Victoriile unui gafeur

Publicat în Dilema Veche nr. 789 din 4-10 aprilie 2019
Victoriile unui gafeur jpeg

Colegul meu de la Etimologie, Dodel Flambă, este cel mai simpatizat om din Universitate. Vorbim despre o performanță singulară. În mediul academic, nu trebuie să insist, concurența acerbă îl transformă pe fiecare în inamicul feroce al fiecăruia. Rămîne de aceea uimitor cum un ins poate reuși aici să nu-și strice niciodată imaginea de bonom, fiind apreciat de exponenții tuturor generațiilor de universitari. Am mers recent la o cafea cu el și, știind că nu s-ar supăra, l-am întrebat care a fost cheia succesului său. A zîmbit și mi-a spus: „Mă miră și pe mine, îți zic drept, modul în care cuceresc imediat indivizii din jur. Situația persistă încă din copilărie, nu reprezintă o achiziție a maturității. Autoanalizîndu-mă, am ajuns la concluzia că la mijloc s-ar afla un paradox. Comit mereu gafe, sînt maestrul absolut al confuziilor, am vocație incontestabilă de încurcă-lume! Totuși, invers decît ceilalți gafeuri – care, de regulă, eșuează în izolare socială și antipatie colectivă –, eu m-am bucurat de simpatie, culmea, tocmai prin boacănele pe care le-am cauzat. Am amintiri, din copilăria mea ceaușistă, despre asemenea bizarerii. Maică-mea a fost profesoară de chimie la un liceu industrial. O auzeam periodic vorbind acasă, cu teamă, despre brigăzile ministeriale ordonate de șefii și tovarășii ăia babani. Habar n-aveam pe atunci că brigada ministerială însemna o echipă de inspectori, de profil, de la Învățămînt. N-aveam idee nici cine erau babanii din spatele lor. Odată, mama m-a luat cu ea la școală. Încheia medii în cancelarie și m-a lăsat să mă joc în curtea liceului. Deodată, a răsărit lîngă mine unul cu mutră de căpcăun. S-a răstit de-am înghețat: Cine ești tu, bă? Mai mult mort decît viu, am făcut niște asociații în minte și am explicat: Tovarășu’ Șef Baban și domnu’ Brigadă, sînt fiul lu’ tovarășa și lu’ doamna profesoară Flambă. Ipochimenul a izbucnit în rîs nebunește. M-a întrebat dacă nu cumva m-am scăpat pe mine și m-a dus de mînă la cancelarie. Era tovarășul director, un șacal el însuși, dar care, de atunci, s-a purtat frumos cu maică-mea, întrebînd-o des, cu drag, cum o mai ducea puțifer, adică eu. Așa mi-am petrecut copilăria și adolescența. Din gafă pozitivă în gafă pozitivă. Dintr-un triumf în altul. Eroic.“

Dodel a surîs cu nostalgie. Apoi a continuat: „În anii crizei alimentare, cînd totul era raționalizat, le ziceam vînzătoarelor, poposind finalmente în fața lor, după așteptatul la o coadă gigantică: Juma’ de kil de ulei, doamnă doctor! Bineînțeles că numai juma’ kil de om se dădea oricum (de asta mă și puneau ai mei la rînd cu dînșii), dar faptul că eu, copilașul ingenuu, văzînd halatul alb, credeam că mă aflu dinaintea unui medic o înduioșa într-atît pe femeie, încît îmi mai strecura o sticlă în plasă, în urletele ultragiate ale celor din urma noastră. Devenisem un soi de iarbă a fiarelor comuniste. Părinții mă tîrau peste tot și mă puneau în flancul întîi al oricărui tip de confruntare, de parcă aș fi fost un talisman prețios. Nici matur nu am încetat să gafez – cum să mă exprim? – glorios. Cînd am intrat preparator la Universitate, ultima semnătură pe cartea de muncă am obținut-o de la prorectorița cu personalul, o bestie neîmblînzită, după cum fusesem avertizat. Ciocănesc la ușa biroului ei, bag capul și precizez timid: Pe doamna prorector Gina Lollobrigida o caut, vă rog. Persoana din încăpere, un satrap feminin, s-a înveselit brusc, m-a invitat să iau loc și m-a tratat excelent. Am fost favorizat de ea ani îndelungați după episod. Am aflat ulterior că, în realitate, o chema Nina Conopida… Ce să-ți mai povestesc? Am primit, la un moment dat, prin 1995, o invitație în Anglia, de la un prieten. Erau ani dificili, cînd o viză în Regatul Unit se obținea greu. Emigrat el însuși, amicul nu mi-a putut trimite chiar toate documentele justificatoare. M-am programat totuși la ambasadă. Am intrat în sala de servicii consulare cu un val de pești și prostituate autohtone pe lîngă mine. Cînd m-a strigat englezul la ghișeu, m-am apropiat și l-am salutat jovial: How do you do, Your Excellency, Mr. Ambassador? Funcționarul m-a privit derutat. S-a uitat sumar prin acte și mi a lipit iute viza în pașaport. Am plecat fericit, studiat îndeaproape, cu invidie, de cohortele de infractori, bulucite pe la celelalte ghișee. De unde era să știu eu, la vremea respectivă, că un amărît de consul aprobă viza și nu ambasadorul? La fel am ținut-o și cu colegii din Universitate. Dinspre o confuzie către alta. În loc să se supere, toți păreau să fie încîntați de aiurelile pe care le emiteam.“

