Luna de pe cer, exponatul săptămînii

Publicat în Dilema Veche nr. 837 din 5 - 11 martie 2020
Luna de pe cer, exponatul săptămînii jpeg

Chiar înainte să plece de pe Lună, Armstrong și Aldrin au petrecut opt minute aruncînd vechituri din modulul lunar. Sigur că era nevoie de loc pentru toate probele luate de acolo, dar cui nu-i place să mai facă ordine în nava spațială?

Misiunea Apollo 11 a creat la Tranquility Base, pe Lună, în 20-21 iulie 1969, un sit cu un singur episod de ocupație: 21 de ore. Oarecum ca o tabără paleolitică de vînătoare ocazională. Locul cuprinde și azi o sută și ceva de artefacte, peste două tone de material – între altele, modulul de coborîre al astronavei (cu trenul de aselenizare), instrumente științifice, un steag american, bocanci ai ambilor astronauți, pungi goale de mîncare și pungi cu urină, o plăcuță care zice We came in peace for all mankind, un ciocan și o linguriță, un aparat foto Hasselblad EL Data, un gnomon pentru verificarea culorilor în fotografii, precum și ceea ce ne face oameni mai mult ca orice altceva, cu alte cuvinte, canistre. Pe lîngă obiecte, esențiale arheologic sînt și sînt urmele de pași. (O fotografie a unui astronaut din Apollo 15 îl arată mergînd cuminte în dreapta urmelor de roți ale primului rover lunar – cum ar veni, nu pe mijlocul străzii.) Tranquility Base, chiar dacă e pe ecuatorul lunar, ar merita inclus în patrimoniul arheologic mondial. Am deplină încredere că locul unde oamenii au călcat prima oară pe Lună va fi mai devreme sau mai tîrziu vandalizat de turiști, ca alte situri recente care n-au fost muzealizate la timp – de exemplu, casa lui Scott din Antarctica.

Pe Lună se află azi 100-150 de tone de cultură materială terestră – arheologii au numit-o deja cultura Apollo. Douăzeci de situri sînt asociate cu programul Apollo și cu cei 12 oameni care au mers pe Lună între 1969-1972, ani în care, din cauza lipsei Internetului și a înapoierii generale, asta era singura distracție. Misiunile au lăsat pe Lună 23 de artefacte foarte mari, adică module de ascensiune și de coborîre, fragmente de rachete Saturn V, părți din subsatelitul plasat pe orbita Lunii și rover-e lunare. Alături de ele se mai află pe Lună și alte categorii de obiecte, cum sînt cele cel puțin două mingi de golf și fotografia familiei unui astronaut. Comandantul misiunii Apollo 15 zice în memoriile lui că a lăsat pe rover-ul lunar o Biblie, dar și pana de șoim cu care a făcut experimentul înregistrat al ciocanului care cade, în absența atmosferei, cu aceeași viteză ca pana.

Un episod cvasi- și exo-arheologic pe Lună a avut loc, de altfel, în 1969, cînd astronauții misiunii Apollo 12 au mers 1,3 km de la modulul lor pînă la Surveyor 3, care aselenizase cu doi ani și jumătate înainte și au făcut fotografii, au examinat vehiculul și au luat cîteva componente ale lui (10 kg) pentru analize, inclusiv camera video. Pe această cameră a fost descoperit un streptococ și nu e clar dacă el ajunsese acolo pentru că Surveyor 3 nu plecase steril de pe Pămînt sau printr-o eroare umană în timpul prelevării de pe Lună sau după.

Dar cum stăm cu arta pe Lună, se vor întreba arheologii cărora, din motive necunoscute, le place să descopere și chestii mai juicy? În 1971 a fost depusă acolo de către misiunea Apollo 15 o figurină de aluminiu cît degetul reprezentînd un astronaut stilizat. Apollo 11 lăsase în urmă o mică emblemă colorată a misiunii Apollo 1 și o minunată rămurică de măslin din aur. În fine, și corespunzînd perfect termenului juicy, nava spațială sovietică Luna 21 dusese acolo în 1973 un basorelief cu Lenin.

Luna 21 (și rover-ul dus de ea acolo) au fost vîndute de ruși la licitație în 1993. Episodul, controversat, dă seama de dificultățile gestionării culturii materiale de pe Lună. Cel mai important aici este că Tratatul Spațiului Cosmic din 1967 zice că nu se pot formula revendicări naționale asupra spațiului cosmic, care deci nu poate deveni un nou bastion al colonialismului. O consecință a tratatului este reținerea americanilor în a propune protejarea internațională a siturilor lunare pentru că, tehnic, ele ar trebui să fie mai întîi asumate național. Între timp, steagurile lor sînt, pare-se, încă în picioare acolo, deși fuseseră luate practic de la magazinul din colț înainte de plecare ca să se facă poze la minut cu ele pe Lună, nu concepute să reziste în timp.

Cultură materială terestră se află te miri unde. Voyager 1 și Voyager 2 au ieșit din sistemul solar; Pioneer 10 va ajunge poate în două milioane de ani în orbita lui Aldebaran, unde va rămîne, dacă nu intervine vreo neatenție, miliarde de ani. Urme ale „aterizării“ navelor spațiale se află nu doar pe Lună, dar și pe Marte, pe Venus, pe Titan, pe asteroizii Eros și Itokawa și pe cometa Tempel 1. În cimitirul spațial aflat la cîteva sute de kilometri deasupra orbitei geostaționare se află aproape 20.000 de piese mai mari de 10 cm, dintre care unele sînt părți substanțiale de sateliți și rachete. (În tot articolul am folosit, ca de obicei în această rubrică, doar date și estimări din publicații academice, chiar dacă sînt un pic vechi, 5-10 ani. Dar subiectul acesta cerea chiar mai multă grijă decît de obicei.)

Villon se întreba, cum știe orice elev: unde-i stația spațială Mir de altădată? Răspunsul e că stația a fost scoasă de pe orbită în 2001 și a ars la intrarea în atmosferă, iar resturile nearse au ajuns pe fundul oceanului Pacific, unde sînt probabil mai greu de cercetat decît siturile lunare. Sper ca arheologii să poată investiga în viitor din propria lor perspectivă și situl de la Tranquility Base. (Eu pot marțea și vinerea).

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.