Templul coral din Tulcea

Lidia Vişan
Publicat în Dilema Veche nr. 375 din 21-27 aprilie 2011
Templul coral din Tulcea jpeg

Dacă intrai într-o cafenea din Tulcea pe la 1900, vedeai, ca şi Nicolae Iorga, „o tărcată expoziţie etnografică“ şi asta pentru „că se înşirau pe scaune, unele lîngă altele, căciuli bulgăreşti, căciuli mocăneşti, pălării ţărăneşti, pălării orăşeneşti, fesuri turceşti, turbane tătăreşti şi hainele corespunzătoare“. Acelaşi amestec de naţii şi pe străzi, căci oraşul a cunoscut odinioară 14 mahalale ale neamurilor, fiecare cu casele şi bisericile lor.  Ce a mai rămas din ele în prezent? …După norocul fiecăreia. Unele s-au păstrat în totalitate ca areal, dar cu modificările modernităţii, peste altele, în schimb, se întind acum bulevarde sau blocuri noi.

În comunitatea evreiască, de pildă: prin 1899 erau cca 1903 evrei, cam 10% din populaţia Tulcei. În timpurile acelea, Tulcea era un oraş prosper, cu numeroase consulate străine, activitate portuară intensă, aşa că era loc de un comerţ bunicel. Majoritatea evreilor se ocupa cu negustoria, dar erau şi buni şi apreciaţi cizmari, croitori, tinichigii. Prăvăliile comercianţilor evrei se găseau mai ales în centru şi în sectorul vechi comercial numit „Coloanele turceşti“ (despre care am detaliat într-un articol anterior). Cum vechiul oraş era la dispoziţia apelor Dunării, evreii îşi stabilesc cartierul pe deal (Dealul Babadagului), în partea de sud a oraşului. Pe la 1930 erau aici peste o sută de proprietăţi evreieşti, case de locuit, dar şi prăvălii. Comunitatea deţinea trei sinagogi, şcoală pentru studiul Torei (Talmud Tora), Mikve Teara, o casă de bătrîni, o baie rituală şi organizaţii cultural-sioniste: cluburile Macabi şi Lumina. 

Una dintre cele mai impozante case din oraş era cea a comerciantului evreu Avram Ellman – considerat cel mai înstărit comerciant din Tulcea în momentul alipirii Dobrogei la România. Dovadă că de la balconul casei sale a fost primită defilarea armatei române în ziua de 14 noiembrie 1878 – ziua integrării Dobrogei în hotarele României  – şi tot aici şi-a aflat găzduire însuşi regele Carol I, prezent la Tulcea în octombrie 1879.

Cu toată fala şi importanţa sa, casa Ellman a fost demolată în 1970 laolaltă cu cea mai mare parte din cartierul israelit, căci nenorocul a făcut ca acesta să stea în calea desăvîrşirii „creaţiei urbanistice socialiste“ pentru oraşul Tulcea – Bulevardul Babadag. 

S-au păstrat prea puţine din zestrea edilitară a comunităţii evreieşti. Templul Coral din Strada Babadagului, iar prin spatele blocurilor – cîteva case stinghere: Goffman, Rosman, Schuffer. Mai la periferie – două cimitire, dintre care unul de importanţă istorică, cu pietre funerare valoroase. Acestea sînt singurele care mai dau mărturie despre prezenţa numeroasă de altădată a evreilor în Tulcea.

