Frici primare

Publicat în Dilema Veche nr. 837 din 5 - 11 martie 2020
Invizibilii jpeg

Să zicem că în ultimii ani înainte de revoluție, prin ’80 și ceva, așa, erai în deplină maturitate, căsătorit, cu copii. Anii ăia deveniseră într-adevăr cei mai crunți. Frigul din case era deplin, lumina se lua din ce în ce mai des, iar în aragazuri abia pîlpîia o flăcăruie minusculă pîndită de femeile casei cu speranță, pe la 4-5 dimineața, cînd era posibil să fierbi cît de cît o oală cu ciorbă.

Lumea mînca gîturi, gheare și picioare. Zahărul și uleiul se dădeau pe cartele. În țară, în alte orașe decît Bucureștiul, pe cartelă se dădea și laptele, la fel și pîinea. Cînd se lua lumina, un vuiet prelung străbătea blocurile prăpădite – unicul semn de protest colectiv, sau nici măcar, mai degrabă un trigger pavlovian. La fel, cînd se dădea din nou drumul la lumina aia nenorocită, un alt vuiet – de data asta de bucurie – străbătea aceleași apartamente înecate în frig și dezolare.

Am prins cînd eram copil anii ăștia cei mai crunți. Taică-miu îmi povestește acum – pe jumătate amuzat – cum veneam de la școală sau de afară, de la joacă fizică, lihnită de foame și pupam pîinea și salamul pe care mi-l punea maică-mea pe masă. „Muah! Pîineeee! Muaaah! Salaaaam!“ În cazul meu, trebuie să spun, două erau motivele acestor ieșiri. Unul, desigur, foamea, și faptul că salamul ăla nenorocit era o raritate de care se făcea cu greu rost – cozi, cunoștințe, umilințe. Al doilea motiv, însă, nu prea are legătură cu circumstanțele, ci mai degrabă cu firea mea prin excelență agitată, neschimbată pînă acum, cînd pot să pup la fel de entuziast și o pîine de fițe manufacturată cu maia de două tipe cu breton, dar și o farfurie de carbonara îngrijit făcute.

Așa se face că, urmărind și eu fenomenul (izbucnit din scurt și la fel de trecător, bănuiesc) devalizării rafturilor cu ulei și făină în contextul acestui coronavirus, m-am gîndit imediat la reflexele vechi din anii ’80, redescoperite. Căci ce e, în fond, o posibilă carantină generalizată? E o dictatură. Iar cu asta am fost obișnuiți. Orice posibilă raționalizare la mîncare, gaz și electricitate, restricții de circulație, de acces vor trezi în mulți dintre noi reflexe vechi. Diferența majoră va fi, desigur, libertatea de expresie, cînd vei putea spune, scrie și posta ce vrei. Mmm, sper.

În rest, toate vor fi fost văzute și trăite. Vor exista unii care vor avea mai mult, și alții mai puțin. Va renaște toată rețeaua de speculanți, de cunoștințe care știu pe cineva care știe pe cineva care are și vinde niște făină, zahăr, ulei, conserve de pește, ceva carne, Internet alternativ și un generator pe motorină. Boșii o să aibă acces la medicamente, la dezinfectante nediluate și la testele de coronavirus pe care o să și le facă fără să aibă neapărat nevoie. Iar mai presus de toate, cel puțin într-o parte generațională a societății, va fi frica. Frica și dezinformarea.

Am rîs de ăia care s-au repezit să-și umple cămările cu mălai? Da, și nu prea. Sigur, e dezolant să știi că vei trăi apocalipsa cu burta plină de mămăligă, dar nu te poți juca cu fricile primare care trezesc aproximativ aceleași reacții în orice fel de societate. Cu atît mai mult într-una nevindecată, cu tare adînci, așa cum e asta a noastră.

M-am gîndit însă cum ar fi reacționat generația foarte tînără în cazul unei distopii coronavirusiene. Păi, cred că s-ar fi organizat pe modelul filmelor de gen cu care au crescut. S-ar fi făcut comandouri pe cartiere. Grupuri pe net și pagini de Insta dedicate. Rich kids of Instagram în care o să apară privilegiații ăia mici înconjurați nu de mașini scumpe și pachete de cumpărături de la Vuitton, ci de pungi de făină de fițe, ulei de măsline stors la foarte rece și mălai grișat. O să apară subgenuri de trap pe aprovizionare. S-ar organiza niște Hunger Games adevărate cu raiduri în depozitele de la Mega. Fetele ar purta blugi cu talia înaltă, gene false și bocanci, iar băieții adidași pe piciorul gol și gecile alea streetwear de la PORC.

Cît am fantazat eu aici, m-a sunat maică-mea să-mi spună că, la magazinul lor, lucrurile au revenit la normal după cîteva zile de semipanică. Uleiul și făina sînt bine-mersi pe rafturi. Am scăpat și de data asta.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.