Articol de enervat: musulmanii, multiculturaliștii, feministele, ateii etc.

Publicat în Dilema Veche nr. 375 din 21-27 aprilie 2011
Cum poţi să fii patriot român? jpeg

● Cine? Ayaan Hirsi Ali. Celebră mai ales pentru că a semnat scenariul unui documentar despre tratamentul femeilor în lumea islamică. Regizorul filmului – Theo van Gogh – a fost asasinat. Ucigaşul a înfipt apoi cuţitul în cadavru cu un bilet în care promitea că Hirsi Ali e următoarea pe listă. De atunci, ea trăieşte sub pază permanentă. 

● Cum? Prin conferinţele pe care le ţine şi prin cărţi ca aceasta – Nomad – A Personal Journey through the Clash of Civilizations (2010). Prima parte a cărţii este profund personală – povestea unei tinere somaleze născute într-o cultură islamică tribală şi ajunsă un star intelectual internaţional. Capitolele sînt dedicate rudelor: unul pentru mamă, unul pentru tată, apoi surori, frate, bunică etc. Firul roşu este acelaşi: cum face faţă modernizării o familie extinsă lovită de exil, război civil, dar şi de obiceiurile tradiţionale – mariajele aranjate, maltratarea fetelor, răsfăţarea băieţilor. Şi familia nu iese bine: o galerie înfricoşătoare de oameni schimonosiţi de cerinţe culturale şi religioase aberante. De aici nu înseamnă că Hirsi Ali îşi urăşte rudele, dimpotrivă, mare parte din carte este povestea unui supliciu sufletesc: încercarea unei femei emancipate de a ţine legătura cu ai ei, să îi ajute, să îi înţeleagă, să încerce să-i facă să o înţeleagă, însă fără şanse. 

● De ce? Adică de ce îi enervează pe cei din titlu. Pentru că ajunge metodic, cu exemple personale şi publice, la concluzii dure, în răspăr cu credinţele lor intime. Aici citatele ar trebui să vorbească de la sine. 

● Pe musulmani. „A spune că oprimarea femeilor nu are nimic de-a face cu islamul şi că este doar un obicei tradiţional nu este onest intelectual. Cele două sînt legate. O fi codul onoarei şi ruşinii tribal şi pre-islamic la originile sale, dar acum este o parte integrală a religiei şi a culturii islamice. În textul Coranului şi în legea Sharia bărbaţii şi femeile sînt în mod evident inegali. Femeile musulmane sînt considerate inferioare bărbaţilor din punct de vedere fizic, emoţional, intelectual şi moral, şi au mai puţine drepturi legale. Coranul spune că fiica moşteneşte jumătate din partea fiului (...). Coranul şi Hadith-ul (tradiţiile profetice) nu consideră important consimţămîntul femeii pentru mariaj. Coranul îi învaţă pe soţi că îşi pot forţa soţiile la izolare în casă, chiar pînă la moartea acestora“. (p. 163) De altfel, cartea întreagă e un manifest care critică islamul. Nu anumite interpretări, nu anumite curente, ci islamul ca atare. Somaleza spune că problema e islamul în sine, adică ceea ce Mohamed le-a transmis credincioşilor săi. Nu prea văd ce învăţături tactice se pot scoate de aici (nu prea poţi convinge o grămadă de oameni să fie paşnici zicîndu-le că e ceva în neregulă cu religia lor în sine), dar argumentele ei se bazează pe chiar textul Coranului. 

● Pe multiculturalişti. „Urmează să spun ceva ce am învăţat pe propria piele, cu mari greutăţi, dar ceva ce e greu de acceptat pentru mulţi oameni binevoitori din Vest: toţi oamenii sînt egali, dar nu toate culturile şi religiile sînt egale. O cultură care celebrează feminitatea şi consideră femeile a fi stăpînele propriilor vieţi este mai bună decît o cultură care mutilează organele genitale ale fetelor, care le închide în spatele zidurilor şi a vălurilor, care le biciuieşte pentru că se îndrăgostesc. O cultură care protejează prin lege drepturile femeii este mai bună decît o cultură în care un bărbat poate avea prin lege patru neveste, iar surorile primesc jumătate din moştenire faţă de fraţi. O cultură care numeşte femei la Curtea Supremă este mai bună decît o cultură care consideră că mărturia unei femei valorează cît jumătate din cea a unui bărbat (...). În loc să promoveze valorile stilului de viaţă tribal, occidentalii ar trebui să facă eforturi pentru a le dezmembra. (p. 212)  

● Pe feministe. Nu toate feministele, bineînţeles. Pentru că şi Hirsi Ali este o feministă, care se luptă pentru drepturile femeilor concrete. Dar are lupta ei cu feministele multiculti. Şi dă nişte citate absolut haioase, în stupizenia lor, din nişte feministe care, de pildă, compară mutilarea genitală a fetiţelor musulmane cu purtarea tocurilor înalte în Occident, ambele fiind un fel de obiceiuri cochete. Pentru cine nu ştie, Hirsi Ali e destul de plastică: în forma cea mai comună a acestei practici se taie clitorisul şi labiile fetei astfel încît cele două răni să se unească într-un fel de centură de castitate naturală. Şi sînt unele feministe multiculti care consideră că a ridica problema asta înseamnă să interferezi nepermis într-o altă cultură, dintr-un reflex colonialist al omului alb. 

● Pe atei. Asta m-a surprins şi pe mine. Pentru că Hirsi Ali se declară ea însăşi atee. Nu crede în Dumnezeu, crede în oameni şi în raţiune. Este chiar atît de radicală în a susţine valorile iluminismului, încît Timothy Garton Ash i-a spus într-o dezbatere de acum vreo doi ani (parcă am scris atunci în Dilema) că este o fundamentalistă a iluminismului. Această vorbă a lui Ash a provocat o întreagă dezbatere, cu intervenţii în serie de la alţi intelectuali celebri. Pascal Bruckner l-a acuzat pe Ash că, făcînd-o fundamentalistă, echivala practic poziţia ei cu cea a fundamentaliştilor islamici. Garton Ash a dat înapoi şi şi-a exprimat regretul că se putea înţelege această echivalare din ce spusese el. Şi nu mă pot opri să observ că frumoasa şi exotica Hirsi Ali are talentul de a-i pune pe jar pe intelectualii celebri – tocmai cînd citeam cartea asta am aflat că trăieşte o idilă cu Niall Ferguson (i-am recenzat aici cartea The Ascent of Money). Dar uite că m-am luat cu bîrfa. Ziceam că ateea Hirsi Ali reuşeşte să-i enerveze şi pe atei. În ultima parte a cărţii, vine cu recomandări. Şi o „fundamentalistă a iluminismului“ recomandă în mod paradoxal... creştinismul. Logica e cam aşa: raţionalismul nu va convinge mulţi musulmani, dar un Dumnezeu mai bun ar putea: „Cred că avem nevoie de o şcoală creştină pentru fiecare madrassa – şcolile coranice unde copiii nu învaţă decît să bălmăjească Coranul şi mesajele Frăţiilor. Şcolile creştine sînt adesea poli de excelenţă în contexte educaţionale altfel jalnice, mai ales în cartierele rău famate. Îi învaţă pe copii mai mult decît să recite o carte sacră. Îi învaţă nu doar despre ştiinţă şi societate, dar şi despre un Dumnezeu care a creat raţiunea şi a spus umanităţii că raţiunea trebuie să primeze.“ (p. 250)

Este realist planul acesta? Eu mă îndoiesc. Şi aşa Hirsi Ali îi enerveză şi pe realişti. Ăştia erau la „etc.“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.