O carte teribilă

Publicat în Dilema Veche nr. 868 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Avînd în vedere numai titlul ei, nici n-ar avea cum să fie altfel: Ridică-te și ucide primul – istoria secretă a asasinatelor planificate ale Israelului, de Ronen Bergman, publicată în 2018 și tradusă în românește în 2019 la Editura RAO. Nu e o poveste conspiraționistă sau senzaționalistă. E chiar o istorie adevărată, de circa 800 de pagini, documentată într-un mod fenomenal, mai ales în condițiile în care marea majoritate a informațiilor pe care le conține n-au fost niciodată făcute publice oficial. De altfel, a și primit Premiul Național Israelian în domeniul istoriei. Și evident, se citește ca un thriller. Astfel de povești te-ai aștepta să găsești doar în cărțile de ficțiune. Ele sînt însă reale, iar forța lor bate orice ficțiune.

Autorul este jurnalist de investigații și analist militar israelian, cu studii de drept la Haifa și de Istorie și Relații Internaționale la Cambridge, un colaborator frecvent al publicațiilor de talia New York Times, Wall Street Journal, Newsweek, Frankfurter Allgemeine Zeitung etc. Ambii săi părinți au supraviețuit Holocaustului. Cum a reușit să afle și să publice istorii puse sub zăvorul informațiilor clasificate de către unele dintre cele mai puternice și temute servicii de informații, explică el însuși într-o notă asupra surselor. Nu doar că asemenea informații nu i-au fost oferite vreodată în mod oficial, dar chiar șeful Statului Major al armatei israeliene a cerut unora dintre aceste servicii să ia măsuri „agresive” împotriva sa, pentru a-l opri să le publice. Mossad-ul a intervenit la rîndu-i, spune Bergman, pentru a-i bloca accesul la unele surse. Și cu toate astea, cum de a izbutit? Cartea e bazată pe mii de documente primite de autor din nenumărate surse și pe mii de interviuri luate direct unor lideri importanți (chiar prim-miniștri), unor șefi de servicii sau doar simpli agenți. Dincolo de încercările de manipulare și de prezentare a unor istorii într-un mod subiectiv convenabil, motiv pentru care unii au acceptat să-i ofere informații, autorul crede că a detectat și o cu totul altă explicație a dezvăluirilor: „Toți vor să vorbească despre ce au făcut. Fapte pentru care oamenii din alte țări s-ar putea rușina să le recunoască sînt în schimb o sursă de mîndrie pentru israelieni, fiindcă sînt considerate în mod colectiv a fi chestiuni imperative ale securității naționale, necesare pentru a proteja vieți israeliene amenințate, dacă nu chiar însăși existența țării aflate sub asediu”.

Așadar, cei care au comis fapte ieșite din comun, chiar dacă ultrasecrete, vor totuși ca odată și odată să se știe ce au făcut. Este unul din mecanismele prin care adevărul iese totdeauna la iveală, cum se spune. Dar care sînt acele fapte ieșite din comun? Ei bine, e vorba de zeci dacă nu chiar sute de acțiuni descrise în carte, împotriva dușmanilor acestui stat, care a fost atacat, atît militar, cît și prin terorism, încă de la înființarea lui în 1948 (un stat înconjurat în cercuri concentrice de 21 de state arabe și ostile, cum se precizează în carte). Povestea începe cu asasinatele organizate împotriva unor reprezentanți ai autorităților britanice care administrau teritoriul palestinian înainte de crearea statului Israel, continuă cu eliminarea unor naziști responsabili de crime de război, pentru ca apoi să ajungă la acțiunile împotriva unor lideri militari, politici sau religioși din țări arabe, responsabili de acte teroriste împotriva evreilor sau de planuri ample, de distrugere a Israelului ca stat. Asasinarea unui inamic periculos, relevă Ronen Bergman, este o metodă luată adesea în considerare de serviciile israeliene, ca alternativă mai puțin distructivă (și deci, paradoxal, mai morală) decît o operațiune militară, un război, care de regulă produc mai multe pagube colaterale și mai multe victime în rîndul civililor.

Multe dintre acțiunile istorisite sînt de poveste. De pildă, cea în care israelienii au vîndut atacatorilor palestinieni, prin intermediari, grenade care explodau imediat ce le scoteai cuiul ori cea cu „recuperarea” unui fost mare nazist de partea unei cauze a Mossad-ului. Sau povestea asasinării generalului sirian Suleiman, cu scafandri lunetiști apăruți din mare pe plaja din fața vilei sale, ca într-un film cu James Bond. De asemenea, istoria repetiției generale din Israel pentru o operațiune de asasinare a lui Saddam Hussein, repetiție în care, din greșeală, s-au lansat rachete adevărate și au fost omorîți soldați israelieni care întruchipau echipa însoțitoare a dictatorului irakian, culmea fiind că acela care juca chiar rolul lui Saddam a scăpat cu viață. Nu lipsesc nici informații despre intenții incredibile nerealizate, cum ar fi ideea aruncării în aer a unei bănci elvețiene sau ordinele lui Ariel Sharon către aviația israeliană de a doborî un avion de pasageri în care se afla Yasser Arafat.

Cartea lui Ronen Bergman pune în lumină și numeroase semne de întrebare privind moralitatea sau oportunitatea unor astfel de decizii și asasinări planificate. Totul, însă, într-un stil anglo-saxon, cu o analiză obiectivă a faptelor și a ecourilor sau a consecințelor ulterioare. Istoria lui Ronen Bergman e plină și de operațiuni eșuate sau care, deși duse la capăt, s-au soldat cu dezastre strategice ulterioare. Plăcile tectonice ale politicii mondiale din ultimele decenii se intersectează în zona fierbinte a Orientului Apropiat, în jurul permanentei probleme israeliano-palestiniene. Bergman intră chiar în miezul acestui vulcan , iar cartea lui servește unei mai bune înțelegeri a lumii în care trăim.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.