Biserica germană din Malcoci

Lidia Vişan
Publicat în Dilema Veche nr. 425 din 5-11 aprilie 2012
Biserica germană din Malcoci jpeg

Nu vă apucaţi să căutaţi Malcociul pe harta Transilvaniei, printre satele de saşi, că n-o să-l găsiţi. Căutaţi în Dobrogea, la 9 km est de Tulcea, prima localitate de pe drumul binecunoscut de amatorii de pescuit în Deltă.

Firesc, vine întrebarea: germani în Dobrogea? Da, am avut şi noi, dobrogenii, colonii de germani, diferite ca origine de cele din Transilvania. Ai noştri germani veneau din Basarabia şi din sudul Rusiei, acolo unde fuseseră colonizaţi de către Ecaterina a II-a.

Cînd coloniştii s-au înmulţit, iar pămîntul a devenit insuficient, plus au mai venit nişte ani secetoşi cu recolte proaste şi boli, cei mai tineri şi-au luat inima în dinţi, nevestele, pruncii şi avutul în căruţe şi au luat-o încotro au văzut cu ochii, în căutare de pămînturi bune şi disponibile. Ajung în cele din urmă în Dobrogea, care era la vremea aceea sub turci şi unde găsesc pămînturi libere şi nelucrate, berechet. Întemeiază colonii prospere şi frumoase nu numai la Malcoci, ci în toată Dobrogea, căci după primul val de imigranţi din 1840-1850, mai vin două în ’73-’83 şi în 1890.

După un secol de convieţuire paşnică şi prosperă, vine însă, în prag de război, marele plan de aducere acasă a germanilor; şi uite aşa germanii apucă din nou calea băjeniei (de data asta, nu prea inspirat, căci au multe de îndurat, iar la sosire nici vorbă de Vaterland idilic, dar asta, deşi foarte interesantă, e o altă poveste).

Malcoci a fost primul sat german întemeiat de colonişti în Dobrogea în 1843, devenit repede un sat bogat, cu gospodării ordonate şi prospere. În 1940, în cadrul planului organizat de repatriere a etnicilor germani „Înapoi în Reich!“, pleacă din Malcoci în Germania 1102 colonişti. În sat mai rămîn 15 persoane şi biserica întemeiată de coloniştii germani, ca amintire a existenţei lor.

Despre biserică în sine se cunosc puţine date: construcţia corpului principal, în două ape, undeva între anii 1882-1890; lucrările coordonate de preotul italian Theodor Domenico, turnul-clopotniţă adăugat mai tîrziu, prin 1902.

O clădire impozantă, situată în apropierea drumului principal şi care atrage inevitabil privirea oricărui trecător prin fosta colonie germană. În primul rînd prin arhitectura aparte, ce face din ea un unicat în zonă, dar şi prin starea avansată de degradare. De departe, doar intuieşti starea bisericii, văzînd cît de înclinată e crucea de pe turnul-clopotniţă (pentru a cărei fixare a fost nevoie, în septembrie 2010, de o echipă de la ISU).

De vii mai aproape însă, ai în faţă tot ansamblul dezastrului: acoperişul bisericii, multă vreme ciuruit de apele ploilor, s-a prăbuşit în totalitate. De vină se pare că ar fi lucrările necorespunzătoare de consolidare a clădirii din anii ’80, cînd s-au turnat centuri de beton prea grele.

Deşi ar merita cu vîrf şi îndesat, edificiul nu este monument istoric, întrucît a fost omis în 1991, cînd s-a întocmit lista monumentelor istorice. În 2003 se face în sfîrşit propunerea de clasare către Comisie, dar lucrurile merg greoi, întrucît parohia romano-catolică de care aparţine nu avea actele de proprietate.

Apoi, în martie 2007, a survenit prăbuşirea acoperişului, ceea ce a îngreunat şi a pus, într-un fel, sub semnul întrebării oportunitatea continuării demersurilor. Paradoxal, în situaţia jalnică în care se află acum, bisericii i-ar fi mai bine să se afle în afara listei monumentelor istorice, căci astfel şansele ei de reabilitare ar creşte. Indiferent cum ar fi, pe listă sau în afara ei, şansele ca biserica din Malcoci să fie readusă la grandoarea iniţială sînt oricum mici, căci ar presupune costuri foarte mari, iar sponsorii, în vreme de criză, nu se înghesuie.

Ca o asigurare pentru viitor că lucrurile nu vor sta mai rău decît în prezent, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Tulcea a inclus biserica din Malcoci în PUG-ul comunei Nufăru ca „zonă de protecţie locală“. Mai departe, ce-o vrea Domnul...

Lidia Vişan este coordonatoarea proiectului „Redescoperă-ţi oraşul!“.

Foto: Direcţia Judeţeană de Cultură Tulcea

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.