Noi mărturii despre oraşul vechi

Publicat în Dilema Veche nr. 545 din 24-30 iulie 2014
Noi mărturii despre oraşul vechi jpeg

Nu se poate spune îndeajuns cît de bine-venite sînt amintirile despre Bucureştii pe care i-am pierdut, care, de cîtva timp, au început să apară – majoritatea, cred, la Editura Vremea. Nu numai pentru încărcătura de amănunte pe care, oricum, nu le mai ştia nimeni, ci şi pentru diversitatea unghiurilor din care e privită această fantomă. Fiecare autor vine cu informaţia lui, ba şi cu prejudecăţile lui, deci cu experienţa datorată poziţiei sociale pe care a avut-o.

Din acest teanc de cărţi, care creşte mai repede decît le vine rîndul să-şi aibă aici o menţiune, aleg mai întîi Amintirile mele între Bonaparte şi Domeniilor, care poartă semnătura lui Radu Mihai Dimăncescu. Familiei Dimăncescu, statul şi cultura română îi datorează mult. În domenii ca propaganda culturală şi turismul a devenit cunoscut Dimitrie, consulul la San Francisco, care a strîns o colecţie de hărţi străine pentru Academie, şi tot el a fost foarte activ la Londra în timpul Războiului. În ramura din care face parte autorul au fost militari şi prizonieri politici: el însuşi, născut în 1929, a intrat la închisoare la 19 ani, a fost deţinut pînă în 1954 şi iarăşi în 1958-1962. Tatăl său, ofiţer de cavalerie în escorta regală, era şeful falangei de băieţi din Straja Ţării. Prin mama lui, el se trăgea din medicii Grunau, dintre care primul se stabilise în Muntenia în 1812.

Chiar titlul cărţii va fi trezit nedumeriri la generaţiile mai tinere de cititori: cine mai ştie că bulevardul care se numeşte astăzi Iancu de Hunedoara, după Ştefan cel Mare, a fost la început Napoleon Bonaparte, dar comuniştii l-au botezat Ilie Pintilie, ceea ce provocase un catren glumeţ al lui Păstorel? Prea se schimbă nomenclatura străzilor în Bucureşti, nu e serioasă chestia asta! Piaţa Domeniilor, fiind înconjurată de loturi rezervate funcţionarilor din Ministerul Domeniilor, se chema astfel încă de atunci, la capătul străzii Al. Constantinescu, fostă Aviator Muntenescu. Aflu de aici că a existat chiar o statuie a omului politic liberal (desigur, după 1926, cînd murise cel poreclit „Porcul“), la răscrucea cu str. Aviator Nicolae Drossu.

Viaţa ale cărei începuturi le urmărim s-a deschis în aleea Blanc (A), mai tîrziu str. Paris, de unde a trecut în Sănătescu nr. 50, în cartierul Aviatorilor, într-o casă construită în 1934, pe un proiect al arhitectului Horia Creangă. O serie de detalii despre aceste construcţii şi despre interiorul lor sînt evocatoare: înălţimea încăperilor de 4,40 m în str. Paris, spre deosebire de 2,70 m în str. Sănătescu, sau, tot acolo, livingul mare de 36 mp. Diferenţa e caracteristică pentru epoca în care luaseră naştere aceste cartiere. În str. Paris, camerele aveau tavanul împodobit cu stucaturi, şi sobe de teracotă cu cahle sculptate (dar cu gaze), boiserii de peste 3 metri înălţime, parchet şi, în dependinţe, mozaic. Gaz se cumpăra în cealaltă casă pentru combustibil, pentru lămpi sau pentru curăţenie. De fapt, aş adăuga eu, cînd se construise casa Grunau în str. Paris, erau între o clădire şi alte spaţii întinse, încă neconstruite, unde se înălţau iarna troienele de zăpadă şi veneau chiar lupii. Laptele se aducea de la fermă, de la Floreasca. Apoi, oraşul crescuse spre nord-vest, în 30 de ani, dar noile construcţii reprezentau, la rîndul lor, o avangardă. Radu M. Dimăncescu îşi aminteşte că turme de oi păşteau printre parcele şi că nu existau magazine, aşa că măcelarii vindeau la butuci (ca în secolul al XVII-lea la Scaune, între Batişte şi Colţea).

Şcolile prin care s-a perindat copilul, apoi adolescentul: la „Sfîntul Iosif“, apoi în str. Monetăriei nr. 30, la colţul cu Kiseleff, şi liceul la „Titu Maiorescu“, înainte de a intra la Silvicultură, care funcţiona la vechea Politehnică din str. Polizu. Altă lume decît cea de acasă la liceu, unde se întîlneau elevi „din cele două cartiere laterale ale Dorobanţilor“, adică din Bonaparte şi Parcul Filipescu – cartiere aristocratice, cu Groapa Floreasca. Chipurile sau numai numele unor colegi şi profesori refac o atmosferă a vremii. Impresia de respect pot să o confirm despre doi dascăli: Sotiriu, pe care l-am avut ca meditator la matematici, şi Guţu, cînd eram la facultate, la latină.

Paginile cele mai dramatice sînt acelea despre bombardamentul de la 4 aprilie ’44 şi despre manifestaţia de la 8 noiembrie 1945 din Piaţa Palatului. Întreaga carte e în măsură să dea o idee atît despre viaţa cea de toate zilele, cît şi despre ceasurile de tragică intensitate.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.