraş, care îşi lasă aici carele. Mai apoi, pe ridicăturile de pămînt ivite ici-colea, locuitorii de prin împrejurimi înalţă primele magazii. Noul pămînt, smuls apelor, este denumit de locuitori Ceair, un cuvînt turcesc ce înseamnă „loc întins“ sau „pămînt nou“. 

Aşa încep să se contureze viitoarele străzi cu deschidere spre Dunăre, care vor forma ulterior centrul oraşului. Şi asta pentru că noua zonă era plată, avea vad comercial bun, fiind aproape de Dunăre, de activitatea trepidantă din port, aşa că aici apar prăvălii, cafenele, agenţii de navigaţie etc. 

Tot aici, între 1861-1866 este construit, după modelul bazarurilor orientale, un ansamblu arhitectonic deosebit: Bazarul turcesc sau Coloanele turceşti. Construit din cărămidă cu mortar de ciment pe fundaţie de piatră, ansamblul cuprindea 41 de imobile, majoritatea prăvălii, cu două rînduri de coloane, de o parte şi de alta a străzii Ştefan cel Mare, în total 72 de coloane. 

În magazine, printre coloane şi chiar şi pe stradă – o forfotă şi un du-te-vino continuu: ţărani cu legume de vînzare, sobari, coşari, sacagii, bătrîne lipovence cu coşu’, cu seminţe de floarea-soarelui, turci cu halviţă şi bragă, oameni în căutare de lucru. (Bazarul Turcesc este evocat cu multă nostalgie de Constantin Găvenea în Amintiri şi imagini din Tulcea de odinioară). 

Pe bună dreptate este declarat monument de arhitectură, căci bazarul din Tulcea – parte caracteristică şi emblemă a oraşului, era unicul de acest gen din sud-estul Europei.  Din păcate nu pentru mult timp, pentru că în urma măsurilor de sistematizare, prin Dispoziţia nr. 221963 a Consiliului de Miniştri, bazarul este scos de pe lista monumentelor de arhitectură şi demolat. I s-a păstrat doar, într-un fel, numele. „Sub Coloane“ mai zic azi tulcenii unui bloc cu magazine şi bineînţeles coloane la parter, construit aproximativ pe locul vechiului bazar. 

Dimpreună cu „Coloanele turceşti“ dispare întreg centrul vechi al oraşului, construit pe Ceair. Nivelul ridicat al apei freatice de pe acest fost teren inundabil a făcut insalubre multe dintre clădirile centrale, buldozerele comuniste găsind astfel justificare misiunii lor. În concluzie... a fost odată un bazar turcesc. Şi un centru vechi. Acum nu mai sînt. 

Le mai găsiţi, dacă aveţi curiozitatea, pe www.redescoperatiorasul.eudivers.ro/images/stories/articole/redescopera-ti%20orasul.pdf în ghidul Tulcea de ieri şi de azi, realizat în cadrul proiectului „Redescoperă-ţi Oraşul!“ de Centrul EU divers din Tulcea. 

Lidia Vişan este coordonator al proiectului „Redescoperă-ţi Oraşul!“, finanţat de Comisia Europeană prin programul „Tineret în Acţiune“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Ce ar fi trebuit să li se întâmple lui Gogu, Patraulea și Trandafir în seria a patra a filmelor B.D. Nu a mai fost difuzată din cauza interzicerii?
Seria „Brigada Diverse” (B.D.) a fost mai mult decât o comedie savuroasă a cinematografiei românești – a fost un fenomen.
trump si MUsk, pe X captura Youtube png
Casa Albă i-a mulţumit lui Elon Musk „pentru munca sa” după părăsirea rolului din administrația Trump
Casa Albă i-a mulţumit joi, 29 maim lui Elon Musk pentru serviciile sale, după ce multimiliardarul a anunţat că pune capăt misiunii sale pe lângă administraţia Donald Trump de reducere a cheltuielilor publice.
india pakistan/FOTOX/Nexta
Războiul nevăzut dintre India și Pakistan. Cum au alimentat rețelele sociale cursa către un conflict major
În timp ce drone și rachete traversau cerul dintre India și Pakistan la începutul acestei luni, un alt tip de conflict, mai puțin vizibil, dar poate la fel de periculos, se desfășura pe internet.
Racheta lansata din Gaza catre Israel FOTO EPA EFE jpg
Armata israeliană a interceptat o rachetă lansată din Yemen. Explozii deasupra Ierusalimului
Armata israeliană a anunţat joi că a interceptat o rachetă lansată din Yemen după ce sirenele de raid aerian au sunat în centrul ţării, potrivit unui comunicat, relatează AFP.
Radu Burnete FOTO Facebook
Radu Burnete devine consilierul lui Nicușor Dan pe probleme economice și sociale. Când își începe mandatul
Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, a acceptat propunerea lui Nicușor Dan de a fi consilierul său prezidențial pentru probleme economice și sociale. Decretul de numire a fost publicat joi, 29 mai, și intră în vigoare la 1 iulie.
vas de croaziera, foto shutterstock jpg
O femeie locuiește gratis pe vase de croazieră de un deceniu: „Beau ceai, stau la soare”. Se relaxează și câștigă lunar o sumă considerabilă
Să ajungi în destinații de top și să te bucuri de privilegiile unei croaziere pe bani puțini poate fi visul multora. Dar ce ai spune dacă ai afla că o femeie face toate acestea gratis? Și nu doar atât, ea câștigă zeci de mii de dolari lunar. Află-i povestea!
Marian Godină FOTO Facebook
Godină explică de ce susține decizia CCR. „V-ar conveni să vă faceți publice veniturile, conturile, mașina, casa?”
Celebrul polițist Marian Godină face notă discordantă cu valul de reacții care critică decizia CCR de joi - prin care declarațiile de avere nu vor mai fi publice- și consideră că cei mai mulți s-au revoltat gândindu-se la demnitari, nu la toți functionarii publici.
cartagena spania foto x
O țară din Europa caută 10.000 de voluntari pentru un studiu inedit. Ce băutură vor trebui să consume zilnic, timp de 4 ani
Spania se pregătește să testeze efectele consumului moderat de vin asupra sănătății, dorind să afle dacă un pahar de vin pe zi poate avea beneficii. Aceasta este întrebarea principală a unui studiu fără precedent inițiat de Universitatea din Navarra. Studiul va implica 10.000 de voluntari, cu vârste
Donald Trump FOTO Profimedia
Cum a agravat Donald Trump situația din Ucraina
Participarea lui Donald Trump la încercările de mediere a conflictului din Ucraina nu doar că s-a dovedit ineficientă, ci a contribuit, în opinia unora dintre analiștii occidentali, la agravarea situației de pe front.