Marea artă a seducţiei (2)

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

- Poveste strict autentică. Episodul al doilea, cu aromă de pepene -

Aşaaa… Cum vă povesteam săptămîna trecută, într-o seară de vară, dintr-o joacă la telefon, cîteva superbe doamne de la Cluj, făcînd uz de toate fineţurile artei seducţiei, puneau pe jar un londonez cu stare, ameţitor de neînsurat. După ce făcuseră risipă de vocabular englezesc şi pronunţii impecabile, după ce turnaseră valuri de feminitate în tonurile aiuritoare cu care îl învăluiau în conversaţia telefonică, doamnele îşi savurau victoria, chicotind în preajma unor beri cu ghimbir. Victima se prăbuşise într-o transă profundă, iar ultimul lucruşor pe care apucase să-l bîlbîie, pentru că nu mai reuşea să spună nimic coerent, fusese că se urcă în primul avion şi zboară, gînd purtat de dor, spre fascinanta Românie.

Înfierbîntat peste măsură de zglobiile şi poliglotele domniţe transilvănene, arătosul londonez nu-şi mai găsea liniştea. A găsit, în schimb, un bilet de avion şi, la scurtă vreme, ateriza între dealurile molcome ale Clujului. Era o seară de vineri, purtată pe adierile timide ale unui vînt cald. Oraşul se complăcea în leneveala vacanţei. Terase pline ochi, muzici discrete, cocktailuri în culori vesele, clinchet de pahare, halbe gulerate, pasta sonoră a conversaţiilor, aerul cosmopolit pe care îl respiră străzile din centru. Englezul, terminat din prima. Ce s-o mai lungim – impresie minunată de la bun început. Au urmat două zile de plimbări prin locurile istorice ale oraşului, conversaţii deştepte, mese elegante, nenumărate ocazii pentru vizitator de a spune, cît se poate de hotărît, că e profund mîhnit de faptul că are doar trei zile de vacanţă şi că e pustiit de gîndul că nu ştie cînd ar putea reveni în locul acela incredibil de plăcut. Omul era fascinat de compania sofisticatelor doamne, de nivelul cultural, de dezinvoltura şi calitatea cu care se vorbea englezeşte. O să vedeţi mai la vale de ce o tot ţin langa, în povestea asta, cu performanţele culturale şi lingvistice ale doamnelor. E ca-n celebra regulă de la teatru. Dacă în primul act, pe un perete, se vede o puşcă, în actul al treilea trebuie să se tragă cu ea. Mă rog, cu dînsa, cum preferaţi.

Ajuns în acest loc al istorisirii, vă rog să-mi îngăduiţi o paranteză. E esenţială în preajma deznodămîntului spectaculos al poveştii de vară. Şi la Cluj, ca în alte oraşe din patria asta şi din alte patrii, există cluburi de fiţe. Locuri în care, pentru a fi băgat în seamă, pentru a fi parte a acelei lumi, trebuie să te califici cumva. Pentru unii, etapele de calificare se ard imediat. Ai o maşină scumpă, cu arătare nervoasă, pe care o parchezi în faţa clubului, haine de firmă, aer degajat, bei chestii scumpe şi ai o poveste – pe care o ştiu cam toţi cei ce frecventează locul – din care reiese că eşti un personaj, ei bine, atunci te faci, din start, unul dintre greii locului. Dacă nu ai o poveste şi nu vii din anturajul clubului, atunci e un pic mai greu să pătrunzi şi să aspiri la o poziţie în această societate. Dar nu e imposibil. Deşi pare o lume închisă, te poţi strecura, ca la un carnaval, dacă ai costumaţia potrivită. Adică nişte ţoale pe care regulile nescrise ale locului le acceptă ca fiind de soi. În plus, chiar dacă nu eşti plin de carduri gold şi platinum, poţi să visezi că eşti o parte din lumea aia, doar învîrtindu-te pe acolo şi sperînd că, la un moment dat, dă norocul peste tine. Important e să ai un anumit fel de atitudine. O degajare bine studiată, pe care să nu cumva să încerci să o joci, să o simulezi. Trebuie să o crezi. Trebuie să crezi profund în apartenenţa ta la acea lume. Ziua, poţi să fii un om obişnuit, o existenţă banală, într-o lume gri. Seara însă, viaţa ta se schimbă şi, pînă spre dimineaţă, poţi să trăieşti visul de a fi altcineva. Dar să nu ne lungim la vorbă, asta e o altă poveste.

În ultima seară, două dintre superbele, educatele şi poliglotele doamne, care îi puseseră mintea pe bigudiuri oaspetelui londonez, au ideea de a-l duce şi într-un club de fiţe. După prezentarea istoriei oraşului, discuţii inteligente, savurarea aromelor vieţii boeme, un club de fiţe ar fi completat portretul rapid al mîndrului şi cosmopolitului oraş universitar. Prin urmare, oaspetele a fost dus în locul cu pricina. Distinsele doamne tocmai primeau complimente şi mulţumiri din partea londonezului care nu mai prididea cu superlativele. Din cînd în cînd, îşi exprima, a mia oară, tristeţea că habar n-avea cînd ar putea să revină în mijlocul acestei companii seducătoare şi tulburătoare. Era seara de duminică. La un moment dat, minunatele doamne s-au scuzat şi au mers să-şi pudreze nasurile. Să fi lipsit de la masă cinci, şase, maximum şapte minuţele. La întoarcere, şoc şi groază. Stupoare şi dezorientare adîncă. Lîngă englez, la masă, o brunetă foarte bine.

Da, chiar aşa stupefiate, doamnele au fost forţate să recunoască onest că fata era foarte bine. Nu vorbea însă nici o iotă în altă limbă. Stinghereală, linişte, moment penibil. La un moment dat, pentru a rupe tăcerea, una dintre doamne o întreabă abătută pe cealaltă: „Ai, cumva, o gumă de mestecat?“. La care intrusa brunetă răspunde în cea mai neaoşă ardelenească: „Am io, da’ numa’ dje pepiñe!“. Bomba atomică a deznodămîntului a căzut în scurt timp, cînd superbele doamne au aflat că bruneta venea, în fiecare zi a sfîrşitului de săptămînă, cu „cursa“ (făcea naveta cu autobuzul!), dintr-o comună maramureşeană. Venea să-şi trăiască visul într-un club clujean.

La trei zile, londonezul ateriza, din nou, între dealurile molcome ale spaţiului blagian. Toamna şi-a petrecut-o la ţară, în comuna cu pricina. De sărbători, a fost la tăiatul porcului. S-a apucat să înveţe româneşte. Bruneta e acum la Londra şi trăieşte o minunată poveste de dragoste. Superbele doamne au aflat de oficializarea logodnei proaspătului cuplu, de pe Facebook.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.