Dragoste şi prostie

Publicat în Dilema Veche nr. 345 din 23 - 29 septembrie 2010
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

George a plecat de mai mulţi ani în Statele Unite cu soţie şi copii. De la un timp, se întoarce mai în fiecare vară să-şi revadă ţara, dar aproape niciodată nu îşi ia şi familia cu el. Ziua stă cu părinţii, seara se întîlneşte cu prietenii pe la terasele bucureştene iar mai tîrziu, în noapte, se duce la femei. Dibuieşte cîte un local deocheat şi face curte cîte unei stripteuze. Îi dă bani, iar uneori are pretenţia s-o şi fotografieze (fie şi îmbrăcată). Îi place să pozeze femei frumoase. 

Nebunia e că i se întîmplă apoi să se şi îndrăgostească de cîte o asemenea cucoană. Una dintre acestea, voind să scape probabil de el, i-a spus că pleacă pentru cîteva zile la Chişinău, oraşul ei natal. El a suferit de dor şi s-a plîns prietenilor care, mai pe faţă mai pe înfundate, au rîs de el. Le-a spus apoi că a vorbit cu femeia la telefon şi că ea i-a explicat că nu mai are bani să se întoarcă la Bucureşti şi i-a cerut să-i mai pună nişte euro în cont pentru viză şi drumul de întoarcere, ceea ce el a şi făcut. Auzindu-l, prietenii au înlemnit. I-au spus că e un mare prost şi l-au întrebat cum de nu-şi dă seama că femeia l-a minţit. Abia ţinîndu-şi lacrimile, George a mărturisit că şi-a dat seama, dar că nu s-a putut abţine să-i dea banii. 

Maria are un bărbat care de-a lungul vieţii i-a făcut o mulţime de necazuri, unele foarte serioase. Într-o vreme, toca banii familiei prin cazinouri. Se încurcase cu o recepţioneră care l-a stors şi ea de bani. A intrat în mari datorii şi a apelat la cămătari. Au urmat clasicele ameninţări ale acestora, cu bătaia şi chiar cu moartea. Maria şi-a convins atunci părinţii să-şi vîndă casa pentru a face rost de banii necesari plăţii datoriilor. Între timp, soţul recepţionerei a căutat-o să-i spună că bărbatul ei umblă cu nevasta lui. Maria l-a poftit afară cu fermitate, zicînd că nici nu vrea să audă asemenea bazaconii. Lucrurile s-au liniştit apoi şi o vreme a fost bine. De curînd, omul a început din nou să joace şi să bea. A făcut iarăşi datorii nenumărate. Maria şi-a abandonat serviciul din România şi a căutat o slujbă mai bine plătită în străinătate. A ajuns în Spania unde munceşte din greu. Spune că, în timp, din salariu, va plăti din nou datoriile bărbatului ei (pe care l-a luat cu ea acolo). Printre cunoscuţi s-a creat o adevărată controversă. Unii se miră şi spun că n-au mai văzut o persoană atît de fraieră ca Maria. Alţi cîţiva cred, însă, că aşa e dragostea adevărată. 

Alina e mereu în căutarea bărbaţilor. De obicei, poartă fuste scurte şi decolteuri largi. Arată bine şi are destul succes. Mereu are cîte un partener nou. De fiecare dată, ea îl prezintă tuturor şi spune că se va mărita cu el. Pe mulţi dintre ei i-a numit chiar „soţul meu“. În cele din urmă însă, toţi o părăsesc. Alina suferă cumplit de fiecare dată, nu înţelege cum de-i pierde şi cere mereu sfaturi prietenelor cum să se poarte cu ei. Citeşte cărţi de psihologie. Odată a avut şi un bărbat, cu acte în regulă, care a părăsit-o după o căsnicie, zice-se, extrem de zbuciumată. Ea spune că nu-şi doreşte decît să-şi găsească un om cu care să se mărite şi să trăiască liniştită pînă la adînci bătrîneţi. De copii deja nu mai poate fi vorba. A depăşit vîrsta. De curînd, şi-a găsit un nou „soţ“. E cu vreo zece ani mai tînăr decît ea... 

