O casă de ministru

Publicat în Dilema Veche nr. 393 din 25-31 august 2011
O casă de ministru jpeg

De atîtea ori am văzut anunţul „De vînzare“ că-i momeşte pe demolatori, aşa că, de cîteva zile, prieteni ai mei sînt alarmaţi de apariţia lui pe Bd. Lascăr Catargiu la nr. 58. Nu pot, totuşi, să cred că ar fi în primejdie o clădire înscrisă ca monument istoric şi aflată chiar în mijlocul unei zone protejate, lîngă Piaţa Victoriei, între alte case care, chiar dacă au suferit modificări, beneficiază de acelaşi statut. Ele sînt pînă la colţul cu str. Grigore Alexandrescu, Restaurantul Buongiorno, unde, prin 1925, locuia o miss Robbins, care dădea lecţii de engleză, şi casa Vasilescu, vîndută asociaţiei LARES şi devenită apoi un club al Aviaţiei. 

E adevărat că starea în care se găseşte nr. 58 este destul de dărăpănată, cu tencuiala jupuită şi geamurile prăfuite la ferestrele închise, ca şi cum viaţa s-ar fi retras din interiorul altădată somptuos şi de pe eleganta terasă de unde se cobora în grădină. Un colţ întreg a căzut după cutremurul din 1977, care a făcut să se prăbuşească turnul cu blazon al casei Bossy de alături, aşa că, lipindu-se la loc, de bine, de rău, bucata ciuntită, o uşă interioară a devenit o ieşire afară, mereu încuiată. Urmează, către piaţă, sediul BRD în fruntea şirului de blocuri care, din 1986, au început să se alinieze pe Bd. Iancu de Hunedoara. Cînd acesta se numea Şoseaua Bonaparte, acolo era cazarma gardienilor publici. 

La adresa la care ne oprim azi a locuit cineva care a avut o carieră diplomatică şi, spre sfîrşit, politică. Nicolae Petrescu-Comnen (1881-1958) a fost delegat la Societatea Naţiunilor în 1923-1929, a reprezentat România la Berna, la Berlin, apoi la Roma, ca ministru pe lîngă Sfîntul Scaun. A fost, în 1938, chiar ministru al Afacerilor Străine. Valoarea personajului este, pe nedrept, scăzută din cauza snobismului de care contemporanii săi rîdeau. Petrescu fusese redus la o iniţială, iar numele imperial venea, se zice, de la Cotmeana! Corpul nostru diplomatic era încă rezervat celor care purtau un nume boieresc, şi atunci omul nostru, deşi cu studii bune la Paris, a avut ambiţia de a se da drept descendent al bazileilor bizantini (cum aceeaşi pretenţie o avusese înaintea lui Duiliu Zamfirescu, fără să fie nici el os împărătesc). N.P. Comnen a fost autorul a vreo douăzeci de volume, pe teme politice şi juridice: i se datorează, de pildă, o prezentare în limba franceză a Dobrogei şi cartea de istorie Notes sur la Guerre Roumaine, amîndouă fiind publicate la Paris în 1918, pentru a apăra poziţia României. Rămînînd în Italia după Al Doilea Război, el a avut o oarecare activitate în cadrul emigraţiei româneşti, protestînd contra regimului comunist. Casa a fost confiscată odată cu colecţiile pe care le adăpostea, de argintărie veche, de covoare şi porţelanuri, de cărţi din secolul al XVIII-lea. Am în faţă o tipsie de argint care provine din acea colecţie. Îmi îngădui să-i reproduc inscripţia, cam emfatică, fiindcă explică prezenţa acestui obiect de muzeu în casa mea: 

„Lui NICOLAE IORGA, care în vremurile cele mai vitregi a crezut fără şovăire şi, prin cuvîntul, prin scrisul, prin faptele sale, a contribuit la izbîndirea visului de aur al Neamului. Cu prilejul aniversărei sale. Un prieten statornic, un admirator neclintit. Roma, 17 Iunie 1931 N.P. Comnen“ 

Nu ştiu dacă familia a revendicat clădirea la care ar fi avut dreptul. Din căsătoria tatălui lor cu Antoinette von Benedek se născuseră doi copii. Fiul, însurat cu Iolanda Lalu, se chema Raymond-Alexis, pentru a aminti şi de cruciade, şi de Bizanţ. Fiica era – ţin minte – pe lista participanţilor la un congres internaţional de studii bizantine. Trăiau, mi se pare, în Canada. 

În casă am călcat numai o dată, într-una dintre camerele de la parter, unde prietenii care se mutaseră atunci acolo îşi aduseseră mobilele şi un portret de familie de-al lor. 

Orice schimbări s-ar fi petrecut între timp, oricine ar vinde şi oricine ar cumpăra, sper că nu se va atinge nimeni de casă şi nici nu va folosi spaţiul curţii, destul de întins, pentru o construcţie nouă, aşa cum se caută exploatarea fiecărui metru pătrat de teren. Restaurată, casa l-ar înnobila, ca altădată, pe proprietarul ei.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: Rareş Avram

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.