Vise universitare

Publicat în Dilema Veche nr. 735 din 22-28 martie 2018
Vise universitare jpeg

M-a sunat deunăzi colegul și amicul meu de la Psihologie, profesorul Simbru Nostalgian, cunoscut psihoterapeut al urbei noastre. Avea glasul unui om sfîrșit. Mi-a spus că ar vrea să mă vadă neîntîrziat într-un loc mai retras și mai liniștit. Ce loc mai retras și mai liniștit (adaug: de o discreție absolută chiar!) s-ar putea găsi în Universitate decît Catedra de Engleză, unde îmi duc veacul de aproape trei decenii? L am chemat așadar acolo. A venit cu o figură descompusă, emaciată. Părea, într adevăr, să sufere intens. „Bătrîne“, și-a început el explicația, „am niște vise nocturne teribile, nu mai pot. Am dezvoltat (cu siguranță, de la interacțiunile mele cu diverși pacienți nevropați!) o maladie psihică manifestată prin cumplite coșmaruri recurente. Am nevoie de ajutor, dar nici nu mă gîndesc să apelez la colegii mei de breaslă. Le știu toate figurile. Nu mă pot surprinde cu nimic și, în plus, nu-mi vine să le transmit mesajul fragilizării mele emoționale. S-ar repezi ca hultanii la clienții cabinetului meu și mi i-ar fura. M-ar arunca pe drumuri fără nici o remușcare. Tu, pe de altă parte, deși din alt domeniu (lucru bun pînă la urmă, judecînd din unghiul riscului menționat!), ai o mare calitate: analizezi lumea profesorală într-o manieră exemplară. Pari singurul ins de aici calificat să înțelegi bizara ființă universitară! Homo academicus este șoarecele tău de laborator. Tu îi pricepi făptura și deții ca atare mijloacele de a-i remedia stricăciunile. Sînt un hamster alb stricat, prietene. Repară-mă!“

Atunci am realizat că Simbru aparținea unui complot pus la cale, pesemne, de colegii mei sătui de multitudinea portretelor academice – cum să le zic? – „mentalitar-comportamentale“, creionate de mine lor, de a lungul anilor, în presă. Doreau să mi-o plătească, luîndu-mă în balon. Am hotărît să parez inteligent, intrînd în joc prin intermediul unei gestici ironice. M-am grăbit să aranjez două scaune față în față și l-am rugat pe Nostalgian să se așeze pe unul dintre ele și să ridice picioarele pe celălalt. Așa se putea măcar simula relaxarea bolnavului pe canapeaua freudiană. Apoi, teatral, am mimat că-mi pun niște ochelari invizibili la ochi (nu port încă!) și că deschid un carnețel fictiv de notițe. Cu aer sobru, de psihiatru tradițional. Spre surprinderea mea, amicul Simbru nu a fost tulburat în vreun fel. Dimpotrivă, și-a urcat, cuminte, picioarele pe „canapeaua“ improvizată și m-a privit cu multă speranță, așteptînd întrebările. Se dovedea bun, trebuia să admit. Tare pe poziția joculară la rîndu-mi, l-am abordat cu „dumneavoastră“. „Relatați-mi, vă rog“, am declamat gnomic, „cum a debutat totul!“ Extrem de serios, spre deruta mea crescîndă, profesorul a început să povestească: „De vreo două luni, visez lucruri înfricoșătoare, legate de o colegă de disciplină (Psihoterapie modernă, n.m.!), Minerva Momiță. Mai întîi, am visat că a murit. Absolut inexplicabil – doamna Momiță este tînără, sănătoasă și frumoasă. Oh, nu vreau să-mi amintesc! Minerva era goală în sicriu…“

Simbru s-a oprit, cu mină plîngăcioasă, pentru a respira adînc. Nu mă ducea însă el pe mine! („Goală în sicriu, ai?“, am gîndit. „Haide, amice, mă lași?“) Totuși, „pacientul“ nu părea să renunțe la șaradă. După cîteva secunde de meditație întunecată, continuă: „Deși era o înmormîntare, toți ceilalți colegi psihologi se distrau de mama focului, făcînd comentarii obscene în jurul coșciugului. Doar eu mă rușinam teribil și nu îndrăzneam să privesc… Ulterior, visul s-a repetat într-o formulă diferită. Mă aflam în cabinet, împreună cu partenerul meu de psihoterapie, profesorul Magdalen Sanitaru. Deodată intră în birou, zîmbind, fantoma Minervei Momiță. Parcă știam amîndoi că ea murise, iar spectrul cu care eram acum confruntați nu putea să fie decît strigoiul ei. Problema e că, în vreme ce eu o vedeam tînără, frumoasă și zîmbitoare, el, Magdalen, după cum mărturisea, o vedea bătrînă, urîtă și acră. Oribil! Cu atît mai mult cu cît Minerva nu vorbea. Stătea numai acolo și se holba la noi… Peste cinci zile am visat-o cu cap de cal. O aluzie, din nou, la moarte. Doamna Momiță trebuia să se reîncarneze și, avînd karma proastă, urma să devină iapă. Îngrozitor!…“ Am decis să închei abrupt penibila scenetă: „Uitați cum stă chestiunea! Părerea mea profesional-autorizată este că avem aici un caz clasic de transfer oedipal între moarte și sex. V-ați pierdut recent mama (cunoșteam acest detaliu, n.m.!) și vă atrage, chiar dacă nu știți, colega Momiță. Ați unit cele două obsesii…“

