Antisemiţi, feriţi-vă: Dan Şova regretă!

Publicat în Dilema Veche nr. 445 din 23-29 august 2012
Gînduri pe invers despre migraţie jpeg

Proaspătul ministru Dan Şova regretă amarnic ce a spus despre Holocaust. Aduce în sprijin citate, trimite scrisori în disperare, îşi pune cenuşă în cap. „Nu, nu iau în calcul o demisie, pentru că modalitatea de îndreptare a unei greşeli este învăţarea şi nerepetarea ei, ceea ce eu am făcut“ a declarat el pentru RFI.

Iată-ne în faţa unui paradox interesant: un politician face declaraţii foarte stupide. După care face declaraţii pasionale de regret. Nu ni se întîmplă foarte des să primim regrete de la politicieni, deci consider că e important. Văzîndu-l aşa amărît şi pus pe regret, aud şi oameni de bună-credinţă zicînd: hai, dom’le, regretă băiatul, gata. Nu este chiar aşa.

Să zicem că „băiatul“ a suferit o transfigurare, a mers la Muzeul Holocaustului, a aflat ce şi cum şi acum îi pare rău. Eu nu cred versiunea asta – m-am convins că personajul este un mincinos patologic. El este omul care a declarat că deţine o înregistrare cu jurnalista Carmen Valică spunînd Comisiei Europene că judecătorii Curţii Constituţionale vor fi arestaţi. Nu există acea înregistrare, iar întrebarea jurnalistei, care a atras reacţia Comisiei, era cu totul alta. Tot Şova este omul care zicea că sigur participarea la referendum a fost de 52% şi a continuat să zică asta şi după ce Biroul Electoral Central spusese că a fost 46% şi că numărase 99% din secţiile de votare. Pur şi simplu, Dan Şova are o capacitate patologică de a minţi fără ruşine. Deci, îmi permit să nu cred că e sincer în regretele sale. Cred mai degrabă că s-a speriat de reacţii şi acum vrea să pice la pace cu contestatarii. Dar dincolo de această opinie a mea, să discutăm ca şi cum l-am crede, pentru că e o speţă interesantă. E important regretul lui Dan Şova pentru calitatea sa de membru al Guvernului României? Răspunsul meu este: nu.

Discuţia nu este despre evoluţia personalităţii lui Dan Şova. Cum evoluează gîndirea şovăniană o fi important pentru mama, soţia şi angajaţii săi. E o discuţie privată. Pe noi, restul, puţin ne interesează evoluţia sa spirituală. Discuţia este despre faptul că Şova ar trebui, sau n-ar trebui, să fie ministru. Cu alte cuvinte, dacă merită o a doua şansă. A greşit, regretă, dar merită a doua şansă? Nu.

● Un politician de vîrstă medie spune public că nu au existat acele crime. Ce spune asta despre el? Că e capabil de două lucruri:

● Prostie pură – înţeleasă ca lipsă de informaţie elementară (îl credem sau nu că nu ştia e altă discuţie, dar el aşa zice). Deci, omul se autodeclară prost, în sensul originar al cuvîntului: e unul dintre cei care nu ştiu nimic. E o foaie albă. Aş putea accepta lipsa de informaţie de la unul care termină şcoala generală, poate şi liceul – la cît dezinteres arată istoriografia oficioasă faţă de acest subiect. Dar cum poţi să fii un om de 40 de ani, cu valenţe de lider, şi să nu ai nici un fel de idee despre un asemenea episod? Adică Dan Şova a citit numai şi numai Monitorul Oficial la viaţa sa?

● Prostia naţionalistă – acel sentiment care te face să crezi că neamul tău este urmaşul îngerilor pe pămînt, că neamul tău nu poate greşi în nici un caz, că alţii sînt de vină întotdeauna. Dan Şova nu doar că nu ştia (dacă îl credem) despre trenurile morţii de la Iaşi, dar, pe lîngă că nu ştia, a preferat imediat şi a susţinut public într-un mod agresiv varianta care îi convenea: românii nu au făcut nimic, dacă a fost ceva acolo, oricum nemţii sînt de vină. Păi, dacă punctul 1 este real şi nu ştia adevărul despre Holocaust, de unde ştia totuşi că reversul era adevărat? Dacă nu ştii, te declari incapabil să ai o opinie. Zici: dom’le, sînt prost, nu am informaţii, lăsaţi-mă să citesc şi mai vorbim. Şova nu a spus asta, a afirmat varianta cu NU. Pentru el, românii nu puteau comite aşa ceva. Repet, asta mergînd pe varianta pe care el ne-o serveşte: nu ştiam cum au stat lucrurile, am aflat şi regret. În neştiinţa sa primară, era totuşi sigur că inversul adevărului istoric trebuie să fie adevărat. Cu o asemenea minte nu prea ai ce să faci. E genul de creier care ştie tot, chiar atunci cînd nu ştie nimic, deci nu se va deschide nicicînd spre informaţii. Cum a aflat totuşi Dan Şova despre Holocaust? I-a ordonat şeful de partid. Şi acum a devenit expert pe subiect. În continuarea declaraţiei de la RFI se arată nici mai mult nici mai puţin decît (staţi jos!): „mai bine pregătit decît toţi politicienii din România în domeniu“. Omul nu are nici o urmă de simţ al ridicolului: cînd vrei să faci penitenţă, iei o pauză, nu devii expert într-un domeniu unde pînă mai ieri erai prostul satului.

