Reconstituirea - cazul Capra cu trei iezi

Publicat în Dilema Veche nr. 421 din 8-14 martie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

De ce mergem la teatru?! Ce ne atrage ca un magnet în locuri în care vedem nişte oameni îmbrăcaţi în fel şi chip, jucînd, făcînd pe alţi oameni, de acum sau de atunci, de aici sau de aiurea?! Tîrcoalele din jurul răspunsurilor posibile trec prin stufărişul bălţilor ipocriziei. Şi e absolut normal să fie aşa. E o parte, o zonă esenţială a geografiei, a reliefului acestei întrebări. Însă, după ce treci de mlaştinile calde ale situaţiilor convenabile – în care zici că mergi la teatru ca parte a unui exerciţiu social, pentru a vedea lumi posibile, pentru a-ţi provoca sau pentru a-ţi pune la lucru inteligenţa şi emoţiile – ai putea ajunge şi în situaţia de a spune că te duci acolo pentru a te recunoaşte. Însă acest răspuns e ca ultima cameră, cea mai periculoasă, înainte de locul în care se află obiectul căutării.

Ca în filmele de aventuri, odată ajuns aici, trebuie să verifici cele mai ascunse şi perverse sisteme de siguranţă care stau gata să te lichideze. Această cameră, cea din urmă, dincolo de care se găseşte... obiectul, arată cel mai paşnic, cel mai comod. Căutarea unui răspuns se poate opri foarte uşor aici, pentru totdeauna. Săgeţile invizibile, cu otrăvuri paralizante deghizate în anestezice fine, se înfig fără nici o durere în trupurile întrebărilor temerare care au ajuns pînă acolo. Licoarea fină, care paralizează lent şi plăcut, generează ideea confortabilă că „avem nevoie să ne recunoaştem în situaţii şi în personaje“. Că experienţa colectivă a trăirii unei stări în comun, ca parte a unui public, în apropierea unor personaje, situaţii şi ipostaze general umane, ne face să ne recunoaştem, în fel şi chip, şi să trăim nişte emoţii unice. Emoţii care ne determină să ne reîntoarcem la locul faptei, ca un criminal bizar care-şi contemplă şi ucide, după fiecare spectacol, propria identitate posibilă. Chestie care ne face să împărţim cu actorii această sublimă complicitate.

Sună fain. Plăcut auzului. Plăcut sufletului încărcat de trufie. Gîdilă superb momiţele suveranităţii din celebrisima etichetă de statut – „Măria-Sa, Publicul“. Cum să nu adormi în camera asta? Cum să nu rămîi aici, pentru totdeauna? La urma urmei, poate că nici nu există un alt obiect al acestei căutări. Poate că aici e capătul adevărat al călătoriei întrebării de la început. Însă, în cameră, se găseşte şi un dulap. Cine are chef să mai caute poate examina un pic scheletul care se odihneşte aici. E doar unul dintre obiectele pe care le poţi găsi în acest joc complicat. Unul dintre răspunsurile mai puţin explorate, de pe sateliţii planetelor cu aer respirabil. Mergem la teatru pentru că am vrea să facem ce fac actorii. Să ne exhibăm. Să ne dăm în stambă. Să fim ridicoli. Să ne scălămbăiem. Să fim sublimi. Să jucăm. Mergem pentru a avea jumătate din curajul pe care nu îl avem în mod normal. Acela de a ne prosti, de a ne da în spectacol în faţa lumii. E un ceva care doarme în fiecare dintre noi. Şi avem doar jumătate din curajul ăsta. Acela de a merge să-i vedem pe alţii făcînd ce-am vrea să facem şi noi. De-aia îi iubim şi admirăm, îi urîm şi îi dispreţuim, în egală măsură, pe actori. Şi dincolo de asta mai e ceva. Întotdeauna mai e ceva. Nu e doar jocul. Ci instinctul reconstituirii.

Coborînd în pivniţa Teatrului ACT, puteţi da peste reconstituirea unei poveşti cu crimă şi oroare. Capra cu trei iezi. După Ion Creangă. Un studiu gastronomic. Lupul vine la parastas. La crăpelniţa de după înmormîntare. Într-un timp cu etaje, cu rafturi suspendate care se mişcă şi se unesc uneori, odată cu succesiunea felurilor de mîncare, se face şi reconstituirea crimelor. Curg mîncărurile, unele după altele, curge şi reconstituirea, detaliu cu detaliu. Tensiunea mocnită a poftei de a mînca, a aşteptării şi închipuirii felurilor care urmează, se împleteşte, ca un colac pufos şi rumen, cu tensiunea reconstituirii omorurilor.

Capra e-n doliu şi-l primeşte pe Naşu’ Lup după toate regulile poveştii şi ale lumii de aici. Cu tot ritualul de cuvinte şi de gesturi, cu toată pregătirea de vorbe dulci, de amabilităţi şi invitaţii repetate la fiecare etaj al poveştii. Totul e incredibil de simplu, dar miraculos în acelaşi timp. Duhurile iezilor ucişi se plimbă, ziua în amiaza mare, pe unde au chef. Glumesc, se hlizesc, se ciondănesc, dar sînt forţaţi de împrejurări să-şi amintească totuşi, uneori, că sînt între lumi, că nu mai sînt de aici. Îl primesc în ospeţie pe Lup, cu tot dichisul primirii musafirului. Un dichis întrerupt, în răstimpuri, de răbufniri peste care Iedul cel Mic şi Capra au grijă să tot pună capace. E limpede că începe un concert al răzbunării. O arhitectură a suprapunerii ororii, ca răspuns la oroare. Numai că răspunsul e o capodoperă de sadism şi de măsură a torturii. Totul e ca o oală pusă pe foc. Se ia şi se pune capacul în funcţie de etapele desăvîrşirii mîncării. Şi totul e... homeopatic. Răzbunarea, parastasul, reconstituirea omorurilor se fac pe-ndelete, în diluţii. Nu curg mîncări obscene, dar sînt acolo. Nu-ţi rup faţa cu prezenţa, dar le simţi, la propriu, aromele. Şi toate felurile de mîncare sînt însoţite de poveşti despre gătit. De sinistrul şi masochistul obicei de a povesti despre mîncare, în timp ce mănînci. Aici vine obscenitatea. Aici e exhibarea. Aici pocnesc tensiunile. E ca-n sexul potenţat de vorbe picante. Actul fizic, însoţit de propria poveste în cuvinte. O tensiune care se construieşte cu plutirea duhurilor, meticulozitatea reconstituirii şi răbdarea gazdei, sub care fierbe migala desăvîrşită a răzbunării.

