Iubirea de moşie e un zid (ruinat)

Publicat în Dilema Veche nr. 670 din 22-28 decembrie 2016
Iubirea de moşie e un zid (ruinat) jpeg

În ’99, la Adamclisi, revenind seara după săpături pe sit, am avut o în­tîlnire romantică. Lîngă bazilica așa-numită „cisternă“ era o căruță și un om ca toți oamenii care încărca piatră. Noi ne-am uitat la el și el la noi, iar momentul ăsta îmi vine în minte cînd aud cuvîntul „patriotism“. Căci ce poate fi mai patriotic decît să hîțîni judicios piatră din ziduri antice, pînă se desprinde, pentru a o folosi apoi în bătătura ta, la un cuptor, la un șopron, să o simți lîngă tine mereu și s-o pipăi și să urli „este“ (sau „este gratis“). Dar deocamdată mă interesează doar subiectul mult mai limitat al protecției siturilor arheologice. Fără să iau aici legislația noastră păduchioasă la puricat, vreau totuși să notez cîteva observații generale.

Mai întîi, un scenariu „așa nu“ ar fi următorul: statul să plătească o campanie publicitară în așa fel încît, timp de trei luni de zile, să vedem la televizor, la ore de vîrf, un spot care zice, de exemplu, „Protejează trecutul! Protejează ruinele arheologice! Adamclisi e al nostru, Histria ești tu, Apulum e cu noi!“. Ai putea fi sigur că mesajul a ajuns la toată lumea și la fel de sigur că banii au fost aruncați aproape degeaba, pentru că o virtute civică nu e un mesaj pe care-l înveți pe dinafară sau un abțibild pe care ți-l lipești pe parbriz. Lucrurile ar trebui gîndite altfel, și anume așa cum e cel mai greu la noi: pe termen lung. Cu alte cuvinte, să începi cu copiii. Școala să-i ducă la muzeu, unde să fie atît de neașteptat de interesant (deocamdată, pentru copii, nu prea e) încît ei apoi să-și tragă părinții de mînecă zicînd că mai vor. Acești copii vor fi mai tîrziu adulții pentru care un sit arheologic este un obiectiv turistic care are noima lui, unde e OK să plătești bilet și e de asemenea OK să protestezi împotriva operațiunii „să facem var din tamburi de coloane“ (cîte varnițe moderne s-au găsit la Sarmizegetusa romană!). Ei vor fi adulții care redirecționează 2% pentru patrimoniu sau, deoarece cîțiva din ei vor ajunge să aibă pe mînă companii mari, adulții cărora ideea de a sponsoriza situri, expoziții sau monografii arheologice nu li se va părea abracadabrantă. Daimler-Benz, de pildă, a acoperit mulți ani o treime din costurile cercetărilor de la Troia – atît ale săpăturilor propriu-zise, cît și, așa cum e normal, ale pregătirii și publicării rezultatelor.

Pomenesc aici și o activitate pe care poate mulți din cei care o practică, și o fac cu bună-credință, o văd ca pe o pasiune nobilă și benefică pentru studiile antice – colecționarea de antichități. Legat de activitatea asta e însă un lucru pe care îl putem face ca să protejăm siturile arheologice, așa, ca simpli cetățeni (dar mai avem noi cetățeni simpli? am impresia că avem numai cetățeni complicați). Concret: nu cumpărați antichități, nici măcar banala și ieftina monedă romană tîrzie de bronz, decît de la instituții care au o cartă etică foarte limpede. Orice alt fel de achiziție încurajează indirect săpăturile ilegale. Adică excavatoarele care se cocoață noaptea pe cîte un tumul – etrusc, sau elenistic, sau frigian – și îl ciopîrțesc, lă­sînd în urmă imaginea sinistră a unei autopsii făcute în piață. În satele de lîngă multe din siturile românești mici și mari am văzut lipite anunțuri de la dealeri care zic: cumpăr antichități, telefon… Nu e greu să-ți imaginezi cam ce idei trezește asta în mintea celor din partea locului, care au oricum o viață prea grea pentru scrupule culturale. Că veni vorba, ar trebui poate, în primul rînd, ca interesul și grija pentru patrimoniul arheologic să nu mai fie un lux. Corelația între sărăcie, educație pe sponci și nepăsarea față de ce s-a întîmplat acum mii de ani este la mintea cocoșului. Așadar, ca să nu ne mai vandalizăm trecutul cu atîta naturalețe ar trebui – sfatul e absurd – să fim mai prosperi. Din păcate, nu e o ecuație care dă multă speranță, dar e o parte din diagnostic.

