Un Batman decanal

Publicat în Dilema Veche nr. 571 din 22-28 ianuarie 2015
Iconofobie jpeg

Simpatia mea pentru păţaniile bravilor noştri decani, risipiţi precum ciupercuţele prin puzderia de facultăţi ale patriei, este de-acum consacrată. Vă amintiţi probabil de generosul Hank, ultrasensibilul Larry, mult-prea-permisivul Gog, sau de nenumitele, însă la fel de înduioşătoarele figuri decanale din alte contexte. Ei bine, acest sentiment de, în ultimă instanţă, solidaritate administrativă mi-a fost intensificat, nu de mult, de o istorioară relatată mie de un amic universitar, istorioară referitoare la conducătorul unei facultăţi moldave, funcţionale într-un îndepărtat orăşel de munte. Pe scurt, se pare că personajul respectiv, relativ nou în poziţia managerial-universitară, dezvoltase o adoraţie nefirească pentru toca şi roba de ceremonii academice, găsite în cabinet ca moştenire de la fostul şef.

Omul fu fascinat, din prima clipă, de efigia aurie ce închidea aripile largi ale mantiei asemenea unui medalion cu însemne de autoritate (nu-şi putea reprima o asociere cu faimoasa capă a lui Ştefan cel Mare, prezentă în toate portretele importante făcute domnitorului). Cînd îi închidea componentele, intra în altă dimensiune, simţea, pur şi simplu, că poate zbura. Pereţii clădirii luau forme transparente, acoperişul se eteriza, totul primea culori diafane, ca într-un vis de copil. Croiala robei încuraja o astfel de impresie „plutitoare“. Cel/cea care o proiectase (imitînd, desigur, modelele preexistente!) îi inoculase şi o notă de originalitate, prevăzînd-o cu nenumărate pliuri şi striaţii. Îmbrăcată, haina se umfla, căpăta chiar impetuozitatea unui obiect zburător (de la distanţă, să recunoaştem, curat „neidentificabil“). În acest punct, trebuie să fim foarte atenţi la nuanţe, întrucît strania fetişizare dezvoltată de bietul nostru decan avu două efecte imediate. Primul: băiatul a hotărît să poarte costumul de ceremonii academice nu doar la ceremonii, ci pe parcursul întregului timp petrecut în şcoală. Roba şi toca au devenit, aşadar, „hainele“ sale oficiale. Al doilea: starea de zbor şi fericire extatică produsă de „costumaţie“ nu constituia numai un tablou intern de senzaţii abstracte, ci revela şi o anume materialitate. Mai precis, profesorul-administrator mergea pe coridoarele facultăţii în ritm accelerat, cu pieptul uşor aplecat înainte şi cu mîinile puţin depărtate de corp, într-o manieră care crea impresia de decolare. Faldurile de mantie ale robei se deschideau aidoma unor aripi negre, iar toca cilindrică, băgată, prin încovoierea în faţă a bustului, la înaintare, te ducea cu gîndul la dispărutele avioane Concorde, în plin elan de străpungere a înălţimilor albastre.

Spectacolul – cum să-i spun – „deltaplanic“ nu trecea neobservat. Studenţii şi profesorii ieşiţi brusc în faţa înfiorătoarei apariţii se lipeau speriaţi de ziduri. Ceilalţi se fereau din vreme, ascunzîndu-se pe culoarele laterale. Femeile de serviciu se arătau mai curajoase, rămînînd decise pe poziţiile lor de curăţare a cimentului. Decanul le ocolea la milimetru, lăsîndu-şi mantia să le mîngîie ca o boare divină. Ele însă nu prea apreciau gestul, crucindu-se în urma lui ori scuipînd de trei ori, de parcă îl vedeau pe necuratul. Odată, una adăugă şi un comentariu cam neortodox: „Da’ ci puti, soro, rochia lu’ ista! Oari o spalî vriodatî?“ Sora – urcată pe o fereastră, unde freca geamul de zor, răspunse cu înţelepciune şi oftaturi prelungi: „Ehei, Doamni-Doamni, ci faci învăţătura din uamini! Fereascî Sfîntu’, cu niminea nu împarţi aşa o nefericiri cum îi buchisala, mamî!“ Mai răi, studenţii începură să rîdă pe la colţuri, poreclindu-şi decanul Batman. Nickname-ul nu se baza exclusiv pe costumaţie. Exista şi un banc ce făcea deliciul tinerilor din campus. Doi inşi – fascinaţi pînă la obsesie de filmul cu eroul-liliac – văd pretudindeni doar reprezentări ale zburătorului lor preferat. Într-un acces de euforie, înhaţă un preot de pe stradă, îl duc pe o clădire şi îl aruncă fără ezitare. Amărîta faţă bisericească se striveşte de pămînt.

