Nu eşti de acord? Eşti prost. Sau primitiv

Publicat în Dilema Veche nr. 665 din 17-23 noiembrie 2016
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Cam așa sună micul pachet de concluzii de la capătul multor discuții de azi. Nu e deloc obligatoriu ca aceste cuvinte să își ia zborul de pe buzele cuiva. Deseori, ele se organizează în mințile unora dintre noi sub forma unor ștampile, pe care le aplicăm – uneori ca pe un pumn imaginar – pe figura interlocutorului. Răbdarea de a sta de vorbă cu cineva care nu e de acord cu tine se poate solda, în anumite cazuri, cu crampe la stomac și cu umflări de vene. Pentru că ambiția și pasiunea cu care susținem un punct de vedere, un sentiment, o convingere tind să ia locul subiectului aflat în discuție. Nu mai contează esența temei pe care o dezbatem, ci nevoia de a avea dreptate, de a obține o victorie rapidă, o convertire instantanee a partenerului de dialog.

La noi, lista subiectelor fierbinți e lungă. De la Basarabia la Donald Trump și alegerile din Statele Unite, pînă la refugiații din Siria și Afganistan, de la definiția familiei pînă la Catedrala Mîntuirii Neamului, și de la Vladimir Putin pînă la Florin Salam. Întotdeauna uităm că militantismul multora dintre noi e la fel de justificat ca ceea ce identificăm la alții sub numele de conservatorism. Asta ca să folosim o formulă cît se poate de îmbrăcată în hainele diplomației. Pentru că cel mai des unii cred despre alții că sînt iremediabil mancurtizați, bătuți în cap, rămași în brațele unei gîndiri „medievale“, în timp ce aceștia din urmă cred despre ceilalți că sînt tembelizați de ideile la modă, stricați și pervertiți de niște tipi defecți care au o agendă de îndrăcire a lumii. Și unii, și alții cred despre ceilalți că sînt victimele unor cețuri pe creier.

Sînt lucruri care nu se petrec doar pe la noi, ci bîntuie lumea întreagă. E drept, în fiecare spațiu geografic în care se poartă discuțiile astea există în mod inevitabil și o puternică doză de culoare locală. Peste tot însă, această stare de tensiune se petrece pe fondul unei isterii a consumerismului, sub care cei mai mulți citesc – fiecare în felul lui, mai mult sau mai puțin conștient – un soi de iminență a dării în clocot. O ghiftuire complexă ne apasă pe toți. Cei care au ce să mănînce pun senzația de balonare și sastisire pe seama „lumii aflate în pragul prăbușirii“ din cauza „fomiștilor“ porniți să dea năvală, a „leneșilor care trăiesc din ajutoare sociale“ și a „stricaților care vor drepturi“. Cei care nu au ce să mănînce se îmbuibă cu teorii ale conspirației, cu resentiment venit din foamea fizică și cu speranța că obezii vor exploda ca niște baloane umplute cu aer rău mirositor. Cei care au crescut știind una și bună, că lucrurile sînt doar într-un singur fel, au senzația că planeta se va prăbuși din cauza cretinilor care respiră corectitudine politică și nu sînt conștienți de cît de mult rău și dezechilibru aduc în lume. Iar cei care intuiesc faptul că nu trăiesc într-o lume liberă, pînă cînd toți ocupanții acesteia nu vor fi liberi, cred că ne ducem de rîpă din cauza împietriților în convingeri venite din bezna timpului, a celor care tolerează abuzuri inacceptabile, deghizate sub masca „legilor firii“.

Într-un asemenea peisaj, militantismul de orice fel devine o formă de isterie. Unii dintre adepții societății incluzive uită că misiunea lor este să-i convingă pe ceilalți de faptul că e loc sub soare pentru toată lumea și că noțiunea de drepturi ale omului nu e doar un text de fluturat prin discursuri, ci înseamnă și drepturi ale celor care nu seamănă cu majoritatea. În loc de toate astea, se construiește un zid din cărămizi de dispreț, legate cu cimentul ironiei mușcătoare. Iar unii dintre adepții societății tradiționale uită că vorbesc tot timpul despre valori și că trebuie să-i convingă pe ceilalți de natura profundă a acestora. În loc de așa ceva, se organizează oști ale adevărului care trebuie să apere lumea de devianți. Unii dintre cei care apără demnitatea și drepturile persoanelor cu altă opțiune sexuală decît cea a majorității cred despre un ortodox, bunăoară, că e un înapoiat iremediabil. La fel de bine cum unii dintre cei care apără societatea tradițională cred că o persoană gay e apogeul ideii de stricăciune.

