Scurt interogatoriu academic

Publicat în Dilema Veche nr. 767 din 1-7 noiembrie 2018
Parchet jpeg

Colegul meu de la secția de Sociologie, Norișor Scamă, dezvoltase, în timp, un defect pe care unii ar fi fost tentați, probabil, să-l considere „profesional“. Supunea pe oricine, oricînd și oricum, unui detaliat interogatoriu – destinat, pesemne, stabilirii inconturnabilului adevăr. Legătura cu profesia lui Norișor se justifica în mod evident: unde altundeva, dacă nu în sociologie, au cunoscut „chestionarele“ o mai mare răspîndire? Și totuși noi, cei care-l știam pe profesorul Scamă de ani de zile, dețineam o informație crucială despre stilul său de viață, informație ce nu avea vreo legătură cu munca împricinatului și care părea totodată cauza reală a menționatului comportament – cum să-i spun? – interogativ-analitic. Pe scurt, Norișor căpătase un oarecare snobism de cînd trăise o vreme în Anglia ca bursier la Universitatea londoneză, snobism extins rapid pe parcursul deceniului din urmă. Deprinsese obiceiuri aristocratice care evoluaseră extrem de complex. Standardele sale existențiale se mulaseră, treptat, pe cele ale gentleman-ului autentic britanic pe absolut toate planurile. Adică: îmbrăcăminte, gestică, mentalitate, atitudine, locuire (atît în spațiul privat, cît și în cel public), interacțiune cu semenii etc. Să zicem că asta li se poate întîmpla multora și nu ar trebui să constituie, ultimativ, un lucru rău. Ține de occidentalizarea noastră, de mult-rîvnita „integrare“ în civilizația așa-numită „post-industrială“. Copiii celor care, acum cîteva decenii, mergeau de Anul Nou cu ursul și cu capra prin sate beau astăzi, la Revelioane, cu eleganță, cocktail-uri sofisticate în cluburi pline de rafinament monden. Progres demn de laudă sinceră.

Problema universitarului venea din obsesia lui – și aici, vă rog să-mi permiteți o calchiere cam grosolană, însă în temă, legată așadar de contextul anglofil asumat de către Norișor – de „a genuiniza“ transferul de identitate britanică în universul mioritic. Cu alte cuvinte, Scamă intenționa să fie perfect autentic. Nu era un imitator, ci un trăitor. Nu putea să mimeze aristocrația, ci să o experimenteze ad litteram. Realizînd că nu va reuși, de unul singur, această intrare efectivă în pielea unui individ dintr-o cultură diferită, în ciuda anilor petrecuți în interiorul ei, profesorul a decis să-și angajeze niște consileri, să zicem, „de imagine“ (iviți actualmente, în majoritatea zonelor de existență socială, precum ciupercile după ploaie!). Consilierii în cauză jucau un rol important, fundamental chiar, în orice acțiune derulată de domnul Scamă, de la hainele alese pentru o anumită împrejurare pînă la mobilierul din apartament pentru care opta și anturajul unde hotăra să pătrundă. Într-un asemenea decor complicat, de evenimente și manifestări, s-a produs „declicul“! Oamenii de imagine foloseau, in corpore, același tipar de operare: the Q & A system, cum obișnuiesc să spună tot anglofonii, oriunde s-ar afla ei. Întrebări și răspunsuri. Norișor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziționării unui set de cămăși, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întîi, domnule profesor, trebuie să definim cîteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum și, mai ales, cînd?“