Construit în 1888 (după unii în 1901) şi aflat în prezent în stare avansată de degradare, templul este deosebit prin arhitectura lui, nemaiîntîlnită la alte sinagogi din România: o clădire impunătoare, cu o faţadă simetrică şi două turnuri robuste.  Impresionant este şi interiorul prin Aron-Kodeş-ul amplu (Arca Sfîntă în care se păstrează sulurile Torei) şi prin candelabrele şi mozaicul de pe podea, de aceeaşi vîrstă cu sinagoga. Ultimul rabin, Isac Iţhac, a oficiat în Şil-ul din Tulcea pînă în 1954. Pentru că populaţia evreiască s-a împuţinat, chiar şi cu rabin venit din Galaţi sau Bucureşti, sulurile Tora sînt scoase tot mai rar, întrucît e nevoie de prezenţa a cel puţin zece bărbaţi. Ultima căsătorie evreiască s-a ţinut în Templul Coral în 1977, iar penultima –  tocmai în 1958, aşa că tulcenii (evrei, dar în special ne-evrei) au participat în număr impresionant la ceremonie, templul devenind neîncăpător. A fost poate ultima dată cînd sinagoga a cunoscut atîta lume, pentru că în prezent comunitatea mai numără doar 28 de persoane.

Lidia Vişan este coordonatoarea proiectului „Redescoperă-ţi Oraşul!“ al Centrului EU divers din Tulcea.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

luigi mangione gettyimages jpg
Luigi Mangione a pledat nevinovat pentru asasinarea directorului general al companiei UnitedHealthCare
Luigi Mangione, autorul asasinatului asupra directorului general al companiei UnitedHealthCare, a pledat nevinovat în fața acuzațiilor de crimă și terorism, scrie BBC.
Declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni pentru anuntarea premierului nominalizat de presedintele tarii, Klaus Iohannis  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (10) jpg
Noi miniștri din Guvernul Ciolacu 2 au depus jurământul, la Palatul Cotroceni. Unii dintre ei s-au bâlbâit
Miniştrii din noul Guvern depun jurământul, luni seara, în prezența preşedintelui Klaus Iohannis, într-o ceremonie care are loc la Palatul Cotroceni.
banner Laura găvan Crăciun png
Ești singur de Crăciun? Iată cum își poți gestiona emoțiile și cum te poți bucura de spiritul sărbătorilor: „Tot ce iubești e deja parte din tine”
Ești singur de Crăciun? Iată cum își poți gestiona emoțiile și cum te poți bucura de spiritul sărbătorilor
Shutterstock 1081702016 jpg
„Botoxul naturii”-băutura bogată în antioxidanți și vitamina C, care mențin elasticitatea pielii și reduc ridurile
Obținerea unui ten tânăr, fără riduri, nu necesită întotdeauna proceduri cosmetice precum Botox-ul. Natura are propriile sale soluții simple, susțin nutriționiștii.
inchisoare jpg
Condamnare definitivă pentru părinții care și-au opărit intenționat fetița de doi ani și au lăsat-o să moară. Vor face peste 20 de ani de pușcărie
Părinţii care şi-au opărit intenţionat fetiţa şi au lăsat-o să moară, fiindcă plângea, au fost condamnaţi definitiv la pedepse de peste 20 de ani de închisoare.
Prima ședință a guvernului Marcel Ciolacu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Guvernul Ciolacu 2 a trecut de votul Parlamentului. Premierul speră la un dialog atât cu puterea, cât și cu opoziția
Guvernul Marcel Ciolacu a primit, luni, votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi favorabile şi 143 de voturi împotrivă.
image jpeg
Numărul comenzilor pentru masa de Crăciun și de Revelion s-a triplat! Cât costă un platou cu „porcării” ca la mama acasă?
Click! vă spune cât costă să comanzi, anul acesta, un platou cu bunătăți ca la mama acasă!
Leopard 1A5 jpg
Germania trimite tancuri, sisteme antiaeriene și lansatoare de rachete Ucrainei
Ucraina a primit un nou pachet extins de arme din Germania, care include tancuri, obuziere, două sisteme antiaeriene și două lansatoare de rachete, a anunțat Ministerul Apărării de la Kiev.
Carcasa a fost expusa la Universitatea Federala de Nord Est din capitala regionala Yakutsk 800x523 webp
Puiul de mamut din Rusia „cel mai bine conservat” găsit vreodată. Descoperirea este „remarcabilă”, susțin oamenii de știință
Oamenii de știință din Rusia au expus rămășițele remarcabil de bine conservate ale unui pui de mamut descoperit în regiunea acoperită de permafrost Yakutia din Siberia.