Valea lui Zangur

Publicat în Dilema Veche nr. 810 din 29 august – 4 septembrie 2019
Valea lui Zangur jpeg

În copilărie am bătut cu ai mei aproape toate potecile din Bucegi. Deși aproape de fiecare dată mă confruntam cu un oarecare disconfort, provocat nu doar de efort, ci și de condițiile mizerabile din cabane, eram bucuros de cîte ori porneam într-o nouă excursie. Împreună cu ei, respectam cu sfințenie toate marcajele și potecile, nu ne aventuram niciodată inutil sau periculos pe alte trasee decît cele marcate, nu porneam la drumuri grele dacă vremea era proastă și nu prea riscam drumeții iarna. Părinții îmi transmiteau o filozofie a moderației și a bunului-simț, în ideea că muntele, cum se știe, îi poate pedepsi pe cei nesăbuiți.

Înțelegeam pe deplin lucrurile astea. Pe de altă parte însă, auzeam mereu povești despre traseele nemarcate, despre acele văi abrupte la care nu era totuși nevoie chiar de coardă și pitoane. Valea Albă ori mirobolanta Vale a Gălbenelelor, despre care foarte multă lume vorbea pe atunci, deveniseră în mintea mea un fel de fruct oprit și mult dorit. Tare mult mă tenta să mă aventurez pe un asemenea traseu, dar bineînțeles că fără un ghid nu aveam cum. Așa se face că într-o vară, cînd un bun prieten din Cîmpina mi-a spus că nea Traian, un unchi mai îndepărtat al lui, mare montaniard și chiar alpinist, voia să adune o echipă de tineri iubitori de munte și să-i ducă pe valea lui Zangur, am sărit în sus. Zangur era un nume ciudat, nu-l mai auzisem pînă atunci, dar verificînd în cartea lui Walter Kargel Trasee alpine în Carpați, am descoperit că exista acolo, marcat cu gradul 1B. Eram de-a dreptul entuziasmat. Urma să mergem cu un om foarte experimentat (nea Traian avea vreo 70 de ani) pe un traseu din categoria celor visate. Țin minte că excursia, care trebuia să dureze de dimineață pînă seara, s-a tot amînat de la o săptămînă la alta din diverse motive, ba vremea, ba cineva nu putea să meargă, ba nea Traian avea nu știu ce treabă. Pe cît de nerăbdător eram să merg, pe atît de neîncrezător devenisem că acest lucru se va mai întîmpla.

În sfîrșit, a venit totuși ziua mult aș-teptată. Dis-de-dimineață, în stația autobuzului care mergea la gară, ne-am adunat vreo opt-nouă adolescenți între 13 și 16 ani, băieți și fete, o echipă veselă și pestriță, sub comanda lui nea Traian. Era un om slab și vînos, așa cum te-ai și aștepta să fie un alpinist, emanînd un spirit blînd protector, dar bine acoperit de un soi de fermitate pedagogică. Pînă să ajungem la Bușteni ne am dat seama că așteaptă de la noi o disciplină de fier. Gîndindu-mă retrospectiv, înțeleg că era puțin apăsat de răspunderea de a duce pe munte așa un grup mare de tineri fragezi și posibil cam zurbagii. Ne-a povestit că pe valea lui Zangur nu e bine să mergi cînd plouă. Știa asta dintr-o experiență teribilă prin care trecuseră el și soția lui. I-a prins o ploaie puternică tocmai în mijlocul urcușului pe acea vale care arată și se comportă ca un jgheab. Dintr-odată s-au trezit că toată apa le venea în cap sub forma unui torent. Cum acolo nu te puteai abate nicicum, din motive de pereți abrupți sau prăpăstii, și nici de întors nu putea fi vorba la o asemenea pantă, au fost nevoiți să înfrunte torentul pînă sus, la Portița Caraimanului.

Tot povestind, trenul a ajuns la Bușteni, iar noi am pornit-o pe drumurile și apoi pe potecile dinspre munte. Nea Traian ne-a ordonat într-un șir indian, punîndu-mă pe mine la urmă. Încetul cu încetul, am constatat că ne înscriam pe traseul care urcă la cabana Caraiman, pe Jepi, adică pe sub telecabina care atunci abia se construise. Nu înțelegeam cum puteam ieși de acolo spre valea lui Zangur pe care bine o văzusem pe hartă. Mi-am zis însă că o fi știind mai bine nea Traian și nu mi-am mai bătut capul cu asta. Din mers, el continua să ne dea tot felul de sfaturi despre cum să facem un pas după altul, fără să ne risipim energia, să nu țopăim etc. La un moment dat, prietenul meu s-a aplecat de pe potecă, să rupă o floare de pe marginea unei prăpăstii. Nea Traian l-a văzut și apucîndu-l brusc de mînă, nici una, nici două, i-a tras o palmă grozavă peste față. Am încremenit cu toții. Era clar că voia să ne dea tuturor un exemplu, o lecție de responsabilitate pe un asemenea drum. Nu tolera genul acela de abateri, potențial periculoase.

Cu timpul, a devenit cît se poate de clar că traseul nostru urma drumul marcat cu o cruce albastră, adică drumul obișnuit, pe Jepi, spre cabana Caraiman. Eu, cel puțin, îl făcusem de nenumărate ori. La un popas, am zis timid ceva de genul „Nea Traian, dar asta nu-i valea lui Zangur“. „Valea lui Zangur?“, a întrebat el dus pe gînduri, de parcă nici vorbă n-ar fi fost de așa ceva. O fată a îndrăznit să zică și ea că noi credeam că pe acolo vom merge. Nea Traian ne-a spus atunci, pe un ton împăciuitor, dar ferm, că deocamdată ne aflam pe un drum destul de periculos, după cum se vedea, dar turistic și nu chiar de alpinism, ca „să vedem cum stăm“. Era așadar un fel de antrenament sau de avanpremieră. Am fost foarte dezamăgit. Fusesem dus cu zăhărelul. Nea Traian n-avusese curajul să meargă cu noi pe acel traseu. De fapt, probabil că nici un om cu scaun la cap n-ar fi făcut așa ceva. Ne rămăsese speranța că, observînd el totuși că ne pretam bine la drum, data următoare ne-ar fi putut duce chiar pe valea lui Zangur.

În ziua aceea a continuat să ne dea tot felul de sfaturi. La întoarcere, cînd eram deja foarte încordați și obosiți, ne-a demonstrat efectele miraculoase pe care le poate avea introducerea picioarelor desculțe într-un pîrîu rece de munte. Am constatat cu toții că „procedura“ asta parcă-ți ia cu mîna toate durerile și oboseala. Era o mică lecție interesantă, pe care am ținut-o minte. Pe valea lui Zangur n-am mai ajuns niciodată. Asta a fost lecția mai importantă.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.