Nici un fel de discriminare

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Marea de altădată jpeg

Într-o dimineaţă devreme, în biroul în care lucram au intrat brusc nişte indivizi necunoscuţi. Doi bărbaţi negri şi o femeie, tot negresă. Eu lucram la calculator, fiind de serviciu; ora ştirilor la BBC se apropia. M-am ridicat în picioare neştiind prea bine ce să fac. Oamenii mi-au explicat că sînt de la curăţenie. „OK“, am zis şi m-am aşezat la loc să-mi continui treaba. Între timp i-am mai observat însă cu coada ochiului. Purtau costumaţia standard a oamenilor de serviciu, ei – pantaloni negri şi cămăşi bleu deschis, ea – o rochie scurtă, bleu în carouri, cu un şorţuleţ alb. Am remarcat că fiecare îşi avea atribuţiile sale bine definite. Femeia ştergea praful, unul dintre bărbaţi dădea cu aspiratorul iar celălalt spăla geamurile în interior. (În Anglia, geamurile se deschid de regulă spre exterior, aşa încît nu le poţi spăla şi pe dinafară, mai ales la etaj, iar cineva mi-a explicat că acest sistem ar fi fost impus în vremuri de demult, pentru ca oamenii să fie nevoiţi să apeleze la firme specializate în spălatul geamurilor, care folosesc schele sau alpinişti industriali.) 

Echipa de curăţenie lucra aşa de organizat, încît aveai impresia că participă la cine ştie ce competiţie televizată. În mai puţin de zece minute, oamenii au ieşit pe uşă în şir indian, lăsînd în urmă miros de odorizant de cameră. Mi-am reluat concentrarea, continuînd să lucrez de zor. După nici zece minute, în încăpere au intrat alţi doi indivizi negri, aceeaşi ţinută, care m-au salutat politicos. Aveau în mînă spray-uri şi lavete. Mirat, i-am întrebat care-i problema. „Facem curăţenie“, au răspuns. „Păi, au mai fost unii chiar acum cîteva minute.“ „Noi sîntem cu computerele“, au zis. Unul a început să şteargă monitoarele şi ecranele cu substanţe speciale, celălalt se ocupa de periatul şi bibilitul tastaturilor. Gesturile le erau perfecte şi standardizate. Nu pierdeau nici o secundă şi nici un dram de energie în plus faţă de cît era necesar. Au ieşit ordonat, ca şi primii, lăsînd în urmă miros de alcooluri fructate. Birourile şi monitoarele luceau.

Mi-am continuat lucrul cu şi mai mult zel. Numai că, după alte cîteva minute, au intrat un bărbat şi o femeie cu o figură severă, costumaţi un pic diferit şi de data asta albi. Deranjat, am făcut ochii mari, gata să încep să protestez. „Controlăm curăţenia“ mi-a spus femeia, transformîndu-şi preţ de o secundă încruntarea profesională într-un uşor zîmbet, în timp ce bărbatul dădea cu degetul peste partea ieşită în afară a pragului de sus al uşii ca să vadă dacă nu cumva e praf pe acolo. Au mai verificat cîteva „repere“ ale curăţeniei şi au ieşit cu paşi mărunţi. Am rămas să cuget în linişte la ceea ce văzusem. M-am amuzat amintindu-mi că prin birourile somptuoasei clădiri din King’s Street, curăţate într-un mod atît de profesional şi controlat, seara se auzeau tropăituri şi ronţăieli de şoricei. M-am gîndit apoi la toate e-mail-urile primite în timp şi la training-urile în care se pomeneau mereu strictele reguli profesionale şi în care eram avertizaţi să nu cumva să folosim formule ofensatoare sau discriminatorii, să nu menţionăm rasa sau culoarea pielii unui om într-o relatare de presă, cu excepţia cazurilor în care o astfel de informaţie are relevanţă.

Faptul că oamenii de la curăţenie pe care-i văzusem erau „de culoare“ – aşa cum se spunea odată – iar inspectorii erau albi, în mod evident nu era o discriminare din partea administraţiei. Era vorba doar de o realitate cît se poate de obiectivă. 

Dar tot atunci mi-a venit în minte şi istorisirea unui coleg român, mai în vîrstă, care a prins la BBC momentele de după căderea comunismului din Estul Europei. Atunci, la o mare şedinţă la Londra, cu un mare şef britanic, cineva a întrebat ce strategie se va adopta în recrutarea de personal din ţările proaspăt eliberate, mai ales că acolo urmau să fie deschise noi birouri. Cum se va proceda în cazul în care foşti nomenclaturişti, foşti membri ai instituţiilor represive sau alte categorii de indivizi compromişi în comunism vor dori să se angajeze (se pare că deja începuse să se profileze un astfel de fenomen). Britanicul a spus atunci extrem de răspicat că nu se poate face nici un fel de discriminare pe motive politice. Indivizii competenţi, care vor cîştiga concursurile de angajare, nu vor putea fi împiedicaţi să se angajeze, indiferent de trecutul lor politic, atîta vreme cît împotriva lor nu există sentinţe legale. Est-europenii care lucrau mai de mult acolo au realizat pericolul. Colegul meu povestea cum, după şedinţă, l-a abordat pe directorul britanic, spunîndu-i că o astfel de deschidere a porţilor pentru toată lumea ar putea fi de-a dreptul dezastruoasă şi că ar fi foarte grav să nu existe nici un fel de interdicţie. Directorul l-a luat de braţ şi a exclamat: „Hai, domnule, dar e de la sine înţeles că va fi o asemenea interdicţie“. Dincolo de alb şi negru, lumea are infinite nuanţe. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.