Supraîncălzirea informațională

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Ni s-a tot spus în ultima vreme că planeta se încălzește nepermis de mult. E o idee care a circulat din fierbintele deșert etiopian Danakil pînă în ținuturile înghețate din Siberia sau Alaska. Oamenii din sud află acum despre problemele pinguinilor din nord. Oamenii din nord află despre lipsa de apă din sud. Europenii și americanii continuă să afle că în Africa încă mai mor copiii de foame, de Ebola sau de SIDA. Locuitorii din emisfera nordică sînt îngroziți de incendiile din Australia. Australienii află că Europa e asaltată de migranți. Vestea unor atentate teroriste din țări importante – adică acolo se petrec de obicei – ajunge imediat pînă în ultimul atol locuit din Pacific.

Cu toții sîntem încunoștințați aproape instantaneu despre relele care li se întîmplă altora, aflați în cu totul altă parte a lumii și despre care, altfel, poate nici n-am fi știut că există. Orice veste e o veste proastă, spune o vorbă englezească, tot așa cum lipsa veștilor înseamnă vești bune. Circulația informațiilor a devenit, cum știm, planetară, într-o rețea ramificată pînă în cele mai izolate cătune și gospodării. O circulație care, evident, poate aduce beneficii enorme și pe care nici n-aș avea loc să le enumăr aici.

Odată cu informația, circulă însă și emoția. Devenim pe loc empatici cu australienii afectați de incendii sau ne îngrozim și începem să urîm categorii întregi de indivizi necunoscuți, deîndată ce auzim că unii dintre ei au comis pe undeva atentate teroriste. Foarte mulți oameni receptează asemenea vești în mod emoțional.

Mass-media nu mai are aceeași putere de a tria și a explica informațiile pe înțelesul și specificul publicului din fiecare zonă. Ea funcționează tot mai rar în interes public și tot mai des în propriul interes comercial sau politic. Și e evident că e mai profitabil să faci comerț cu emoții decît cu informații seci. La fel, dacă vrei rezultate politice, e mai eficient să apelezi la sentimentele publicului. Dincolo de asta, Internetul și rețelele sociale funcționează oarecum automat. Pe rețelele sociale predomină tot partea emoțională a mesajelor. Se adaugă, bineînțeles, și manipulări, fake-news-uri și nenumărate interpretări stranii. Într-un foarte mic număr de ani, comunicarea, informarea și racordarea la emoțiile altora, cu ajutorul diverselor mijloace electronice, par să fi devenit unele dintre cele mai importante preocupări ale omenirii.

Democratizarea accesului la informații și a dreptului la opinie în spațiul public s-au făcut într-un timp foarte scurt și au prins mulți oameni complet nepregătiți. Nepregătiți să înțeleagă corect unele informații, nepregătiți să selecteze și să exprime idei, nepregătiți să se ferească de emoții venite de departe. Trăim sub un tot mai intens bombardament informațional care rareori e cu adevărat relevant. Ni se vînd informații sau povești emoționante de care nu avem neapărată nevoie. Oferta e uriașă. Discernămîntul ne e supus la grele încercări. Omul obișnuit nu are altceva de înțeles decît că „a înnebunit lumea”, că trăim într-o adevărată babilonie globală. În același timp însă, o babilonie care îl atrage, căreia îi e greu să se sustragă, la care contribuie…

Dar babilonia nu e cel mai rău lucru. Miliarde de voci (pe rețelele de socializare, de exemplu), fiecare cu veștile, emoțiile, interpretările și ideile ei, pot crea un fel de balamuc simpatic, un tablou fascinant. Grădina Domnului e mare. Cînd se formează grupuri, cînd apar hater-ii sau hoardele de indignați care funcționează, vorba cuiva, ca sovietele de pe vremuri, lucrurile devin mai îngrijorătoare. Dar cu adevărat înfricoșător e un moment cînd aproape toate vocile astea se polarizează într-un singur sens. Cînd toate emoțiile și informațiile capătă aceeași orientare. Mă tem că o astfel de situație trăim în prezent. Aș îndrăzni să zic că parcă o și așteptam. Pe lîngă teribilele probleme sanitare, coronavirusul pare a fi cauzat și polarizarea pe o singură temă a întregii rețele informaționale de pe glob. E greu să mai deschizi televizorul sau Facebook-ul fără să te sperii. A fost ca un bulgăre de zăpadă care a tot crescut, adunînd toată zăpada din cale. E un fenomen care acum se autoalimentează, care nu se poate opri ușor. Chiar și articolul de față face parte, într-un fel, din acest carusel.

Avem probleme cu coronavirusul, evident, dar avem probleme și cu panica, poate chiar și cu dependența de veștile proaste. Nici nu putea fi altfel. E de așteptat și ca, după o vreme în care a predominat ideea de stat acasă, nerăbdarea, așteptarea sau plictiseala să-i facă pe oameni să caute și să răspîndească argumente împotriva acestei idei.

Dar, în condițiile informatizării de azi, ne putem imagina și alte motive care ar putea declanșa panici similare sau cine știe ce psihoze. Ce vreau să spun e că de pandemia actuală vom scăpa în cele din urmă. Pericolul panicilor și al psihozelor de tot felul, propagate global, va mai dura însă. Pentru că maladia acută de care suferă azi planeta și care poartă numele COVID-19 a venit pe fondul unei alte probleme, cronice de astă dată, care s-ar putea numi supraîncălzirea informațională a planetei.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.