Obsesii vechi și noi

Publicat în Dilema Veche nr. 798 din 6-12 iunie 2019
Maturizarea revoluționarului jpeg

Am scris, în urmă cu cîțiva ani, un articol despre kakistocrația românească. Vă reamintesc faptul că acest termen se referă la „guvernarea celor mai răi“, provenind din asocierea superlativului adjectivului antic kakos – „rău“ –, kakistos, cu lexemul kratos, personificarea divin-mitologică a „autorității“ în mentalitarul grecesc. Puterea în mîna celor mai răi, pe scurt zis. Așa îmi părea a fi România acelor zile. Nu mi-am schimbat părerea, pe măsura trecerii timpului, dar am creionat, în lumina experienței acumulate ulterior, niște nuanțe hermeneutice. Dacă, în trecut, vedeam proliferarea kakistocrației ca pe o consecință a retragerii oamenilor buni din dinamica socio-politică, actualmente am ajuns să mă întreb ce a determinat, cu adevărat, acestă neobișnuită retragere. În textul anterior, mă arătam destul de conciliant cu „motivele“. Greața – fie ea și în sens metafizic, adică existențialist-sartrian – generase, firesc, gestul de izolare a inșilor cu valoarea principialității (încă) nealterată. Îi împinsese la recluziune, la irepresibile porniri catabazice. Asistam, bănuiam eu, la o activare legitimă a instinctului de conservare în fața agresiunii „răului“ colectiv. Neputință, dezgust, frustrare la escaladarea fioroasă a „netrebniciei“ în viața publică, pentru a fi eufemistic, precum Noica odinioară. Sentimentul inutilității, urmat de epifania (blazată) că ai o singură existență pe care nu merită să ți-o irosești în riposte și excese protestatare. Chiar dacă ele ar fi în numele binelui și al marii comunități.

E mai înțelept să te întorci în lumea ta, să guști cadoul ființării proprii, cadou individual, nu colectiv (în fond, ne naștem și murim singuri, nu asistați, în vreun fel, de întreaga umanitate!) și, desigur, cadou irepetabil. Să te cufunzi, reconfortant, în sine, în autenticitatea (singulară și ea) a identității tale. Cine ți-ar putea reproșa, pînă la urmă, dorința de a rămîne egal cu tine însuți? Nu resping neapărat o asemenea „autovalidare“ a nevoii de intimitate, de eschivă (privată) dinaintea asaltului kakistocratic. Mă frapează însă, mai nou, comportamentele pe care respectiva atitudine le angajează la nivel de societate și, ca atare, nu am cum să nu elaborez interogații asupra originii sale reale. Am, de ceva vreme, senzația reactualizării, în sufletul patriei, a paranoiei colective din dictatura ceaușistă. Oamenii – și mă refer la cei de bună calitate, pe care îi respect și îi prețuiesc necondiționat – sînt speriați și dezorientați. Intimitatea, retragerea, izolarea nu-i mai liniștesc, nu mai par să le fie suficiente. Suferă de agitație și anxietate, și-au pierdut spiritul critic și puterea de a reacționa. Dezvăluie fizionomii (și mentalități) de refugiați, cu gestica spastică însoțitoare, în însăși țara lor de obîrșie. Au profiluri de ostatici, nu mai trăiesc siguranța spațiului personal, soluția „ascunderii“ fericite de altădată. „Adăpostul“ le-a fost deconspirat și, vai, cucerit. Aleargă, derutați, prin „kakistocrație“ și tresar la cel mai mic zgomot „politic“. Le este frică pînă și de umbra lor. Nu sînt deloc cinic, remarcînd că, din punct de vedere psihologic, lumea autohtonă contemporană i-ar fi plăcut enorm lui Ceaușescu. Ar fi dominat-o cu ușurință. Scena balconului din 1989 nu s ar mai fi repetat acum cu maximă celeritate. Nu mă înțelegeți greșit! Nu fac aici apologia revoluției cu orice preț. Cineva mi-ar putea chiar reproșa că nu am am înțeles nimic din triumful electoral al lui Klaus Johannis ori din răsturnarea Guvernului Ponta. Ce au reprezentat acele episoade dacă nu prospețime mentalitară, explozie civică, spirit inovator?

Accept observația, dar numai pe palierul de suprafață al conotației ei. Nu contest că, odată coagulați, fie și tardiv, de un principiu reformator, compatrioții noștri, în postură de grup, nu ar fi capabili de ripostă (ba de o ripostă, poate, cam prea vehementă uneori, ceea ce indică prezența frustrărilor adînci!), ci că, în planul individualității, ei experimentează iarăși spaima viscerală de sistem. Se lasă pradă, din nou, psihologic și moral vorbind, disimulării, ipocriziei și eschivei, toate așa-zis „salvatoare“. Întîlnesc prea multă lume (altfel, rafinată) gata să-și asume prudența estimativă și să-și cenzureze abilitatea declarativă, pentru a nu intra la idei. Se vorbește esopic astăzi, cu aluzii indirecte și complicate la realitatea imediată, se critică deviat și doar prin insinuare, se mimează inocența, se face cultul „tăcerii de aur“ și se sugerează, compulsiv, frica de „a nu fi ascultat“. Continui să înțeleg retragerea din calea entuziasmului kakistocratic și să ofer credit circumstanțelor atenuante ale instinctului de conservare. Nu pot să-mi reprim însă întrebarea dacă, undeva, prin profunzimile subliminale ale comportamentului „carceral“, nu se află cumva o mică, delicată și sensibilă lașitate. 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.