Unul dintre cinefili îi zice celuilalt, cu iritare: „Ţi-am spus eu, bă, că-i popă, şi nu Batman!“ Bineînţeles, de aici nu trebuie să deducem că şi pe năstruşnicul nostru decan ar fi plănuit cineva să-l lanseze din vîrful clădirii facultăţii, pentru a-i testa calităţile de zbor şi a-i dezvălui, ultimativ, identitatea, dar e imperios necesar să constatăm că tot mai mulţi dintre colegii singularului personaj credeau că o va face singur, într-o bună zi, ferm convins de capacitatea sa de planare maiestuoasă pe deasupra parcării. Atunci, turuia neobosita gură a lumii, va avea şansa şi tînăra universitate de tîrg moldav să intre în istorie. De ce nu, poate, cu puţin noroc, chiar între primele o sută de instituţii academice de pe mapamond. Lucrurile se precipitară totuşi într-o altă direcţie. Senatul universitar decise să acorde titlul de doctor honoris causa proprietarului unei ferme locale de pui, care sponsorizase cu aripioare mai multe manifestări ştiinţifice din facultăţi. Avînd în vedere specializarea zootehnică a decanului „zburător“, fu ales el să scrie şi să citească, la festivitate, laudatio. Prin urmare, la momentul potrivit, în echipamentul său obişnuit (de data aceasta, absolut justificat de circumstanţe), profesorul lectura răspicat elogiile aduse marelui fermier, în plenul unei aule ticsite cu oameni.

Deodată, la intrarea unui grup de întîrziaţi, se produse un curent devastator. Hîrtiile zburau pretutindeni, draperiile şi perdelele dansau frenetic. O pală buclucaşă de vînt ridică agresiv – parcă pînă la cer – roba importantului vorbitor. Femeile începură să ţipe îngrozite, iar bărbaţii priveau stupefiaţi. Se dezvăluia acolo, neaşteptat, faptul că, sub costumul de Batman al decanului, se ascundea, în fond, însuşi Adam în faza lui pură, arhetipală, idilic-nudă, anterioară muşcării din ucigaşul măr al Evei.

Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (Catedra de Engleză). Cea mai recentă carte publicată: Istoreme, Editura Institutul European, 2009.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Donald Trump FOTO AFP
Trump se dezlănțuie la adresa Uniunii Europene: „Ne trage pe sfoară în privința comerțului și a fost rea cu noi”
Președintele Donald Trump susține că „nu are în vedere” implementarea unei pauze în aplicarea tarifelor pentru Uniunea Europeană. „Ne trage pe sfoară în comerț și fost rea cu SUA”, a spus șeful de la Casa Albă.
Gurabarza Treptele Romane Ruda Foto Daniel Guță (183) jpg
Minele care au adus României sute de tone de aur. O mulțime de persoane ajung aici sperând că o să se îmbogățească
Minele de aur din Gurabarza, Hunedoara, au scos sute de tone de aur. Deși au fost închise, pasiunea pentru aur nu i-a lăsat pe localnici, care știu de bogățiile imense din adâncuri.
Ochii nu mint   semnalele de avertizare indică probleme de sănătate Colaj DMS
Privirea copilului tău îți poate spune mai multe decât crezi: ce boli grave poți depista din ochi
Simpla observare a ochilor copiilor și adulților poate dezvălui afecțiuni grave. Experții spun că modificările pupilelor și ale privirii pot semnala probleme de sănătate mintală și neurologică.
musk trump fotoX jpg
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
Mai multe țări europene au cerut timp pentru negocieri cu SUA înainte de impunerea unor tarife în contrapartidă cu cele cerute de Trump. Vicepreședintele Comisiei pentru Comerț Internațional din cadrul Parlamentului European, Iuliu Winkler, a explicat provocările unui astfel de proces.
glicina Manastirea ghighiu 1 jpg
Mănăstirea din România unde o floare transformă peisajul într-un colț de Rai. Planta are și proprietăți vindecătoare
Aproape de București, la aproximativ cinci kilometri de Ploieşti, se află un loc deosebit, unde trebuie neapărat să ajungi în luna aprilie. Devine un adevărat colț de rai, datorită boltelor impresionante de glicine care întâmpină vizitatorii. Este vorba despre Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova.
Marcel Ciolacu FOTO Mediafax
Ce ascunde scandalul emisarilor trimiși în SUA de premierul Ciolacu
„Trimișii” premierului Marcel Ciolacu au încins spiritele pe scena politică din România. Analiștii de politică externă nu contestă decizia primului ministru, însă punctează că unele aspecte trădează o improvizație și o lipsă de pregătire a politicienilor români pe plan internațional.
Parcul dendrologic Simeria  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (8) JPG
Cel mai exotic colț de pădure din România. Arboretumul din Simeria se trezește la viață în parfum de magnolii
Cel mai vechi parc dendrologic din România se trezește a viață. Se află în lunca Mureșului, la marginea orașului Simeria, este faimos prin numeroasele sale specii exotice și este căutat primăvara pentru numeroasele sale magnolii înflorite.
1 maaaaaare Boieri cu iflic jpg jpeg
Cum trăiau nobilimea și boierii români din trecut? Ce tipuri de mâncare erau servite la o masă și ce se considera „delicatesă”?
O zicală cunoscută ne spune că trecutul este precum o țară străină. Însă, un contrast la fel de puternic exista și între viața oamenilor de rând și cea a boierilor, cu secole în urmă.
evaluator-anevar-locuinta-casa-calculator-calcule-bani-prima-casa-noua-casa
Apartamentele s-au scumpit cu zeci de mii de euro într-un singur an
Prețurile medii ale apartamentelor de vânzare vechi și noi s-au scumpit cu 12% într-un singur an, ajungând în unele orașe să fie cu peste 30.000 de euro mai mari decât în 2024.