"Problema maghiară" - listă scurtă a motivelor de rîs

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

Buun. Să vedem cum stăm: cum-necum, în vreme de campanie electorală – pe fondul fricilor de creştere a ratei de schimb a monedei unice, al nemulţumirilor legate de nivelul de trai şi al deselor bîlbîiri ale proiectului european – iar se coace la soare celebra „problemă maghiară“. În ultimii ani, fără să facem, totuşi, lucruri nemaivăzute şi nemaiauzite, pe-aici s-au marcat cîteva progrese cu totul remarcabile în ceea ce priveşte îmbunătăţirea statutului minorităţii maghiare. Evident că se putea face mai mult. Dar e la fel de evident că se putea face mai mult pentru toată lumea din ţara asta, nu doar pentru minoritatea maghiară.

Fie la insistenţă externă, fie în urma presiunii continue a UDMR, cu toată văicăreala maimuţoilor ultranaţionalişti, echipaţi cu costume albe şi cu ochelari de sudură, s-au făcut paşi mari în drumul spre civilizarea relaţiilor cu comunitatea de etnie maghiară. Chestia e că şi părţi din comunitate, bine încălzite de nişte papagali costumaţi în ţoale husăreşti, s-au trezit să trateze disponibilitatea la dialog ca pe o slăbiciune. Dar ăsta e un lucru de care se fac vinovate mai toate guvernele de pînă acum, la fel de bine ca UDMR însuşi. Cînd s-a văzut în anumite părţi ale maghiarimii toată pelteaua dîmboviţeană a negocierilor de la putere – cu maghiari pe post de arbitri şi elemente de echilibru precar în Parlament – e clar că orice concesie, orice pas civilizator şi orice gest democratic normal au început să fie privite ca slăbiciuni. S-a făcut imediat loc pentru nişte tipi mai hotărîţi, care au zis că UDMR-ul s-a prins la complicitate cu puterea ca musca la zeppelin, şi că e nevoie de nişte bărbaţi adevăraţi care să pună picioru-n prag. Deunăzi, a mai apărut unul, un preşedinte de Partid Civic Maghiar de prin Covasna, care a declarat (preluat de ziarul Adevărul): „Dacă se continuă aşa, poate că va veni timpul cînd vom dori mai mult decît autonomie“. Oare ce-o fi mai mult decît autonomia? Poate astronomia. Poate gastronomia. Nu ştim, omul nu zice. Dar e clar că trebuie să ne speriem. Odată se trezesc vitejii flăcăi din comitatele maghiare, îşi îmbracă uniformele negre şi se pun pe treabă, să bage Ardealul într-un rucsac şi să-l ducă acasă la ei. Dar acasă la ei e tot în Ardeal. Să vezi minune, Ardealul o să rămînă pe loc.

În continuare, unii maghiari nemulţumiţi, care se îmbracă aidoma ilustraţiilor din cărţile de colorat şi care nu dorm noaptea de grija monstruozităţii de la Trianon, vor zice aşa: „Mizerabilii ăştia de români trebuie să plece la ei acasă. În Oltenia şi în Moldova, de unde au fost aduşi. Noi am fost aici de la început. Să ne scutească definitiv cu ridiculoşeniile lor daco-romane. Erau ciobani. Au ajuns pe-aici la muncă, la noi. Exact aşa cum merg acum la căpşuni. Pe urmă, au puit ca iepurii şi ne-au depăşit numeric. Sînt murdari, răi, primitivi, zgomotoşi şi leneşi. În comunism, s-au instalat în clădirile pe care noi le-am construit. Ne-au românizat numele şi ne-au interzis să ne păstrăm cultura. Conacele noastre, palatele, marile reşedinţe au ajuns sedii de CAP-uri. Drumurile din zonele cu populaţie majoritar maghiară au fost şi au rămas cele mai proaste. Ardealul era cel mai de preţ loc al Ungariei. Era o bijuterie. În satele şi în oraşele unde sîntem majoritari s-a mai păstrat cîte ceva. În rest, paragina şi mizeria domnesc definitiv. Uitaţi cum e la ei şi uitaţi cum e la noi. Cine poate contrazice diferenţa asta?“.

În continuare, unii români, umflaţi de patriotism doar cînd e vorba de unguri, rătăciţi în prejudecăţi şi fantasme penibile despre Buricul Pămîntului, vor zice aşa: „Ia să plece la ei acasă dacă nu le place aici. Au venit cu carnea sub şaua calului, ne-au rărit cît au putut şi s-au instalat pe-aici. Noi am rezistat, am luptat şi ne-am luat ţara înapoi. Dacă mai fac pe nebunii, mergem iar la Budapesta şi agăţăm opinci şi izmene de Parlamentul lor. Toată ziua vor inscripţii bilingve şi şcoală în limba aia. Aici e România şi se vorbeşte româneşte. Te duci p-acolo, prin ungurime şi secuime, şi nu-ţi dau o pîine dacă nu ştii să ceri în ungureşte. Vorbesc de faţă cu tine în limba lor, din care nu înţelegi nimic. Cînd e un român de faţă, tre’ să vorbeşti limba oficială a ţării. Sînt închipuiţi şi penibili, cu aerele lor de grofi şi stăpîni. Îşi învaţă copiii că noi sîntem inferiori şi ei sînt nobili. Nu visează decît să ia Ardealul. Nu zic o frază fără să insinueze ceva iredentist. Zici că ei au inventat mersul pe jos. Ar trebui puşi un pic cu botul pe labe…“

Am auzit vorbele astea aiuritoare, fierbinţi, de mii de ori. Uităm că sîntem profund frustraţi, şi unii, şi ceilalţi. Istoria s-a scris dur, iar comunismul ne-a marcat la fel. În momente dificile, nişte maimuţoi de serviciu se distrează, zgîndărindu-ne cu băţul la gard. Iar noi, pavlovian, lătrăm ca nişte bezmetici, ne punem uniforme şi şepci, sumane şi cuşme, gata să ieşim pe stradă, la vociferat. Dintr-odată, nu mai există decît unguri şi români în general. Şi aruncăm, unii asupra altora, cele mai tembele acuze şi prejudecăţi. Confundăm frustrările şi nemulţumirile de zi cu zi, transformîndu-le în idealuri de paradă care hrănesc doar orgolii rănite, bolnave, etern manipulabile.

Un lucru e clar. Statul democratic are legi. Poţi să spui ce vrei, să faci ce vrei, să gîndeşti ce vrei. Există lucruri pe care oricine le-ar face încalcă legea. Iar statul democratic ar trebui să dovedească putere şi consecvenţă în oricare dintre cazuri, fără cîcîiri, bîlbîieli, dări după colţ şi ezitări. Demnitatea se cîştigă prin consecvenţă, previzibilitate în reacţii democratice, onorarea promisiunilor şi respect pentru fiecare cetăţean. Iar cînd cetăţeanul încalcă legea, trebuie să suporte consecinţele normale ale acestui fapt. Scurt şi cuprinzător.  

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.