La nedumeririle bietului universitar, domnișoara a reacționat foarte competent: „De ce vreau să-mi cumpăr cămăși? E vorba despre o nevoie psihologică ori faptul reprezintă o necesitate de exprimare personală în anumite circumstanțe? Presupunînd că răspunsul este cel de-al doilea, trecem la nivelul următor. Cine sînt eu? Orice obiect vestimentar descrie o latură a personalității mele, prin culoare, formă și material! Apoi, unde mă situez eu ca individ? Mediile în care mă mișc cer reprezentări diferite ale eului interior. Cum am de gînd să mă comport în contextele amintite? Între intențiile mele ocazionale și cămașile îmbrăcate trebuie să existe coeziune. În fine, cînd voi purta cămășile? În ce anotimpuri, în ce intervale ale zilei ș.a.m.d.? Factorul temporal rămîne definitoriu!“ Scenariul – fix cu aceleași întrebări sau cu variații mici ale lor – s-a repetat pe toate celelalte paliere ale vieții lui Norișor. Omul a ajuns rapid compulsiv. Dacă, în prima fază, el te supunea unui interogatoriu cumva „științific“ (în genul: „Spune-mi unde și cine ești, ca să-ți zic de ce, cum și, mai ales, cînd ești“), ulterior a început să strige, pe stradă și prin amfiteatre (în fața studenților!), diverse măscări însoțite de pronume interogative. Nebunia s-a terminat în cabinetul psihiatrului, unde medicul a făcut, din start, o eroare fatală. I-a comunicat lui Scamă scurt: „Domnule profesor, să stabilim împreună unde, cum, de ce și, mai ales, cînd s-a declanșat problemuța dumneavoastră!“ Consecințele au fost dramatice. Presa le-a consemnat cu epitete precum șocant, uluitor, devastator… 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Chiftelele din conopidă, alegerea ideală într-o vară caniculară. Cum se prepară acestea
Roxana Blenche, cunoscuta moderare a emisiunii Hello Chef de la Antena 1, vine în atenția românilor cu o rețetă simplă, delicioasă și ușoară de chiftele din conopidă. De ani de zile își dedică timpul pasiunii sale culinare pe care o împărtășește cu fanii din mediul online. În acest articol vă prezen
oameni fericiti jpg
„Creierul optimistului”- ce au în comun cei care privesc viitorul cu încredere. Psiholog: „Optimismul nu este un lux sau un privilegiu”
Un studiu realizat de cercetătorii japonezi de la Universitatea Kobe arată că persoanele optimiste împărtășesc un tipar comun de activitate cerebrală atunci când își imaginează viitorul. Optimismul nu mai apare doar ca o atitudine, ci ca o strategie cognitivă coerentă.
Plajă Costineşti FOTO Shutterstock
Litoralul manelist alungă turiștii cu muzica dată la maxim în boxe: „Capitala țărănelii și a manelelor”
Stațiunile de pe litoralul românesc pierd tot mai mulți clienți. Printre motivele evocate de cei care nu mai vor să audă de zonele turistice constănțene se numără zgomotul și muzica dată în boxe foarte tare.
0 PinPep PizzaDog 240625 039JPG webp
Câine-robot pe litoral: livrează pizza și păzește comanda de hoți înaripați
Sezonul estival britanic a primit un aliat high-tech: Domidog, robotul în formă de câine, autonom, creat de Domino’s pentru a livra pizza pe plajă și a apăra comenzile de pescăruși îndrăzneți.
netflix  jpg
Serialul turcesc de pe Netflix care face furori în România. O tânără descoperă că toată viața ei a fost mințită de cei dragi
Platforma Netflix a reușit din nou să capteze atenția publicului român cu un serial turcesc care s-a transformat rapid într-un fenomen. Letters from the Past (Mektuplar) este noua producție care a urcat în topurile de vizionări.
iluzie optica cifre albastru provocarea jpg
Ai ochii și mintea agere? Găsește numărul diferit în mijlocul secvenței „1 3 5”
Iluziile optice care testează atenția la detalii, concentrarea și capacitatea noastră de a recunoaște modele vizuale subtile au devenit tot mai populare.
Satul Goleș din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Satele condamnate de Ceaușescu, rămase în grija câtorva oameni: „Seara, doar greierii și câinii se mai aud”
Casele de vacanță ridicate în numeroase sate aproape pustii din România au schimbat înfățișarea așezărilor, dar nu le-au animat, spun puținii localnici rămași aici. În trecut, mii de sate izolate au fost considerate neviabile, iar regimul comunist a decis dezafectarea lor.
shutterstock 1555657943 jpg
Ce se întâmplă dacă bei apă caldă cu miere în fiecare dimineață
Probabil ai auzit că un pahar de apă caldă cu miere, dimineața, face bine. Dar știi exact ce beneficii îți poate aduce? Dacă adaugi o linguriță de miere într-o cană cu apă caldă și o bei pe stomacul gol, îți faci un adevărat cadou pentru sănătate. Uite ce efecte pozitive poți observa:
Funcția de pe telefon care te ar putea întineri : foto Shutterstock jpg
Google îți face programările. AI-ul care sună la medic sau la mecanic în locul tău, testat deja în SUA
Google testează în Statele Unite o funcție AI care efectuează apeluri telefonice în locul utilizatorilor, pentru programări și solicitări de informații. Soluția ridică semne de întrebare privind viitorul interacțiunii umane.