Gruparea pe tabere transformă întreaga societate, oriunde va fi fiind ea, într-un spațiu al războiului de tranșee. Un război care uită de faptul că însăși noțiunea de ființă umană e într-un imens pericol. Într un fel, există un terorism al ideilor, o varietate stupefiantă de centuri explozive legate în jurul gîndurilor, care fac mai multe victime decît explozivii reali ai atentatorilor sinucigași. Pe măsură ce, în lume, „schimbarea de paradigmă“ devine, de fapt, un război al tuturor împotriva tuturor, pare că nu mai interesează pe nimeni ce se va alege din această escaladare isterică.

Deseori, acum, militantul contemporan devine mai degrabă cineva care își adresează discursul spre ușile deschise, adică spre cei care, oricum, îi împărtășesc punctul de vedere. Ceilalți sînt puși în categoria „irecuperabili“. Uităm că cineva care militează pentru o cauză, în societatea civilizată, nu e un cavaler pedepsitor, ci o persoană care arată lumii ceva important. Faptul că nu doar un singur chip al ei e valabil. 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul e­mi­siu­nii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Crin Antonescu și Nicușor Dan FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Crin Antonescu, despre victoria lui Nicușor Dan: „Rețeaua securistico-propagandistică din spatele lui a câștigat din nou”
Crin Antonescu, fostul candidat al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a transmis marți, 20 mai, primul mesaj după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte al României.
Andrei Ionut Teslariu deputat, foto Facebook AIT jpg
Un deputat POT se alătură PNL. Anamaria Gavrilă acuză o campanie de „spargere a opoziţiei”
Deputatul Andrei-Ionuț Teslariu, ales pe listele Partidului Oamenilor Tineri (POT) în 2024, s-a afiliat PNL.
Adriana Bahmuteanu Foto Facebook jpg
Adriana Bahmuțeanu face plângere la poliție pentru nerespectarea hotărârii judecătorești: „Este dreptul meu legal”
Adriana Bahmuțeanu a depus o plângere la poliție și acuză că nu i se respectă programul de vizită pentru cei doi copii pe care îi are cu regretatul Silviu Prigoană.
Castelul Corvinilor, desen de epocă (foto: Muzeul Castelul Corvinilor)
Care a fost cauza marelui incendiu care a devastat Castelul Corvinilor?
De-a lungul existenţei de şase secole, Castelul Corvinilor a suferit mai multe incendii, cel mai devastator dintre el fiind înregistrat în 13 aprilie 1854.
avion lufthansa facebook jpg
Un avion cu 205 de persoane la bord a zburat 10 minute fără pilot și copilot
Un avion Lufthansa cu 205 persoane la bord a zburat fără pilot timp de 10 minute, după ce copilotul a leșinat în timp ce se afla singur în cabina de pilotaj. Incidentul a avut loc pe 17 februarie 2024
Marian Enache face declarații de presă la sediul Curții Constituționale a României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
CCR analizează miercuri o contestație privind rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale 2025
Curtea Constituțională a României se reunește miercuri, 21 mai, urmând să se pronunțe asupra unei contestații depuse pe 19 mai privind rezultatul alegerilor prezidențiale. Joi ar urma să aibă loc ședința de validare a rezultatelor.
Stiu ai tăi ce știu de ce vacanțele printr o agenție de turism nu sunt doar mai simple ci mai inteligente jpg
Știu ai tăi ce știu. Vacanțele fără stres încep cu o agenție de încredere
Viața modernă se derulează în viteză, deciziile se iau între două taskuri, biletele de avion se rezervă la cafea, iar cazările se aleg pe baza a ce arată bine în stories pe Instagram.
Donald Trump FOTO Shutterstock
Cum au reacționat liderii europeni după ce Trump le-a relatat discuția cu Putin. Meloni: „Cineva va trebui să fie arbitru”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți cinci lideri europeni s-au alăturat unei conferințe telefonice cu președintele american Donald Trump imediat după convorbirea acestuia cu Vladimir Putin, de luni, sperând să audă că Putin a fost de acord cu un armistițiu.
accident obor tramvai foto b365.ro
Pieton lovit de tramvai în zona Obor, după ce ar fi traversat neregulamentar. Circulația liniilor 1 și 10, blocată temporar
Un pieton a fost accidentat de un tramvai în timp ce traversa printr-un loc nepermis, în Capitală. Circulația tramvaielor în zona Obor este temporar blocată marți după-amiază. Incidentul s-a petrecut pe Șoseaua Mihai Bravu, la ieșirea din Pasajul Obor, pe sensul de mers către Piața Iancului.