Instantanee de spital

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Marea de altădată jpeg

Tipul cu halat alb de molton şi barbă albă se perindă a nu ştiu cîta oară, cu mîinile în sîn, aparent fără treabă. Nu-i limpede dacă e pacient sau angajat. Un doctor se opreşte în dreptul unui bătrînel scund care îl aştepta pe culoar. Îl întreabă prevenitor, cu capul aplecat într-o parte: „Ia spuneţi, ce-aţi păţit?“. Bătrînelul duce mîna la spate şi-i explică problema cu voce scăzută. Doctorul duce şi el mîna acolo, să pipăie pe sub haina de piele: „Aţi ridicat ceva, aţi împins?“. „Am împins maşina că nu mai pornea“, zice omul cu ruşine. „Mda“, zîmbeşte doctorul. „Haideţi să mergem să faceţi o radiografie.“

O asistentă iese din lift cu un vraf de dosare la piept. Se proţăpeşte în capătul culoarului răcnind: „Nuţiii!“. Colega strigată se presupune a fi printr-un salon de unde ar putea să audă, fiindcă toate uşile sînt deschise. Într-adevăr, în cîteva secunde apare o asistentă mai în vîrstă, cu halatul pe umeri şi cu o eprubetă în mînă. „Unde erai, măi, fată – o întreabă cea cu dosarele. Hai, că ne-aşteaptă doamna doctor.“ „Ei, să stea şi ea puţin, că nu dau turcii.“

Tipul cu barbă albă îşi flendură din nou poalele halatului de-a lungul coridorului. După cum se mişcă, pare totuşi un fel de pacient vechi, un plictisit de-al locului. Doi bărbaţi cu burţi mari s-au postat în faţa uşii pe care scrie: Bloc Operator. Accesul Interzis! Consoartele lor cu multe fuste s-au aşezat pe calorifer. O asistentă vine valvîrtej şi le spune să stea mai de-o parte, să nu mai încurce trecerea. „Da’ ce ai cu noi domniţă dragă, cred că ne-ai văzut mai bruneţi aşa, şi nu-ţi place.“ „Doamne, fereşte!“ reacţionează asistenta, oprindu-se în loc. „V-am zis doar că nu e bine să staţi în drum. Altfel ce, bruneţii nu sînt şi ei oameni? Eu nu fac diferenţe dintr-astea.“ Apare şi un doctor care intervine pe ton apăsat: „De ce n-aveţi voi un pic de răbdare? Staţi jos acolo, că mai aveţi de aşteptat. E pe masă, e trează, nu mai e nici intubată, dar o mai ţinem puţin la reanimare. Nici o grijă, o facem bine!“. „Da, dom’ doctor, aicea stăm cuminţi, aşa“, zice omul zîmbind larg şi dezvelindu-şi măselele de aur.

„Pardon, pardon!“ strigă un brancardier care împinge o masă pe roţi. La capătul ei se văd două tălpi vinete de femeie, bălăbănindu-se într-o parte şi în alta. E învelită într-un cearceaf alb şi, cînd ajunge mai aproape, se vede că şi capul e acoperit. „Ptiu, e moartă!“, exclamă una din femeile cu fuste. Lumea îşi face cruce. „E de la accident, a adus-o SMURD-ul“, zice cineva. Preţ de cîteva zeci de secunde se aşterne liniştea.

Bărbatul cu măselele de aur se caută cu greutate prin buzunarele-i largi pe unde sună un telefon. Răspunde: „Da, da, păi, nu ţi-am zis că m-a chemat la poliţie? Să le fie de cap. Ce? Mă, da’ cum să zici una ca asta? Înseamnă că eşti chiar tăntălău. Las’ că vorbim noi că acu’ sînt la spital, am operat-o pe Trandafira. Da, mă. Hai, hai, lasă-mă acu’...“ Bagă telefonul în buzunarul de la cămaşă şi pufneşte către consoartă: „Nicu. Se face că nu ştie nimic, daa’ nici nu m-aşteptam altfel“.

Sună un alt telefon cu o melodie sinistră. Răspunde un ins sclivisit, cu părul dat cu gel. „Aaa, da doamna Rodica“ – zice în timp ce trage linii imaginare pe pardoseală cu muchia pantofilor săi negri de piele întoarsă, cu cataramă argintie. „Eu v-am sunat, da. Am numărul de la un coleg care mi-a spus că v-ar interesa o ofertă de ouă ecologice. Daaa, păi se poate? Sigur doamnă. Se face.“

Se întoarce brancardierul cu masa mobilă pe care a rămas doar cearceaful alb, ghemotocit. Şi-a depus „încărcătura“ la subsol. Lumea îi face loc în tăcere, urmărindu-l cu privirea pînă cînd pelerina sa, verde ca o aripă de lăcustă, dispare îndărătul uşilor de la blocul operator.

Pe culoar îşi face apariţia un doctor înalt şi îngîndurat. Merge cu paşi mari şi elastici, urmat de două rezidente micuţe care se străduiesc să se ţină după el. Ca două vrăbiuţe după un vultur.

O femeie corpolentă cu un pulover tricotat, de lînă, se aşază pe pervazul ferestrei lîngă un tînăr care pare să-i fie nepot, şi începe a-i înşira: „Măi, Costi, tu ştii bine că de ziua lui nen’tu a murit şi George, de ziua lui nen’tu s-a prăpădit şi Sofronia, tot de ziua lui nen’tu a avut şi Mariţa acidentu’, cînd şi-a rupt coastele...“ Tînărul, cu obrajii aprinşi, o ascultă sfios, parcă neştiind ce să creadă. Şi ce-ar fi de crezut...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.