Ce ne spun punctele 1 şi 2 despre Dan Şova? Pur şi simplu, omul arată o lipsă de judecată fenomenală. Nu doar că e o minte închisă, dar e şi o minte greşit setată în relaţia cu adevărul. Dan Şova e inapt pentru serviciul de ministru.

Regrete? Asta e problema sa personală. Aici vorbim despre ministrul Şova. A aparţine Guvernului României nu este un drept al omului. O a doua şansă? Aici nu vorbim despre recuperarea unui infractor care altfel ar putrezi în puşcărie. Acolo discuţia despre a doua şansă are sens. Vorbim dacă un om ar trebui să fie ministru sau nu. De ce a doua şansă? Guvernul României e vreun ospiciu de recuperat minţi greşit setate?

Vreţi un exemplu de judecată greşită? Exact ce anunţă Şova ca măsuri recuperatorii ar trebui să ne pună pe gînduri. Şova anunţă că:

● va crea cursuri speciale la Institutul Social Democrat „Ovidiu Şincai“ privind Holocaustul.

● va întări legislaţia privind antisemitismul şi negarea Holocaustului.

Cursurile sînt o idee foarte bună, la cîţi mici fascişti se învîrt pe la organizaţiile de tineret, toate partidele ar avea nevoie. Dar de ce la „Ovidiu Şincai“? Institutul acela este muribund, şef al board-ului este Adrian Năstase, iar director este Adrian Severin. Nici unul dintre ei nu se simte tocmai bine şi nu e capabil de mari acţiuni publice în ultima vreme. Şi nu am auzit să fi fost schimbaţi din funcţii. Mai mult chiar, angajaţii de la institut sînt implicaţi în ancheta DNA care îl priveşte pe Severin, se pare că omul deturna fonduri de la Parlamentul European ca să-şi plătească oamenii de acolo. Recapitulăm: o organizaţie cu şeful cel mare în puşcărie şi cu directorul compromis la nivel european şi sub anchetă, organizaţie ea însăşi implicată în scandalul financiar. Şi vine Dan Şova şi promite în stînga şi în dreapta că asta devine reduta anti-anti-semitismului din România. Nu v-am zis că e comic? Pariu că nu vom mai auzi despre cursurile alea?

Apoi, întărim o legislaţie care nu e oricum aplicată? Dacă era aplicată, Şova avea acum amendă penală şi nu era în Guvern. Avem vreo dovadă că legislaţia asta dată dracului privind negaţionismul şi antisemitismul funcţionează măcar? Eu sînt dintre cei convinşi că a) a nega Holocaustul e dovadă de tîmpenie şi că b) legile privind incriminarea discursului antisemit şi negaţionist sînt contraproductive. Am adus argumente săptămîna trecută în articolul despre libertatea de exprimare. Afirm punctele a) şi b) după ce am petrecut ceva timp gîndindu-mă la subiect, citind ce au scris alţii, urmărind dezbaterile. Am şi pentru a), şi pentru b) argumente şi ar trebui ca cineva să producă enorm de multe dovezi contrare ca să îmi schimbe aceste opinii. Admit că există argumente contrare de luat în seamă. Cred că e nevoie de un echilibru complicat între libertatea de exprimare şi alte principii. Şi mai cred că legiuitorii trebuie să cîntărească mult şi atent ce reguli propun şi votează (şi) în acest domeniu. Chiar dacă admit că libertatea de exprimare trebuie restrînsă (nu admit, dar să zicem…), intervenţia trebuie să fie clar redusă în timp şi cazuistică. Trebuie umblat cu un bisturiu foarte fin. Mai ales, ar trebui să ştim înainte de ce nu funcţionează legile pe care deja le avem, pentru că n-am văzut să fi scăzut antisemitismul după ce l-am incriminat noi. Asta aştept de la un ministru şi de la un parlamentar român.

Ce face ministrul Şova din poziţia sa de parlamentar care regretă? Umblă să opereze cu ranga: el a spus tîmpenia, el este acum campion al incriminării antisemitismului. Le arată el la antisemiţii ăştia, mama lor de pungaşi! Aşa brusc, de la infractor la poliţist-şef, fără timp de pauză, de meditaţie, de argumente. Şi noi ar trebui să-l luăm în serios? Pentru că Şova a spus o tîmpenie, în loc să-i dăm amendă îl punem în guvern şi schimbăm o lege?  

facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.