Stare de nestare

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Invizibilii jpeg

Nu pot scrie despre altceva. Nu pot vorbi despre altceva. A trecut o săptămînă de la ultimul text cînd așteptam să vedem ce înseamnă exact starea de urgență, iar acum am mai făcut un pas în tot tăvălugul ăsta al molimei, în urma căruia cazurile de îmbolnăvire se înmulțesc aproape peste tot, iar Italia e îngenuncheată. Nu știu ce se va întîmpla pînă în momentul în care cuvintele astea vor ajunge înaintea ochilor de cititor.

Dar ne-am trezit în fiecare dimineață cu haina cu un număr mai strîmtă. Ziceam că încercarea de acum o să ne fluture în fața ochilor un evantai de teste. Cîteva le picăm previzibil. Frica, disperarea și nesiguranța cojesc rînd pe rînd poleiala de pe om. Căci au apărut dușmanii asupra cărora ne putem vărsa neputințele. Ăi mai de temut, ciumații, sînt românii care muncesc la negru prin Italia și prin alte țări europene lovite la rîndul lor de boală. Mulți dintre ei scoși în stradă, rămași în niciunde, ar primi din partea compatrioților nimic mai mult decît o ușă închisă în nas. Să nu vină, că ne infectează. Lucrează la negru, nu i‑am pus eu, cerșesc și sînt mulți, și au fustele largi – să nu vină. Am învățat cuvinte noi: badante. Le vedeai în avioanele low-cost, femei între două vîrste, muncite și la fel de absente ca în rata de Filiași. Obiectul muncii lor s-a dus. Molima a culcat la pămînt populația îmbătrînită a Italiei, iar pentru ele n-a mai rămas nimic acolo. Perspectiva unei carantine de două săptămîni în țară e singura lor ieșire.

Ne-am găsit zilele astea un alt dușman. Bătrînul rătăcitor pe străzi. Nu e un caz singular, pe aici, pe la noi. Toată lumea se luptă să-și țină bunicii pe acasă, dar parcă unii o fac cu mai multă îngăduință și cu puțin mai multă înțelegere. Asist la un public shaming care nu face decît să se așeze peste o nemulțumire veche. De cîte ori n-ați auzit, în vremuri de normalitate, că autobuzele sînt pline de bătrîni, că ce caută acolo, că îi caută moartea pe stradă? E, uite că acu’ ne caută moartea (fizică, economică) pe toți pe stradă, dar bătrînii devin inamicul principal. N-aș vrea să mă înțelegeți greșit – sînt sută la sută pentru distanțarea socială, cum îi zicem acum, și sînt conștientă că izolarea, de îndată, înseamnă mai puține îmbolnăviri. Aici nu încape discuție. Dar sigur că urmează un dar. E o chestie de atitudine și de ton. Bătrînii din România se confruntă oricum cu o cruntă izolare socială. Ai 70-80, ești pa, caută să te distrezi în parc pentru că programe de politici publice care să-i includă și pe ei nu există. Și apoi, o să vedeți mulți bănănăind pe stradă pentru că sînt singuri și au tratamente de făcut, medicamente de luat și alte asemenea. Mulți, la fel, nu or fi înțeles gravitatea situației, dar între ăștia care n-au priceput sînt și tineri cu duiumul.

Iar apoi, uite că începe să ne strîngă și democrația pe la subțiori. În vremuri excepționale de criză se pot limita anumite libertăți individuale, o știm. Desemnezi un singur comunicator, cu condiția să-ți dea toată informația, complet, onest și fără discuții. Te supui în mod excepțional unor reguli excepționale. Dar cît și unde tragi linia? Ce se mai poate strecura prin ochiurile mari, lejere, împletite la marea grabă ale acestei plase? E o întrebare pe care mi-o pun, indiferent ce. M-a pus puțin pe gînduri și graba multora de a invoca armata, SRI-ul, miliția, agenții, gărzile, poliția pentru a interveni. Ai văzut cremenalul, pac! La dubă. Accepți reguli mai dure pentru sănătatea și viitorul economic al tuturor, dar nu te poți înghesui cu așa mare bucurie să jandarmerești pe toată lumea, indiferent ce. Măcar declarativ, puțină moderație. Din cauza unor tare profunde de țară și de istorie universală, mi se strînge inima cînd aud de chemări la arestări (da, am auzit că ar trebui să iasă armata să-i mierlească pe toți cei care nu se supun), la delațiuni, la pedepse publice și mai știu eu ce.

Am evoluat ca umanitate și o să ieșim și din asta. O să învățăm lecția și vom fi mai pregătiți în fața unui val similar de molimă. Însă un examen de umanitate rațională picat ne poate înroși obrajii multe generații, iar.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.