Încotro se îndreaptă turismul

Publicat în Dilema Veche nr. 634 din 14-20 aprilie 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

Ştim bine ce s-a întîmplat cu infrastructura turistică românească după 1989. Nu că înainte ar fi fost cine ştie ce, dar şi puţinul de atunci a ajuns în mare parte în ruină. Staţiunile de pe litoral au trecut parcă printr-un adevărat dezastru, Olimpul fiind exemplul cel mai săritor în ochi. Hoteluri frumuşele, altădată funcţionale şi pline de turişti, sînt astăzi închise sau pur şi simplu nefrecventabile. În general, construcţiile noi de la malul mării sînt haotice, cu arhitecturi bizare, ridicate în lipsa oricăror reguli, sfidînd bunul-simţ al proporţiilor sau al culorilor. Sub nesfîrşita administraţie a lui Mazăre, iubitor de taxe discriminatorii şi telegondole (era să scriu telenovele) urbane, Mamaia e şi ea departe de ce-a fost, un loc straniu, în care cu greu îţi poţi închipui că ai putea petrece o vacanţă plăcută. La Constanţa, sub administraţia aceluiaşi primar, interesantul centru vechi a fost lăsat în paragină.

Cam la fel s-a întîmplat şi cu zecile de staţiuni balneo-climaterice răspîndite prin întreaga ţară, dintre care unele erau de-a dreptul splendide. În cele mai bune cazuri, alături de hotelurile vechi şi de mare tradiţie, abandonate sau care funcţionează la limită, au crescut noi construcţii fără vreo legătură cu stilul local. Şi aici există un exemplu cunoscut de toată lumea, acela al staţiunii Herculane, loc vizitat pe vremuri de împăratul Franz Iosif şi de împărăteasa Sissi. Nici comunismul n-a priit prea mult acestei staţiuni, dar după ce a intrat sub controlul omului de afaceri Iosif Armaş (care acum este în ancheta DIICOT, împreună cu o mulţime de responsabili locali tocmai pentru fraude legate de această administrare), de ea s-a ales praful.

La rîndul lor, cabanele montane binecunoscute încă de pe vremea Turing Club-ului interbelic s-au împuţinat în mod dramatic. Unele au ars şi n-au mai fost reconstruite, altele au fost pur şi simplu vîndute într-un mod foarte dubios unor indivizi care le-au scos din circuitul public. Piscul Cîinelui e un asemenea exemplu.

În anii de după Revoluţie a început totuşi să se dezvolte un întreg sistem al pensiunilor. Mulţi dintre particularii care ofereau dintotdeauna cazare prin zonele frecventate de turişti au intrat în legalitate, cum s-ar spune, adaptîndu-şi gospodăriile şi orientîndu-se în mod special către această activitate. Numai că, şi aici, ştim că lucrurile erau departe de a fi perfecte, turiştii trebuind de multe ori să treacă peste numeroasele „defecte“ ale ospitalităţii sau ale facilităţilor care li se ofereau. Gazdele nu erau şcolite în a-şi trata clienţii. Era un sistem destul de amatoristic, bazat prea puţin pe reguli şi prea mult pe concepţiile, atitudinea şi temperamentul fiecărui proprietar.

Printre noutăţile postcomuniste nu sînt de omis nici staţiuni întregi prost construite, precum Rînca, un loc care poate fi trecut fără grijă în rîndul aberaţiilor epocii de tranziţie.

Dar tot acest tablou trist pe care l-am descris e arhicunoscut, tot aşa cum arhicunoscută e şi orientarea multora către vacanţele în străinătate. Românii au ajuns să prefere chiar şi biata Bulgarie vecină, care s-a descurcat ceva mai bine la acest capitol. Observ însă un fenomen destul de nou şi demn de semnalat: ţara se umple încet-încet de pensiuni, mici hoteluri şi restaurante făcute din fonduri europene şi nu numai, care arată splendid, sînt bine administrate şi cărora, chiar cîrcotaşi cum sîntem, nu prea avem ce să le reproşăm. Nu neapărat în staţiuni sau în locuri tradiţional turistice, nu neapărat adunate, ci mai degrabă risipite prin colţuri nebănuite ale ţării. Sînt pensiuni de patru-cinci stele, unele construite de la zero, altele înfiinţate prin foste conace boiereşti renovate sau prin case de pe lîngă cetăţi săseşti ori de pe la marginea unor sate pitoreşti. Sînt făcute cu ştiinţă şi cu ideea, parcă, de a nu fi mai prejos de ce se găseşte prin Occident. Cei care le deţin nu sînt neapărat localnici. Sînt oameni care ştiu ce vor şi ştiu ce trebuie. Cred că asistăm la un fel de atomizare a turismului de bună calitate. Şi cred că prinţul Charles a dat un bun semnal în direcţia asta, atrăgînd atenţia că România are zone tradiţionale de un fel care nu se mai prea găseşte prin Europa, care trebuie păstrate aşa cum sînt şi de care se poate profita. Acum un an şi jumătate am stat, lîngă Sibiu, la o pensiune minunată, cu şemineu şi piscină cu apă încălzită. Tot cam pe atunci am văzut cîteva pensiuni incredibile în satul Fundăţica. Una dintre ele avea în camere mobilă pictată manual, dar şi o piscină modernă care funcţiona şi iarna şi de unde puteai vedea munţii prin geamurile foarte largi care o înconjurau. Am trecut de curînd pe la o pensiune din satul Criţ, care ne-a lăsat cu gura căscată. Am văzut de asemenea cîteva conace din zona viticolă Urlaţi, restaurate cu tot bunul gust şi confortul posibile. La Criţ am fost trataţi cu sarmale extraordinare, cu brînzeturi şi mămăligă. La Urlaţi am avut de ales, printre altele, între tocană de cerb, prepeliţă la cuptor şi raţă pe varză. Şi n-am să uit prea curînd nici borşul de cocoş. În sfîrşit, ceva pare că se întîmplă…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.