La ţigănci, prin ochiul rău - sau viceversa

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină, dar dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întunerec. (Matei 6.22-23) 

În limba română, „ghinion“ vine din franceză, de la guignon (cu varianta arhaică guillon), care, la rîndul lui, provine din verbul guigner. Semnificaţia se plasează în zona ochiului rău, care vrăjeşte, pune pata, instalează fatalitatea, ghinionul. În franceză, vine din spaniolă, de la guiñon. Însă, la o cercetare mai atentă, domnul Goagăl – renascentistul absolut care ştie tot şi care ne face pe toţi egal de deştepţi şi de informaţi – te mai poate duce spre nişte dicţionare etimologice vechi, unde unii cred că rădăcina rădăcinilor acestui cuvînt se găseşte în foarte vechiul wanion, din limba engleză. Alţii spun că e doar o speculaţie imposibil de susţinut. Dar o privire rapidă spre wanion, într-un Webster’s Online, te conduce spre „un cuvînt foarte vechi, cu semnificaţie incertă, folosit doar frazal, with a wanion, însemnînd, poate, o echivalenţă cu răzbunare, lipsa norocului, sau ciumă“, aceasta din urmă, la rîndul ei, cu semnificaţia de catastrofă, stihie, nenorocire abătută asupra oamenilor. Umbra acestui cuvînt mai poate fi găsită şi în subţierea, în descreşterea lunii, asociată cu perioadele de maxim ghinion. Cu băgăjelul ăsta sumar de etimologii, mai luaţi-o uşurel, pe fir, şi daţi o căutare pentru cuvîntul lot, cu pluralul loturi. Treceţi prin română, franceză, jocuri ale norocului, loterii şi alte alea, pînă ajungeţi, iar, la engleză. În franceză o să găsiţi, printre altele, semnificaţia de termen argotic pentru femeie sau fată seducătoare, iar în engleză, the lot of somebody, însemnînd calitatea vieţii cuiva şi experienţele pe care le traversează.

Nu insistaţi prea mult cu căutarea. Daţi în altceva. Şi nu ăsta e scopul. Dar ideal ar fi să aveţi măcar o idee despre toate astea, la toamnă, cînd mergeţi la noua Sală Mică a Teatrului Naţional, la Bucureşti, să vedeţi Două loturi, de Caragiale, în regia lui Alexandru Dabija.

În mod normal, poate că mai mult decît atît nici n-ar fi de zis. Acest spectacol excepţional e cu totul non-teoretic, pe de-o parte, dar atît de deştept, pe de altă parte, încît analizele pe la periferia lui au toate şansele să joace hora, brîul şi bătuta ridicolului. Dar, acum, dacă tot m-am apucat, cu toate riscurile în traistă, merg mai departe cu povestea. Mai degrabă cu recomandarea. M-aş feri să vînd momentele de surpriză din spectacol pentru că ar fi păcat. Puteţi descoperi în dramatizarea lui Alexandru Dabija un Caragiale tenebros, expresionist, cu un umor lugubru, suspendat într-o ameţeală a deochiului, a superstiţiei maladive, care nu ştie ce e de fapt – credinţă înfiorător de temătoare, sau abandon în braţele firii omeneşti dezlănţuite. Domnul şi doamna Popescu, Căpitanul, Comisarul, Şeful de la Birou, Aprodul, Bancherul, cu toţii plutesc în căldură şi într-o lume a ceasului rău care vine din ei înşişi. Zici că Munch a revenit printre vii şi a descoperit, fascinat, body painting-ul. Clovnii muţi, de la Buster Keaton la Billy Bevan, pe urmă Fraţii Marx şi Marty Feldman, toţi marii ochioşi ai istoriei se adună pe feţele personajelor din acest spectacol. Dacă spui că au ochii căscaţi nu e suficient. Trebuie spus neaoş, pe româneşte. Ochii sînt beliţi, machiaţi gros, împrejur, cu negru, sînt găuri căscate în capete din care iese phthonos-ul, răul, pizma, ochiul dracului. Iar dracul e ca peştele-n apă, ca Woland la Moscova, se distrează de minune, manipulînd povestea, personajele, scena, făcînd să pară că toată lucrarea lui e doar o şmecherie lejeră. E ca un Gavroche, cu fiţe vintage, cu aerul cel mai degajat de pe lume, şi, dacă tot mai chibiţează şi el pe ici, pe colo, ce-ar fi să intre mai serios un pic în toată treaba asta cu loteria, cu banii de-mprumut, cu mlaştina de invidie din străfundurile fiecăruia, cu răul care trage de gratiile cuştii, doar-doar o ieşi să facă ravagii, pentru a instaura, apoi, „nevinovat“, compasiunea. Despre ţigănci, mai mult decît în titlu, nu zic. Trebuie să vedeţi.

Ravagiile deochiului se petrec aici înăuntrul şi în afara unei arhitecturi de metal şi plasă metalică. Îndărătul ei, stau, la stînga şi la dreapta, două oglinzi mari, care deformează sănătos tot ce se vede în dînsele. Arhitectura asta e şi casă, şi clădire de birouri, şi arestul de la Poliţie, şi biserică, şi bancă, dar mai ales e urna, roata vieţii în care numerele, norocoase sau nu, se amestecă fabulos cu oamenii şi cu răul din ei, care pozează în naivitate. Tăietura spectacolului e atît de precisă, de măiastră şi de surprinzătoare, încît comparaţia cu filmul devine, pur şi simplu, ieftină. Nu e ceva făcut ca la film. E ca la teatru, atunci cînd scoţi magia exact de unde te aştepţi mai puţin. Şi nu sînt elemente de spectacol pe care merită să le menţionezi. E o lume întreagă, zămislită de un regizor excepţional şi de o trupă de actori fabuloşi.

De multă vreme n-am văzut un grup de actori care să se livreze în felul ăsta unui proiect. Trupa din Două loturi e exact aşa cum povestim la o bere, pe terasă, că nu se poate la noi, şi relatăm, cu sadism, că la alţii se poate. Pur şi simplu, vezi pe feţele artiştilor conştiinţa valorii spectacolului în care joacă. E un lucru extrem de rar pe aici. Acest spectacol e un obiect de mare preţ. El va fi erodat, rîcîit la rădăcină, dintr-o parte, şi îngrijit, din cealaltă. După cum e şi normal. Mergeţi, la toamnă, şi vedeţi-l. Dacă vă place, păstraţi-l într-un gînd bun, solidar, intim. O să conteze.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.