Pentru că ne pricepem

Publicat în Dilema Veche nr. 783 din 21-27 februarie 2019
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Pentru că ne pricepem la orice, lumea pare din ce în ce mai urîtă. Pomul cunoașterii, indiferent de forma de înțelegere pe care i-am da-o azi, nu mai e ceva din care culegem niște roade. E o tufă, crescută sub geamul dormitorului, din care jumulim cîte ceva, zilnic. Iar cunoașterea nu mai e un proces, o descoperire, o călătorie, o formă de explorare. E un supliment alimentar, o cremă zilnică, o alergare ușoară, o informație despre orice. E suficient un click. Și totul se luminează. Știi tot. Și, totuși, culmea, pe măsură ce dăm mai multe click-uri, nu pare deloc să fie mai multă lumină. Dimpotrivă. Adesea, ne trezim cu senzația că se face din ce în ce mai întuneric.

Pentru că ne pricepem la arhitectură, la amenajări interioare, la peisagistică și la urbanism, lumea din jurul nostru arată ca un coșmar nemulțumit de propria capacitate de a speria. E o înghesuială gîfîită, de tristeți, neizbutiri, mici orori și căderi în delir. De-o parte și de alta a străzilor noastre se întind, ca niște salbe de halucinații nesfîrșite, rezultatele palpabile ale faptului că ne pricepem. Una lîngă alta, aceste salbe sînt tot atîtea ștreanguri pe gîturile orașelor. Dacă nu sugrumă cetățile, pînă la urmă tot le frîng gîturile. Migrenele de marmură și travertin, junghiurile balustradelor de inox, fluturările cardiace ale jaluzelelor, furunculele și fracturile deschise ale clădirilor, colțurile ieșite din neant, acoperișuri ca niște picaje abisale în vertij, epilarea definitivă a oricărui colț cu iarbă, în favoarea placării sexy cu „biscuiți“, garduri ca niște atacuri de panică, încăperi mai strîmte decît tubul unui aparat de rezonanță magnetică sau, dimpotrivă, mai largi decît golul în care cazi în vis, ferestrele ca niște ochi împăienjeniți de cataractă, glorioasele scări interioare ca labirinturile unor carii nemaivăzute, așezări întregi și cartiere ca niște eczeme, ca niște pecingini gigantice, întinzîndu-se cît vezi cu ochii. Pentru că ne pricepem. Pentru că mereu facem să fie bine. Facem să fie ceva frumos, deosebit.

Pentru că ne pricepem la orice, discursurile, ideile, cărțile, articolele, orice e spus sau scris de cineva care nu ne e simpatic, absolut orice e greșit. Știm noi să formulăm mai bine. Să punem ideile în altă ordine. De fapt, le-am pune în altă ordine, dar n-avem ce. Pentru că „clientul“ nostru e varză. Habar n are. Nu se pricepe. Sau a făcut ceva de care nu-l mai spală nici apele Iordanului. Oricum, spune numai tîmpenii, aberații, inexactități. Știm noi. Pentru că ne pricepem. Am citit pe Internet. Și nu e așa cum zice „clientul“ nostru. E așa cum am înțeles noi. Cum știm noi. Vorbim cumva și despre istorie? Păi, imediat, vedem negru în fața ochilor. Noi știm exact cum au stat lucrurile. Să nu vină vreun ticălos, trădător de-ăsta, care să ne mai și strice dispoziția în zile de sărbătoare. Pentru că lucrurile sînt foarte clare. Noi știm exact cum a fost. Am învățat la școală, am văzut marile filme istorice făcute la noi, am fost la întîlniri cu intelectuali patrioți, nu ne lăsăm noi îmbrobodiți de niște vînduți. Pe care, oricum, n-are nici un rost să-i citești pînă la capăt. Nici n-ai cum. Pentru că găsești hibe încă de la primele rînduri. Și azi nu mai e ca înainte. Azi nu mai poți fi driblat cu una, cu două. Pentru că, în sfîrșit, ne pricepem și noi să facem diferențe.

Pentru că ne pricepem la film și la teatru, la muzică și la arte vizuale, acum știm din start ce e bun și ce e prost. Teatrul bun e cu mari actori ai noștri, îndrăgiți, care joacă bine și ne fac să rîdem. Ăla e teatru. Cînd înțelegi și te simți bine. Iar film e cum sînt filmele de pe Netflix. Adică arată a filme. Nu mizeriile astea care denigrează și exagerează, sau îți țin o imagine de-ți vine să-ți iei cîmpii, minute întregi, plus că nu se-nțelege nimic. Și nici nu e adevărat. Păi, așa arătăm noi? De ce nu arăți și lucrurile bune, locurile frumoase, oamenii care ne fac cinste, care ne reprezintă? Orice mîzgălitură e artă. Orice chitară ce-ți sparge urechile, orice zdrăngăneală pe care poate s-o facă oricine e muzică. Nu mai merge așa ! Arta e ceva care îți place. Te relaxează. Îți aduce aminte de ceva plăcut. Îți creează o stare bună, o dispoziție mai optimistă.

Pentru că ne pricepem, nu prea mai putem să stăm de vorbă. Simțim imediat o iritare. Pentru că nu ne plac aceleași lucruri. Sau știm chestii diferite. Nu veni să-mi explici mie cum stă treaba. Uite ce scrie aici, pe Internet. E simplu. Scrie cît se poate de clar. Hm… Ia să vedem cîte puncte are vinul pe care l-ai adus. Cam slăbuț. Eu beau, pentru că mă pricep și sînt cunoscător, vinuri care au cel puțin zece puncte mai sus decît ăsta. Iar punctele nu pot fi contrazise. Alte rotunjimi, alte corpuri, alte arome. Bine… trebuie să-ți și permiți. Că așa ceva nu-i chiar pentru toată lumea. Și-ți trebuie mult exercițiu. Dar poți să și pierzi vremea cu prostii. Așa, ai aplicația care te orientează, devii cunoscător mult mai repede, nu mai arzi gazul de pomană. Plus că te-așezi la masă și poți face și conversație, că ai în aplicație toate informațiile.

Pentru că ne pricepem, începem să ne urîm din ce în ce mai mult. Bucuria că s-ar putea să ne placă aceleași lucruri sau plăcerea de a discuta în contradictoriu s-au topit de multă vreme. Priceperea însăși e o temă. Tu știi greșit. Hai să-ți explic eu cum stau lucrurile. Am citit undeva că lucrurile nu pot sta decît într-un singur fel. Așa cum scrie acolo. La urma urmei, știți ce?! E cumplit de iritant să te pricepi și să apară și altul care se pricepe. Păi, ce rost mai are să te muncești, dacă vine și altul care are păreri? Lumea ce-o să mai creadă? Plus că, dacă e mai bun la papagal decît tine, confiscă scena. Și ce rost mai are să te pricepi, dacă n-ai și-o scenă? Ce sens mai are orice, dacă publicul nu vede limpede că te pricepi?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.