Am dat din cap lămurit. „Apropo“, a tresărit Dodel, „felicitări! Am auzit că ai cîștigat Premiul Pulitzer!“ Mi s-au învîrtit ochii în cap. Mi-am amintit însă că, pe 1 aprilie, cîțiva colegi de generație mi-au făcut o farsă, scriind pe site-ul facultății că aș fi primit Premiul Decrețel pentru publicistică. Am zîmbit afectuos. Cum să nu-l iubești pe omul ăsta? 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Legendă foto: Gina Lollobrigida, wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Muscate, foto freepik ro jpg
Ce trebuie să pui la rădăcina mușcatelor pentru a înflori mai repede. Grădina va fi mai spectaculoasă ca niciodată
Mușcatele se numără printre cele mai populare și mai spectaculoase flori pe care le puteți planta în grădină. Iar partea cea mai bună atunci când vine vorba despre acestea este faptul că există nenumărate trucuri naturale și ieftine care vă pot ajuta mușcatele să înflorească mult mai repede!
Shi Yongxin calugar jpg
Afaceri și femei. Călugărul șef al renumitului templu Shaolin din China, cercetat pentru deturnare de fonduri și relații „nepotrivite”
Legenda templului Shaolin, transformată în brand global cu filiale pe trei continente, se clatină din temelii.
Jennifer Lopez, Profimedia (20) jpg
Secretul siluetei lui Jennifer Lopez. Băutura care îi transformă diminețile și o menține în formă, la 56 de ani: „Va face o diferență colosală în viața ta”
Jennifer Lopez este recunoscută nu doar pentru talentul său, ci și pentru forma fizică impecabilă pe care o afișează la fiecare apariție. Deși urmează o dietă strictă și face constant sport, vedeta a dezvăluit că unul dintre cele mai importante obiceiuri din rutina ei zilnică este consumul unui smoo
motan leo furacios jpg
Motanul Leo fură hainele de pe sârmele vecinilor: „Cel mai mult îi plac șosetele!”
Un motan din Noua Zeelandă pe nume Leo a ajuns o vedetă locală! El este cunoscut pentru că fură lenjerie intimă și alte obiecte din cartierul său North Shore, din orașul Auckland.
image png
Invazia lăcustelor provoacă distrugeri mari în culturile din Ucraina. Expert: „Este o consecință a ecocidului comis de Rusia”
Milioane de lăcuste au invadat sudul Ucrainei și distrug culturile de floarea-soarelui și porumb, după seceta severă și distrugerile ecologice cauzate de războiul cu Rusia.
Vijelie Hunedoara 02, foto ISU Hunedoara
Județele care intră sub Cod Portocaliu de vijelii și ploi torențiale. Rafalele vor ajunge până la 80 km/h
Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii pentru 19 județe, începând de luni și până marți.
Expoziția ROYAL, dedicată Reginei Maria, ajunge la Castelul Balcic (© Academia de Artă Handmade București)
Expoziția ROYAL, dedicată Reginei Maria, ajunge la Castelul Balcic
La 100 de ani de la începerea lucrărilor de construcție, Castelul Balcic din Bulgaria va fi gazda expoziției ROYAL, organizată de Academia de Artă Handmade București, ce include opere de artă realizate manual de artiști români, inspirate din viața și activitatea Reginei Maria.
elicoptere igav foto isu suceava png
Trupul neînsuflețit al unei femei, găsit în albia râului Bistrița, în județul Suceava, zonă afectată de inundații
Trupul neînsuflețit al unei femei de 85 de ani a fost găsit luni, 28 iulie, în albia râului Bistrița, pe raza localității Neagra, județul Suceava, în urma monitorizărilor aeriene efectuate cu elicopterele IGAV în zonele afectate de inundații.
Alexandru Nazare Foto Facebook jpg
Nazare: România ar putea intra în recesiune în viitorul apropiat
România ar putea intra în recesiune economică în viitorul apropiat, acest lucru putând fi evitat dacă va fi stimulată economia, a declarat luni ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.