„Dumnezeule!“, a strigat nebunește Nostalgian, amuțindu-mă. „Asta era: Minerva Momiță este mama, iar eu o iubesc! Trebuie să-i spun!“ S-a ridicat de pe „canapea“ și a zbughit-o afară, urlînd ca un apucat: „M-am vindecat!“ Complet tembelizat de situație, mi-am dat jos „ochelarii“ și i-am „aruncat“ pe birou. „Am închis“, amețit, „carnețelul de notițe“ și am privit năuc în jurul meu după diploma înrămată de pe perete… 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Generalul Ben Hodges FOTO Profimedia jpg
Generalul Ben Hodges: Trei scenarii pentru încheierea războiului: de la colapsul Ucrainei și avansul Rusiei spre Moldova și state NATO, la modelul israelian
În ciuda intensificării luptelor pe anumite segmente ale frontului, armata rusă nu reușește să obțină progrese semnificative.
Dragoș Anastasiu  Inquam Photos / Mălina Norocea
Cine sunt liderii PNL care pun presiune pe Bolojan să-l demită pe Anastasiu SURSE
Mai mulți lideri PNL din teritoriu i-au cerut premierului Ilie Bolojan să-l demită pe vicepremierul Dragoș Anastasiu pentru a nu afecta imaginea Guvernului, susțin surse politice pentru Adevărul.
batic dacic pe Columna 640x370 jpg
Cum au îmbogățit dacii Imperiul Roman. Regatul lui Decebal era foarte bogat
După cucerirea Daciei de către romani, Imperiul Roman a cunoscut o perioadă de înflorire financiară fără precedent. Războaiele purtate de împăratul Traian împotriva regelui dac Decebal nu au fost doar confruntări militare.
Marius Lulea SI George Simion FOTO FB Marius Lulea jpg
Rise Project: Cum au pompat liderii AUR, Simion și Lulea, milioane de lei de la stat către un om de afaceri din Republica Moldova
Liderii AUR, George Simion și Marius Lulea, au redirecționat milioane de lei primite de la stat către un om de afaceri din Republica Moldova, care este și membru de partid, potrivit Rise Project.
surprised young couple wearing party hat looks each other standing with helium balloons isolated pink wall jpg
Ești născută în una dintre aceste zile? Poate fi un semn că ai potențial să trăiești în abundență
Conform numerologiei, oamenii născuți în aceste șase zile ale lunii au șanse mari să ajungă milionari. Află dacă data ta de naștere îți prezice succesul financiar și cum îți influențează destinul!
image png
Cum a cucerit-o Viorel Lis pe Brigitte Bardot: „Eu am alte calități. Sunt miștocar”
Considerată un sex-simbol al cinematografiei mondiale în perioada anilor ’50 şi ’60, Brigitte Bardot i-a cucerit inima lui Viorel Lis. Acum ani în urmă, soțul Oanei Lis vorbea despre cuceririle din timpul tinereții sale și amintea de întâlnirea cu Brigitte.
1 foto unesco Ministère des Arts et de la Culture jpeg
Cele 26 de minuni ale lumii. Care sunt cele mai recente situri istorice și naturale intrate în patrimoniul UNESCO
Luna aceasta, lista Patrimoniului Mondial UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) s-a mărit cu 26 de minuni pe care natura și omul ni le-au lăsat de-a lungul secolelor, pe șase din cele șapte continente.
Caniculă  Foto Freepik (1) jpg
Weekend de foc în România: Se anunță căldură insuportabilă! Termometrele vor arăta până la 43 de grade
România se confruntă în acest sfârșit de săptămână cu cel mai intens val de căldură din această vară. Temperaturile vor atinge cote extreme, depășind pragul caniculei și determinând autoritățile să emită alerte de cod portocaliu și cod roșu de caniculă în mai multe regiuni ale țării.
vlad tepes krmz jpg
Descoperiri istorice în Italia: Mormântul secret al lui Vlad Țepeș ar putea fi în Napoli
Noi informații controversate ies la iveală despre mormântul domnitorului român Vlad Țepeș. Profesorul Giuseppe Reale, directorul complexului Santa Maria la Nova din Napoli, a făcut dezvăluiri pe marginea acestui subiect, potrivit Libertatea.