În sală, disconfortul emoţional apare repejor. Nu prea ştii cînd să rîzi sau cînd să te înfiori. E un joc continuu al înviorărilor şi căderilor de feţe. Traseele surprinzătoare, simplitatea năucitoare, aşezările în rol ale actorilor şi vraja acestei poveşti spuse pe şleau, dar cu mare dichis, dau un spectacol de teatru excepţional. Un fascinant proces colectiv care se descoperă pe sine, de la un spectacol la altul. O poveste cu sertare discrete care se deschid din ce în ce mai bine şi lasă la vedere o formă, ceva foarte de aici, cu un conţinut de oriunde.

Oameni de iubit pentru ce fac şi de urît pentru că nu sîntem în locul lor – Emilia Dobrin, Andi Vasluianu, Constantin Drăgănescu, Florin Dobrovici, Mihai Calotă. În bucătăria din spatele casei, Alexandru Dabija. La Teatrul ACT. Pe Calea Victoriei.

Cătălin Ştefănescu
este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.       

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Locuințe în apropierea Madridului la prețuri mult mai mici decât cele din România Colaj Escrapalia
Zeci de apartamente ieftine la periferia Madridului, la jumătate de preț. Ce poți cumpăra cu 65.000 de euro
Campo Real, situat la doar 35 km de centrul Madridului, la periferia capitalei spaniole, oferă o oportunitate imobiliară unică, cu apartamente la prețuri mult mai accesibile decât în România.
steag elvetia jpg
Salarii de vis în Europa: câștiguri între 4.000 și 9.000 de euro pe lună. Ce se caută și ce cerințe sunt
O oportunitate ideală pentru cei care își doresc noi perspective în străinătate. Germania oferă salarii chiar și de 4.000 de euro pe lună, în timp ce în Elveția acestea pot depăși chiar 8.000 de euro. Ambele țări sunt în căutare activă de străini pentru diverse poziții.
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Ce taxe plătesc PFA în 2025. Veniturile pentru care se datorează impozit și contribuții sociale
Anul 2025 aduce schimbări semnificative în calculul taxelor și impozitelor, declararea veniturilor și relația contribuabililor cu ANAF, cele mai mari modificări fiind operate ca urmare a creșterii salariului minim brut pe economie de la 1 ianuarie.
5 front Arsenie Boca jpg
Viața de călugăr, mai puțin dorită de români. Stareț: „Prea puțini tineri mai intră în mănăstiri cu o chemare adevărată”
Numeroase schituri au fost înființate în ultimii ani în România, însă dorința tinerilor de a se dedica vieții monahale pare a fi mult mai mică decât în trecut, chiar dacă așezămintele sunt căutate de tot mai mulți pelerini și turiști.
Studenti FOTO Unsplash jpg
Profilul studentului de anul I, creionat de doi profesori universitari: un tânăr mediocru, ignorant și care nu mai vrea nimic de la viață
Sistemul de educație din România se află de zeci de ani blocat într-un cerc vicios. Rezultatele slabe ale elevilor care s-au observat în urma testărilor internaționale sunt, printre altele, consecința unui mod de predare deficitar, dar rezultatul unei infuzii de dascăli slab pregătiți.
Chip cu inteligență artificială AI FOTO Shutterstock jpg
Utilizarea AI va fi atent monitorizată în Uniunea Europeană. Ce trebuie să facă firmele
Inteligența artificială (AI) a devenit o tehnologie cheie pentru transformarea digitală în organizațiile private și publice, anticipându-se că, până în 2030, va fi folosită direct sau indirect în majoritatea sectoarelor.
ciocolata calda jpeg
Uită de cafea. Băutura secretă care îți crește inteligența și previne pierderea memoriei. Românii o consumă tot mai rar
Revenirea la obiceiuri sănătoase este întotdeauna o alegere înțeleaptă, mai ales când descoperim că o băutură oferă calciu, vitamine și un gust delicios. În plus, aceasta stimulează inteligența, îmbunătățește memoria și protejează creierul de stres.
Destinații turistice pentru o vacanță ideală de primăvară 2025 Colaj
Primăvara 2025: destinații de vis care te vor face să-ți pregătești bagajele imediat
Primăvara este momentul perfect pentru a evada din rutina zilnică și a explora noi destinații. Fie că visezi la orașe pline de istorie, plaje însorite, drumeții relaxante sau aventuri în locuri îndepărtate, martie, aprilie și mai îți oferă o gamă variată de opțiuni.
Veterani de razboi
Ce pensii au eroii Revoluției și veteranii de război
12.625 de persoane au statutul de „eroi-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989”, potrivit datelor oficiale ale Casei Naționale de Pensii Publice.