Să închei zicînd că protejarea asta a siturilor nu trebuie să meargă pînă la a pune prea multe piedici în calea celor care vor să le viziteze și să le experimenteze. Sigur că nu vrem să vedem Pantheonul inundat, cu oameni plimbîndu-se în bărci prin el, sau Forul Roman ca pe vremea cînd era numit Campo Vaccino (foto: ulei pe cupru, secolul al XVII-lea). Dar nici nu le vrem închise pentru public, ca să nu se deterioreze. Din contra, soluția ca siturile arheologice să fie protejate este ca ele să fie vizitate. Să fie corect consolidate, bine explicate (panouri…), integrate în turismul local, pe scurt: o apariție familiară în ochii călătorului. Iar nu un loc al nimănui, bizar, care nu te angajează cu nimic – căci nu vandalizezi decît ceea ce nu te angajează cu nimic. Siturile arheologice trebuie să fie vii și societatea să se hrănească din ele – cu condiția ca, dacă ne mai vine cîteodată să dăm cu cuțitu-n piatră, să nu fie piatră de pe situri antice. 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Trecerea, Cartea Românească, 2016.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Laura Cosoi, foto Instagram jpg
Destinația de vacanță pe care Laura Cosoi a ales-o pentru luna august: „A doua casă pentru noi”. Unde va pleca vedeta
Laura Cosoi (43 de ani) este o mare iubitoare a vacanțelor, de aceea, se pregătește să pornească într-o călătorie de suflet alături de familie. Ea va pleca într-o destinație pe care o consideră „a doua casă”.
Luare și dare de mită Foto Playtech
Sindicatul ANAF: A asocia mii de angajaţi cu faptele unor indivizi este profund nedrept. Răspunderea penală pentru faptele săvârşite este individuală
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administratia Fiscală „Solidaritatea”, Dorin Modure, atrage atenţia, luni, asupra unei tendinţe periculoase şi nedrepte de a generaliza cazuri izolate de corupţie şi de a arunca o anatemă asupra întregului corp al funcţionarilor publici din Finanțe.
amnezie sex jpg
Lipsa cărei vitamine îți poate afecta viața sexuală
Viața ta sexuală are, inevitabil, suișuri și coborâșuri. Dacă treci printr-o perioadă mai puțin activă sau observi că nu mai simți aceeași atracție sau energie ca altădată, să știi că nu ești singur.
rusia tancuri
Rusia își epuizează stocurile de armament autohton din perioada sovietică. Moscova, tot mai dependentă de Coreea de Nord și China
Rusia se confruntă cu o diminuare semnificativă a stocurilor sale militare, un raport al Institutului Școlii de Economie din Kiev indicând faptul că Moscova devine tot mai dependentă de aliați precum Coreea de Nord, China şi chiar Iran.
BeFunky collage   2025 07 28T111139 288 jpg
Cum preparăm vegeta de casă. Gustul autentic care te va face să uiți de produsul din supermarket. VIDEO
După ce încerci această variantă de vegeta de casă, e foarte probabil să nu te mai întorci niciodată la cea din comerț. Motivul? Este 100% naturală, fără aditivi sau potențiatori de aromă, realizată doar din legume proaspete, ulei de măsline, sare și piper.
Tilman Fertitta ambasador X jpg
Ambasadorul SUA enervează Italia. Numește reședința oficială, istorica Villa Taverna, o ruină și vine cu o cerere șoc
Tilman Fertitta, noul ambasador al SUA în Italia, a stârnit un adevărat șoc în capitala italiană. A refuzat să locuiască în reședința oficială – istorica Villa Taverna, care de-a lungul secolelor a găzduit cardinali, viitori sfinți, alaiuri regale
Jennifer Lopez  foto   Profimedia jpg
Jennifer Lopez, într-o formă fizică excelentă la București! Ce face ca să arate atât de bine și să fie plină de energie pe scenă
Diva pe care am putut s-o admirăm aseară în Piața Constituției din București a impresionat audiența cu forma ei fizică și energia pe care o are pe durata unui concert întreg. Care e secretul siluetei desăvârșite a lui JLo?
Dr  Lucia Luchian FIV Sanador 4 jpg
Ce spune Lucia Luchian, director medical Centrul FIV SANADOR, despre realitate dureroasă cu care se confruntă unul din cinci cupluri din România: „Cauzele infertilității nu mai sunt doar feminine“
Lucia Luchian, director medical Centrul FIV SANADOR, despre realitate dureroasă cu care se confruntă unul din cinci cupluri din România: „Cauzele infertilității nu mai sunt doar feminine“
vladimir plahotniuc foto facebook
Fugarul Vladimir Plahotniuc, arestat la Atena, refuză să fie extrădat în Republica Moldova
Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, arestat recent la Atena, la șase ani de la fuga sa din Republica Moldova, refuză să fie extrădat în țara sa, anunță reprezentanții Procuraturii Generale (PG).