Răzvan e director la o companie multinaţională. Are o poziţie invidiată. Cîştigă enorm, are putere asupra a sute de angajaţi şi mare influenţă printre străinii aflaţi la acelaşi nivel cu el. Zilnic negociază înţelegeri complicate cu englezi, americani şi canadieni. Mai nou, aflu de la un cunoscut comun că i-a căzut cu tronc o angajată. Răzvan îi spune că, deşi el se dă de ceasul morţii, ea nici nu-l bagă în seamă. E disperat şi i-a povestit amicului său că într-o zi, ieşind din marele bloc de sticlă unde-şi are biroul, şi-a concediat şoferul, a mers cîteva străzi mai încolo, printre nişte magherniţe, s-a aşezat pe o bordură şi a început să plîngă...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

steam car jpg
Accident rutier fatal la numai 6 km/h. Povestea incredibilă a primelor incidente în trafic
Primele accidente rutiere din istorie arată cât de periculoase sunt autovehiculele scăpate de sub control chiar și la viteze foarte mici. Deși primele automobile circulau cu doar 10 kilometri la oră, viteză maximă, numărul fatalităților era consistent.
Tren deraiat în Germania FOTO Profimedia
Un tren cu 100 de pasageri a deraiat în Germania. Mai multe persoane au murit
Un tren de călători a deraiat duminică, 27 iulie, în apropierea orașului Riedlingen, din districtul Biberach, Germania. Mai multe persoane au fost ucise. Numărul răniților este, de asemenea, mare, potrivit RADIO 7.de
Ursula von der Leyen Volodimir Zelenski FOTO EPA EFE jpg
Ursula von der Leyen îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, apoi a precizat, pe contul său de pe reţeaua de socializare X, că Ucraina, ţară candidată pentru aderarea la UE, „a realizat multe pe drumul său european”.
Alexandru Nazare Foto Facebook   Alexandru Nazare jpg
Ministrul Finanțelor, reacție după demisia lui Anastasiu. „ANAF e disfuncțională, nu a existat dorință reală de reformă”
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a reacționat după ce Dragoș Anastasiu și-a prezentat, duminică, demisia din funcția de vicepremier pe fondul scandalului privind mita către ANAF.
Dragoș Anastasiu și Ilie Bolojan FOTO Inquam Photos / Mălina Norocea
Demisia lui Anastasiu tensionează Guvernul. „Conferința a fost halucinantă, un atac la stat”. Bolojan, sub presiune: „Va încerca să contraatace”
Scandalul Anastasiu aruncă o umbră asupra Guvernului Bolojan, care a vrut să aducă oameni profesionişti din afara politicii pentru reformarea României.
image png
Corpul ei e o operă de artă! Povestea tinerei care și-a făcut 250 de tatuaje. Transformarea care a costat cât o mașină de lux! FOTO
Blue Valentine este o creatoare de conținut din Melbourne, Australia, iar la vârsta de 28 de ani etalează un corp învelit în tatuaje, fiecare având o semnificație aparte. Ce tratament primește din partea bărbaților, dar și câți bani a investit, descoperiți din acest articol.
furtuna pe munte, foto iStock jpg
Un copil de opt ani și un adult, blocați pe munte, din cauza furtunii
Jandarmii din Suceava au intervenit, duminică seară, pentru a ajuta un bărbat şi un copil în vârstă de opt ani să coboare de pe munte. Cei doi rămăseseră blocați în zonă din cauza furtunilor şi ploilor torenţiale care au afectat judeţul Suceava.
horoscop jpeg
Horoscop luni, 28 iulie. Nativii unei zodii încheie relații, dar cunosc oameni noi
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 28 iulie.
I C  Bratianu GettyImages 541784333 jpg
De cinci ori prim-ministru, mai mult decât oricare alt om politic român
De cinci ori prim-ministru, mai mult decât oricare alt om politic român, Ionel Brătianu rămâne făuritorul României Mari, în urma Primului Război Mondial, dar și un reformator de țară și de mentalități.